Надут ориз: какво е вредно и полезно

Напукан ориз, този деликатес не само ще зарадва децата, но и възрастните. Те обичат тази сладост, за простота, удобство и отличен вкус. Можете да използвате като лека закуска на път, десерт или закуска. Това е нискокалоричен и здравословен продукт. Тази храна може да се консумира безопасно от хора на диета или правилно хранене.

Какво представлява пулверизираният ориз

Подпухналият ориз се приготвя отпреработени взривени зърна от ориз . Такива зърна се получават чрез силно нагряване, поради съдържанието на скорбяла и вода, клетките се разрушават. Технически, производството на деликатес е представено под формата на изстискване на зърно, използвайки висока температура и налягане, самият процес трае от 1-2 минути. След екструдиране структурата на семената се променя (кристална), тя се превръща в нова агрегатна, пореста и въздушна структура.

Съществуват два вида ориз:

 1. Формован(влажните зърна се разкъсват и получават вискозно тесто, от което се формира пръчката и се режат резените).
 2. Въздушни зърна(крупът се подлага на топлинна обработка и остър спад на налягането, поради което зърната се разкъсват и променят структурата).

Семената от ориз съдържат в състава си основния компонент - фибри, той е в основата на този видхранителни влакна. Благодарение на диетичните фибри, човешкото тяло се почиства от шлаки и токсини, също така дава усещане за насищане за дълго време. Във връзка с всичко това този продукт е много полезен.

Ползи от олющен ориз

 • Нискокалоричен продукт: ниско съдържание на мазнини, без холестерол.
 • Лесно се абсорбира от човешкото тяло.
 • Високото съдържание на въглехидрати, което е много питателна храна, спомага за възстановяване на апетита след дълъг пост или болест.
 • Високо съдържание на устойчива скорбяла, което от своя страна е голяма подкрепа за чревната микрофлора и полезните бактерии.
 • Високо съдържание на неразтворими фибри, които се борят с раковите клетки и имат антиоксидантни свойства.
 • Обогатен с калий, който допринася за отстраняването на излишната течност.
 • Той има благоприятен ефект върху кръвното налягане и загубата на тегло.
 • Той има обгръщащ ефект, има положителен ефект върху активността на стомашно-чревния тракт.
 • Нормализира дейността на сърцето.
 • Подобрява процеса на сън и укрепва висшата нервна система, поради високото съдържание на витамини.
 • Съдържа микроминерали, отговорни за укрепване на косата.
 • Увеличава умствената работа, високото съдържание на лецитин.
 • Подобрява притока на мляко при кърмещите жени.

Опушен ориз, чиято структура е представена от диетични фибри и витаминиБ еизключително полезен продукт , за пълното функциониране на човека и за хармоничната работа на всички жизнени процеси на организма. Поддържа сърдечно-съдовата система, стомашно-чревната и нервната система, метаболизма, премахва канцерогените и допринася за понижаване на кръвната захар и инсулин.

Увреждане на бухналия ориз

Този деликатес може да бъде вреден само при условие за прекомерна дневна консумация на този продукт.

Вероятна вреда, която този деликатес може да причини въз основа на неговия състав.

 • Този десерт не е забранен за хора с диабет, но те трябва да го ядат вмалки количества , като съхраняват оценка на хлебните единици. Поради високия процент на устойчива скорбяла.
 • Съдържанието на желязо е огромен плюс, но фитиновата киселина е и по химичния си състав, който от своя страна може да натрупа и да попречи на абсорбцията на желязо, ако този десерт се консумира в неразумно големи количества.
 • Хората, които са предразположени към образуване на камъни в бъбреците, трябва да използват този ориз с повишено внимание или да го изоставят изцяло.
 • Прекомерната употреба на раздутия ориз може да причини проблеми с изпражненията, стягащ ефект (запек).
 • Намален потенциал при мъжки пол, с прекомерна употреба.

Съвети за приготвяне на пуш ориз

При готвенето варен ориз се използва активно като готови зърнени закуски, кактоенергийни барове, сладкиши и сладолед и други различни сладкарски изделия. Този продукт е перфектен като диетична закуска. Кук открит ориз е възможно у дома.

Задължително:

 1. Растително масло 100 ml.
 2. Ориз с кръгли зърна (термично обработен) 80 гр.
 3. Захар 40 гр.
 4. Мед 40 гр.
Подготовка: Важно е оризът да се изплакне много добре, шест пъти, докато водата е чиста. След това се вари в продължение на 25 минути, до състояние на леко смляно зърно, но не в овесена каша. Източете водата през гевгир, сложете ориза на хартиена кърпа и оставете да изсъхне и се охлади, това ще отнеме няколко часа.

След като оризът изсъхне, можете да преминете към следващата стъпка.

Междувременно на лист се облича пергамент и се поставя зърно в тънък слой. За два часа при температура от 100 градуса зърната се пекат във фурната. „Готовият“ оризще промени цвета .

Маслото се нагрява в тиган на принципа на пържене, така че оризът да е напълно потопен в него. Маслото трябва да бъде колкото е възможно по-горещо, но не да гори.

При малките шепи ориз се хвърля в тиган с масло. Веднага след като оризът е подут, той бързо се отстранява и се поставя върху хартиени кърпи.

Готовите зърна могат да се наливат с мед и захарен сироп, след което се поставят домашно приготвени оризи за 2 часа на студено място.

Заключение

От горепосочения списък е ясно, че този продукт е по-полезен, отколкото вреден. Всеки решава за себе сидали да ядат ориз и в какви количества. Разгледайте всички плюсове и минуси, разбира се, всеки трябва да се основава на тяхното здравословно състояние. За някои този продукт ще се превърне в златна мина, а за някого вредно хоби.

Важно е да се разбере, че проблемите възникват не в консумацията на оризови зърна за храна, а в прекомерно неконтролирано потребление. Важно е да се спазва дозировката, дори и напълно здрав човек, без никакви противопоказания, може да бъде увреден, ако предписаната норма е надвишена.