Нордическо ходене с пръчки: добра и възможна вреда

Напоследък нов вид физическа активност набира популярност - скандинавски (или финландски) ходене. Това е обикновена интензивна разходка, но основната характеристика на това упражнение е поддържането на специалните, подобно на ски-полюсите.

Как и за кого този вид атлетичен товар може да бъде полезен, има ли противопоказания и какъв ефект има скандинавското ходене върху тялото?

Нордическо ходене - какво е това?

Тази фитнес тенденция, както можете да предположите, дойде при нас от скандинавските страни, така че това упражнение понякога се нарича„финландски“или„скандинавски“ходене. Това упражнение е родено много отдавна, а през миналия век ходенето с пръчки се използва във физическата терапия за предотвратяване на много болести. Известно е също, че по този начин финландските скиори са се обучавали за състезания в тези сезони, когато на улицата няма сняг.

Понастоящем скандинавското ходене е популярно не само в самите скандинавски страни, но и сред феновете на здравословния начин на живот по целия свят.

Предимството на това упражнение е по-ниско от това при по-интензивни кардио-натоварвания, травматичен риск. Също така финландското ходене работи добре за почти всичко.мускулни групи в тялото, помага да се върне фигурата към нормалното без изтощителни тренировки, както и значително подобряване на здравето.

Това упражнение може да се практикува от хора със заболявания на опорно-двигателния апарат и сърдечно-съдовата система, възрастни хора, бременни жени; такава достъпност е определен плюс.

Ползи за тялото

 • Ходенето около скандинавския е прост и ефективен начинза увеличаване на издръжливостта на тялото , мускулна сила и също така да се загубят тези излишни килограми без много усилия.
 • По време на движението почти90% от мускулитеса включени и изработени, а именно: гърба, ръцете, бицепсите и трицепсите, мускулите на корема, седалището и телетата. По този начин мастните отлагания в определените зони се елиминират. Ходенето ще ви помогне да се справите с мазнините по стомаха, дебелината и отпуснатите бедра, затегнете краката и бедрата си, отървете се от "ушите" на бедрата. Редовните упражненияувеличават отделянето на ендорфини- хормони на радостта, в резултат на което се нормализира психо-емоционалният фон, настроението се повишава, качеството на съня се подобрява.
 • Значителноподобрява състоянието на опорно-двигателния апарати позата се изправя, мускулите на гърба се засилват. Този тип упражнения ще помогнат за намаляване на риска от заболявания на гръбначния стълб и ставите: сколиоза, остеохондроза.
 • Ходенето носи огромни ползи за сърдечносъдовата система . Бързото движение тренира сърцето, ускорява кръвообращението в тялото - като резултат,Наситени с хранителни вещества тъкани и клетки, метаболитните процеси и разделянето на мазнини се случват по-бързо.
 • Систематичните тренировкизначително намаляват риска от сърдечно заболяване , нормалното кръвно налягане.
 • Скандинавското ходене е разрешено на хора, страдащи от затлъстяване, сърдечни проблеми (аритмии, хипертония) и дихателната система.
 • Упражнението едобро обучение на дихателната система , подобрява работата и обема на белите дробове и диафрагмата, служи за превенция на бронхиална астма.
 • Отбелязва се подобряване на състоянието на хората, страдащи от проблеми със сърцето или гръбначния стълб. С такива заболявания, северното ходене може да се препоръча за подобряване на мускулния тонус.
 • Упражнението е ефективно за наднормено тегло, тъй като поради активната работа на всички мускулни групи той изгаря почти два пъти повече калории, отколкото при нормална разходка. За да се постигне резултатът, си струва да се упражняват поне 40 минути четири пъти седмично.
 • По време на класа, рискът от нараняване на опорно-двигателния апарат и по-специално на коленните стави е почти нулев, което не може да се каже за други кардиологични упражнения (по-специално, бягане). Това прави скандинавското ходенеедна от най-безопасните форми на физическа активност .
 • Това упражнение се препоръчва за по-възрастните хора да подобрят сърдечната функция и да предотвратят сърдечно заболяване. В допълнение, ходене с пръчки ще ви позволи да безболезнено укрепване на мускулите и ставите, без да ги облечетепрекомерно натоварване.

На кого може да бъде противопоказан

 • Сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, инфаркти или инсулти могат да бъдат противопоказание за спорта. Хората с подобни заболявания трябва да се консултират с лекар преди да започнат да тренират.
 • По време на обострянето на хроничните заболявания, ходенето е строго забранено.
 • Заслужава си да си припомним:грешната техника може сериозно да навреди на вашето здраве !

Препоръки

 1. За занятия се нуждаете отспециално оборудване и оборудване : удобни спортни обувки с добра абсорбция на ударите и, разбира се, бастуни. Ски за тази цел няма да работи, защото те са по-дълги от необходимото. При избора на пръчки трябва да се обърне внимание на дължината: тя се изчислява по формулата „височината на ученика, умножена по 0.66”. За хора с добро ниво на физическа подготовка коефициентът е различен: 0,70.
 2. Преди да практикувате, трябва да разтеглите и затоплите мускулите, за да избегнете наранявания и навяхвания.
 3. Що се отнася до техниката на ходене: движенията са същите като при нормална разходка, но по-интензивни. За да постигнете добър резултат, трябва да направите широка стъпка и да измиете ръцете. Целта на пръчката е опората. От нея трябва да се отблъсне, когато се движи напред.
 4. Да се ​​ходи от петата до петите, но петата не трябва да се натоварва, а да се направи мека и гладка стъпка.
 5. Не забравяйте да следвате мерките за безопасност, в противен случай упражнението може да донесе полза за тялото.вреда!

Заключение

Северното ходене е отличен спорт, подходящ както за напреднали, така и за начинаещи. Благоприятен ефект върху цялото тяло и всички мускулни групи и помага за привеждане на тялото в ред без дълги и изтощителни тренировки.