Пиявица (хирудотерапия): ползите и вредите

Алтернативната медицина не излиза от мода дори в епохата на разцвета на фармакологията. И за добра причина, защото понякога методите на натуропатията са много по-ефективни от скъпите лекарства.

Човечеството през цялата си история е използвало пиявици за медицински цели. Проведени в края на XIX век, проучванията показват, че този метод е наистина ефективен.

Какво е значението на хирудотерапията, с какви заболявания може да се справи пиявицата и дали това лечение е полезно за всички хора?

Хирудотерапия - какво е това?

Хирудотерапията (от латински "hiruda" - "пиявица") се е появявала преди хиляди години - дори древните египтяни са използвали пиявици за медицински цели, а през Средновековието, както вероятно знаете, кървенето и пиявирането се считат за панацея. По-късно този метод е изоставен, считайки го за реликва на „ерата на мракобесието“, но в края на 19-ти век са проведени изследвания, в резултат на което е доказана ефективността на хирудотерапията.

Каква е същността на този метод? Факт е, че слюнката на пиявицата съдържа много полезни вещества, включително хирудин, която предотвратява съсирването на кръвта, която се използва при лечението на сърдечни заболявания.

Ползи и терапевтични ефекти от хирудотерапията

Ще разберем по-подробно как точно пиявицитезасягат тялото:

 • Както бе споменато по-горе, същността на хирудотерапията е проникването на слюнката на лекарствената пиявица, когато тя ухапва в човешкото тяло. Тази слюнка съдържаразнообразие от биологично активни компоненти , които носят огромни ползи за тялото. На първо място, хирудинът активира кръвообращението - в резултат на това метаболизмът се ускорява, тъканите се подхранват активно, а рискът от застой на кръвта и тромбоза се намалява.
 • Пиявиците също са ефективни при лечението на вече образувани кръвни съсиреци и отоци.
 • Хирудотерапията се предписва и при лечението на много сърдечно-съдови заболявания, тъй като пиявиците, чрез увеличаване на притока на кръв, подпомагат укрепването на кръвоносните съдове и нормализират кръвното налягане. Поради тази причина пиявиците могат да помогнат в борбата срещу вегетативната дистония.
 • Хирудотерапиятапонижава холестерола в кръвта .
 • Пиявиците могат също такада укрепят имунната системаи да помогнат да се справят с възпалителните процеси, тъй като тялото мобилизира всичките си защитни сили, когато хапе пиявица.
 • Хирудотерапията може да бъде предписана и за затлъстяване. В слюнката на пиявицата има компонент, който ускорява метаболизма на липидите и по този начин стимулира изгарянето на мазнините.
 • Ще бъдете изненадани, но хирудотерапиятаможе също да лекува заболявания на опорно-двигателния апарат , като херния или остеохондроза. Остеохондрозата е, както знаете, възпаление, причинено от застой на кръвта. А пиявица с ухапване засмуква застояла кръв, подобрява кръвообращението му и по този начин допринася за лечението на болестта.
 • Пиявиците са ефективни при някои заболявания на стомаха и стомашно-чревния тракт, трудно храносмилане.
 • Хирудотерапията се предписва и залечение на бъбречни заболявания .
 • Пиявицата може да помогне за лечение напроблеми с щитовидната жлеза .
 • Този метод може да се използва за лечение на заболявания на нервната система: мигрена, чести главоболия, нервни тикове и припадъци.
 • Хирудотерапията се използва и при лечение на гинекологични и урологични проблеми , причинени от инфекции, възпаление на гениталните органи и нормализиране на хормоналните нива. Пиявиците могат да се предписват при лечение на безплодие, болезнена менструация, анормална менопауза. Показания за използването на пиявици могат да бъдат такива заболявания като цистит, пиелонефрит, простатит.
 • Пиявицата също е много популярна в козметологията . Те са способни да подмладят кожата на лицето, да подобрят външния му вид. Leech помага да се елиминират козметични дефекти като бръчки, гънки, белези и подуване. Ефективна хирудотерапия и при лечение на възпаление на лицето, тя се справя с акне, акне, акне.
 • Хирудотерапията може да помогне за справяне с целулита и стриите.

Противопоказания и възможна вреда

За съжаление, хирудотерапията има много дълъг списък от противопоказания. Не забравяйте да ги прочетете. И не забравяйте: в никакъв случай не трябва да се самолечение у дома и без консултации със специалист!

  Основните противопоказания са нарушениясъсирване на кръвта. Те включват болести като хемофилия при мъжете и анемия (анемия) при жените.
 • Ниският хемоглобин също е противопоказание.
 • Бременните и кърмещите жени не трябва да се лекуват с пиявици.
 • Жените по време на менструация също не се препоръчват този метод.
 • Хирудотерапията е забранена, ако в организма има злокачествени тумори.
 • Алергиите към ензими, съдържащи се в слюнката на пиявицата, също са противопоказани.
 • Ако хирудотерапията е била извършена лошо и без да се вземат предпазни мерки, може да се развие инфекция, възпаление, дразнене и сърбеж.
 • Трябва да се има предвид, че дори след правилно прилагана терапия в продължение на няколко дни, може да се появи кървене в местата на ухапване от пиявица. Това явление е нормално, но може да причини неудобство.

Съвети

 1. Не се лекувайте самостоятелно или поставяйте пиявици у дома! С небрежно боравене с пиявици и неспазване на предпазните мерки вместо лечението, можете да получите обратния ефект: инфекции, язви, възпаление.
 2. Преди да започнете хирудотерапията, говорете с Вашия лекар и проверете нивото на хемоглобина, тъй като има някои противопоказания за това лечение.

Заключения

Хирудотерапията е един от малкото наистина ефективни методи за алтернативна медицина, чиито ползипотвърдени от научни изследвания. Leech може да се справи с много заболявания - от заболявания на гръбначния стълб и стави до мигрена и чести настинки. Предимството на хирудотерапията е, че единственото сериозно противопоказание е нарушение на кървенето.