Хляб с въглища: ползите и възможните вреди

По неизвестен начин, активният въглен се е развил от евтини и ефективни средства за отравяне в невероятно модерна хранителна добавка. Сега няма да изненадате никого с черен сладолед, кафе, кифлички и дори сирене. В същото време италианският хляб на въглища стана най-разпространеният -„Pan al Carbonone“ . Той се счита не само за модерен продукт, но и за изключително полезен. Господарките го пекат самостоятелно в кухнята си, активно го продават в кафенета и ресторанти и го продават в пекарни. Трябва ли да се доверя на нов модерен продукт и наистина ли е толкова полезен, колкото изглежда на много хора?

Какво представлява хлябът с въглища?

Всъщност, черен хляб енай-простият и най-познат продукт . Единственото нещо, което го отличава от своя "светъл" брат, е наличието на активен въглен в състава. За първи път в Италия се провежда подобен експеримент с лекарството. Оттогава активираният въглен от чисто медицинско изделие също се превърна в хранителен оцветител чрез маркиранеE153 . Въпреки това не всички страни - само Русия, Украйна, Нова Зеландия и европейските държави го признават за добавка към храната.

Хлябът „въглища“ включва брашно, топла вода, суха мая, захар, сол, растително масло (слънчоглед или маслина) и активен въглен, като се смила на прах. Понякога в негодобавете овесена каша или друго брашно в малки количества. Вкусът няма да се различава от обичайния продукт.

Ползите от хляба

 • Любителите на тази пекарна го предпочитат„отлична усвоимост“ , което е много вероятно, тъй като въглищата са известни с добрите си смукателни способности.
 • Благоприятен ефект върху чревната функция,подобрение на храносмилането .
 • В човешкото черво се натрупват много вредни вещества и токсини с течение на времето и те отровят тялото. Активираният въглен е способен да ги абсорбира и отстранява от тялото, като по този начиносвобождава човека от токсични вещества и шлаки .
 • Въглищата ще помогнат при отравяне - той поглъща отровата в себе си, преди да започне да се абсорбира в кръвта.
 • В „черния хляб“се съхраняват всички хранителни вещества , минерали и витамини, които са в обикновен хляб. Подхранва и човека, е източник на въглехидрати и полезни елементи (витамини от група В, холин, витамини А и Е, Н, хлор, натрий, калий, магнезий, фосфор, мед, цинк и др.).

Вреди

Увреждането на необичаен хляб е свързано с наличието в него на екзотична съставка -активен въглен . Повечето хора са убедени, че това лекарство е абсолютно полезно и не подозират, че ако се използва редовно или прекомерно, могат да възникнат нежелани здравословни проблеми.

 • При високи дози, активен въглен причинявачревна обструкция . простоГоворейки, човек обикновено използва лекарството неконтролируемо при диария, като по този начин причинява запек. Същият ефект очаква човек, който е страстен да консумира черен хляб. Запекът може да бъде толкова тежък, че разгражда абсорбируемостта на червата и човекът започва да страда от липса на витамини и минерали. На свой ред, липсата на хранителни вещества води до влошаване на имунитета, нарушения в метаболизма и здравословни проблеми.
 • Развитие на дисбактериоза . Въглищата премахват специални ензими от тялото, които са отговорни за храносмилателния процес и здравата микрофлора в червата. В резултат на това започва възпаление в стомашно-чревния тракт и човек се сблъсква с дисбиоза и увеличава образуването на газ на неговия фон.
 • Заплаха за сърцето и кръвоносните съдове . Твърде честото използване на необичаен хляб води до отслабване на сърдечния мускул, тъй като въглищата отмиват от него минералите, необходими за нормална работа (магнезий, калций, калий).
 • Повтаряне на язвени заболявания . Хлябът с въглен може дори да доведе до смърт, ако е налице в стомашни или чревни язви. Факт е, че с язва активният въглен може да проникне в увредените съдове и да образува кръвни съсиреци там.
 • Токсичните вещества могат да се съдържат във въглища. Последните проучвания показват, че при производството на активен въглен суровините, които са преминали през процеса на овъгляване, образуват опасни въглеводородни съединения, които увреждат генната информация и могат да доведат доонкологични заболявания.

Също така, не използвайте този продукт в следните случаи, тъй като може да е вреден за здравето:

 • Когато се използват някакви лекарства (активен въглен има тенденция да "абсорбира" химични съединения в стомашно-чревния тракт и по този начин да се намали ефективността на лекарствата)
 • По време на бременност.
 • В детска възраст от дванадесет години.

Съвети за готвене

За приготвяне на екзотичен продукт ви е необходим:

 1. Брашно (около 350 грама)
 2. Топла вода (200-250 ml)
 3. Суха мая (3 грама)
 4. Сол (една чаена лъжичка и половина)
 5. Захар (една чаена лъжичка)
 6. Растително масло (2 супени лъжици)
 7. Активен въглен (5 g предварително смачкано лекарство).

В купа се смесват вода (50 ml), захар, мая и 1 супена лъжица. брашно. Всичко се смесва до гладкост и се поставя на топло място за една четвърт час. След това е необходимо да се напълни сместа с останалата вода (топла).

След това меси тестото. Първо, брашното се смесва добре с активен въглен на прах и след това постепенно се добавя сместа с дрожди. Тя трябва да направи меко тесто. Тя трябва да се замесинай-малко 5-6 минути . Накрая добавете сол и растително масло. Тестото за ръчно месене ще бъде трудно - процесът ще стане много по-лесен, ако използвате кухненски робот с функция за месене. Тестото е готово, ако стане гладко и еластично. Необходимо е да се покрие хранатафилм и се оставя за един час: тестото трябва да се удвои по обем.

След това трябва да му придадете формата на хляб, поръсете я с брашно и оставете още половин час под кърпа. След като хлябът направи няколко плитки разреза. Фурната трябва да се загрее до 230 градуса, да се напръска с вода от вътрешната страна и да се изпрати хляб за 5 минути. След това трябва да намалите температурата до 220 градуса и да изпечете продукта за половин час.

Хлябът не може да бъде изваден веднага от фурната. От тавата за печене трябва да се постави върху решетката (така че дъното да не гори), леко да отворите вратата на фурната и да изчакате да се охлади напълно.

Заключение

Този продукт е предизвикал резонанс сред учени, диетолози и поддръжници на правилното хранене. Някой използва само такъв хляб, считайки го за най-полезен, някой го заобикаля, за да избегне здравословни проблеми. Въпреки това е добре да се яде няколко парчета от него, не. Основното нещо - не се пренасят твърде много и не го злоупотребява в присъствието на противопоказания.