Ficus: ползи и възможна вреда за здравето и дома

Ficus е красиво закрито растение, което е от полза както за дома, така и за човешкото здраве. Друго име е Дървото на познанието за доброто и злото (според Библията), или Световното дърво, символ на безсмъртието. Ficus има положителни и отрицателни качества. Той лекува много болести. Но растение алергия няма да работи.

Какво е това? Фикусът есвещено растение . В будизма, с помощта на него, достига просветление. Библията казва, че това е дървото на познаването на доброто и злото. Фикус Бенджамин, Бенедикт, гума, джудже и бенгалски са често срещани в дома. Те имат различия по размер, цвят и форма. Грижата също е различна. Характерни са и всички видове домашен фикус - термофилен, пристрастяващ към определено място (постоянно). Растенията не могат да понасят течения.

През лятото цветето се премества в градината или на балкона. През зимата те защитават от замръзване, осигуряват достатъчно количество светлина. В студения сезон поливането се извършва веднъж седмично. През лятото - веднъж на всеки 2-3 дни. Листата се избърсват всеки ден.

Важно!Въздухът в помещението трябва да бъде овлажнен(има специални устройства, показващи нивото на влага). 2 пъти годишно почвата трябва да бъде оплодена (пролетта и лятото). Малък Ficus трансплантиран през април. Възрастен -веднъж на 3 години .

Растението се размножава чрез семена. Основното нещо - да следват корените. Ако започнат да гният -това е признак на заболяване. Също така трябва да бъдат предпазливи към вредителите. Време е да излекуваме дървото. Скриване от чернови. Повечето фикуси са поставени в кухнята. Понякога - в спалнята. Някои хора вярват, че растението помага на жените, които не могат да имат деца, да се възстановят и забременеят.

Това е и защита от отрицателна енергия. Създаване на благоприятна среда за духовни семейни разговори. Фикусът има естетичен вид и много положителни качества.

Ползи

Ficus е полезно растение както за дома, така и за хората.

Положителни качества за дома:

 1. Каучук.
 2. Глюкоза, фруктоза.
 3. Лекарствени суровини.
 4. Пречистване на въздуха.
 5. Подобряване на микроклимата на всички помещения.
 6. Строителни материали за покриви.
 7. Груба материя.
 8. Храна за насекоми, птици.
 9. "Жив" мост.

„Живият“ мост е създаден от корените на Ficus. За сила е по-добре от дърво. Издържа до 50 души. Дължина до 30 метра. Минус - построен дълго време. Плюс - вечната операция.

Има и ползи за хората:

 • Добавяне на интериора.
 • Въздухът е наситен с кислород.
 • Вредните вещества се превръщат в аминокиселини, които са полезни за хората.
 • Тинктури от листата на растението лекуват ставите, гърба, хематомите, онкологията.
 • Действа като упойка.
 • Пригответе алкохолно лекарство за изплакване на устата срещу зъбобол.
 • Защита на помещенията от отрицателна енергия.
 • Замразеният сок третира хемороиди.
 • Борба с дизентерия, депресия.
 • Превенциянеоплазми (тумори).
 • Лечение на кашлица, ишиас, артрит.

Особено ценнилиста от каучуков фикус- полезно растение в областта на традиционната медицина. Тинктури от листата на дърво третират фиброиди, натъртвания, механични увреждания. Също така правите циреи изчезват (с помощта на лосиони), зъбобол, стоматит (изплакване).

Завод за каучук

Някои не отговарят на стандартите при производството на тапети, подови настилки. Поради това, изпаряването на вредни и токсични вещества във въздуха. Ficus може да превърне тези "вредни" в полезни аминокиселини.

Вреди

Освен положителните качества на фикус, има и противопоказания. Не всеки ще може да закупи това растение в апартамента.

 • Алерген , забранен от астматици, тъй като стимулира алергична реакция.
 • Ако сокът попадне на отворена рана, може да се получи кожно заболяване.
 • Забранен като храна за домашни любимци (изпълнен с отравяне).

Ficus Benjaminсе счита за вредно (токсичност степен 4). Листата са отровни. Най-добре децата и животните да се държат далеч от растението. В детската стая дървото не е оставено. От котките е скрита, защото семейството на котките обича да се наслаждава на стайната флора. От ядене на зелени листа животното може да умре.

Фикус Бенджамин

страдащите от алергия имат индивидуална нетърпимост към Бенджамин. Дървото произвежда сок, който съдържа каучук (около 35%). Хората, които са алергични към латекс, не могат да се инсталиратв апартамента му този тип фикус.

Съвети и как да го използвате

Листата на това дърво се използват широко в традиционната медицина. Използването на тинктури намалява риска от тумори. Ficus сок е полезен в комбинация с тинктури (те могат да се втриват, да лосиони на кипене).

 1. Тинктура . Вземете 3 листа от Ficus, нарязани (можете да завъртите с помощта на месомелачка), налейте водка (1 чаша) и оставете да стои на хладно и тъмно място за около две седмици. След като изтече времето, филтрирайте течността, добавете мед (1 супена лъжица) и 1 жълтък. Разбъркайте добре. Сместа може да се втрие в възпалени места. Действа като обезболяващо. След нанасяне кожата се покрива с кърпа.
 2. Сок . 3 големи листа извиват месомелачката. Сокът се притиска с марля. Когато сок мастопатия се приема в чаена лъжичка веднъж дневно преди хранене. Курсът е една седмица. След две седмици да се повтори. За да "подсладите" сока, можете да добавите мед.
 3. Алкохолна тинктура . 15 грама сок от фикус листа изсипва 55 грама алкохол (не повече от 70%). Използвайте тинктурата като лосион. Добре решава гнойни хематоми, кипи. Лекува ишиас, артрит. След като вземете гореща вана, поставете превръзка със сместа на нагрятото място. Тинктурата също облекчава зъбобол (1/3 от водата се разрежда предварително).
 4. Свещи . Полезно за хемороиди. Сок, разреден с вода (1/2). Предварително трябва да правите форми за свещи от фолио. Сместа се излива във фолио, замразено в хладилника. Курсът е 9 дни. Първите 2-3 дни свещта се прилага на 15секунди. Следващ - във възход.
 5. Кашица . От варени и удряха листа от Ficus каша се прилага за циреи, фиксирани с превръзка. Оставете за една нощ. След 2 дни излиза гной, възпалението се облекчава.

Бронхит се лекува с помощта на медни компреси с листа от Ficus.

Важно е да се консултирате с Вашия лекар преди да използвате традиционните лекарствени средства.

Ficus напълно допълва интериорния дизайн . Подходящ за големи и малки апартаменти. Непретенциозни грижи. Основното нещо - да следи нивото на влажност в помещението и да скрие дървото от проекти. Той има естетичен вид и способността да превръща вредните токсични изпарения в аминокиселини. Основното нещо - да се запази растенията далеч от деца, животни и алергии.