Ползите и вредите от червения ориз

Оризът отдавна е един от най-познатите продукти за ежедневна употреба. Някои предпочитат задушен ориз, за ​​други формата е по-важна, а някой, който купува ориз, не придава никакво значение на такива нюанси.

Въпреки това, малко хора знаят за съществуването на червен ориз, тъй като от детството всеки от нас използва само обикновен бял ориз. Нека да видим какво е червен ориз, какви са неговите полезни свойства и възможна вреда за тялото, както и да научим за начина на неговото приготвяне.

Какво е това

Червеният ориз евид неполиран ориз . Вместо полиране тя се подлага на пилинг, което ви позволява да запазите по-голям брой полезни вещества. Повърхностният слой е мек, а самият ориз има по-висока хранителна стойност от неговите колеги. Това подобрява процеса на храносмилане и усвояване на този продукт от организма, а също така става причина за популярността на червения ориз сред спортистите и последователите на здравословния начин на живот.

При вкуса на червения ориз преобладаватсладост и орехови нотки , което го прави още по-уникален. Червеният ориз върви добре с месо, риба, зеленчуци, гъби, сушени плодове.

Древните жители на Изтока считали този вид ориз за ценен и скъп, така четя е била достъпна изключително за семейството на императора и неговото обкръжение и е била използвана и в малки количества за насърчаване на военните заслуги на най-добрите воини.

Сега червеният ориз е станал много по-достъпен , тъй като масово се отглежда не само в източните страни, но и в Европа и Америка. В зависимост от страната на производителя, качеството и наситеността на приготвеното ястие може да варира, но меката обвивка и сладък вкус винаги остават същите.

Полезни и лечебни свойства

 • Калоричното съдържание на червения ориз е330 kcal на 100 грама . В същото време, червеният ориз съдържа голямо количество фибри. Влакната интензивно абсорбират течността и подуват, помагат бързо да се справят с чувството на глад.
 • Освен това хранителните фибри имат свойствотода активират свиването на стените на вътрешните органи , особено на червата, и следователно е по-ефективно да се освободи тялото от токсини и шлаки. Също така, влакната са бариера за усвояването на холестерола в кръвта, предпазват стените на сърцето и укрепват кръвоносните съдове.
 • Антиоксидантите , съдържащи се в крупа, активират производството на енергия и се борят срещу различни видове ракови образувания, като намаляват броя на свободните радикали. Това е особено вярно за рак на гърдата и червата.
 • Специалните веществапроцианиди , които придават на крупата червен оттенък, имат благоприятен ефект върху дерматологичните проблеми. Това е особено вярно за по-зрелите женивъзраст. Резултатите от научните изследвания потвърждават: кожата става по-еластична, количеството на пигментацията намалява, еластичността се увеличава и броят на бръчките намалява.
 • Хората, които се придържат към вегетарианска диета, трябва да знаят, че тази зърнена култура съдържаорганични съединения , които основно се срещат само в месото. Следователно, червеният ориз отчасти може да бъде заместител на месната храна.
 • Червеният ориз не съдържа вредно веществоглутен , което се среща в много други видове зърнени култури. А също така оризът има нисък показател за ефекта на въглехидратите върху промените в нивата на кръвната захар. Това предполага, че този продукт може да се използва без страх от тези, които страдат от диабет.
 • Основното количество полезни микроелементи е в черупката на червения ориз.Магнезиятподпомага при продължителни главоболия и също така нормализира кръвното налягане, намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система, укрепва мускулната и нервната система. Калийът има засилващо действие върху скелетната система и се бори срещу появата на хронични, прогресивни скелетни заболявания (артрит, остеопороза).
 • Също така този вид зърнени култури осигурява на тялото такъв микроелемент катожелязо , което е едно от най-оскъдните. Желязото помага в борбата с анемията при деца и възрастни.
 • Червеният ориз съдържа рекордно ниско количество сол и се препоръчва за консумация.хора с бъбречни и сърдечно-съдови заболявания
 • \ t

Противопоказания за употреба

 • Калоричното съдържание на червения ориз, ако се консумира прекомерно, може да наруши съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати в организма. Ето защо е важно да се спазва мярката.
 • Предварително отгледани от червен ориз , дрожди , някои фармаколози получават инфузия, която се използва в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания. Такава инфузия има много повече странични ефекти, отколкото полезни свойства и не се препоръчва за употреба по време на бременност, чернодробно заболяване и не трябва да се прилага при деца и юноши.

Метод на готвене

Методът за приготвяне на червен ориз се различава малко от неговия бял еквивалент. Първо трябва внимателно да сортирате ориза, да премахнете нежеланите люспи и различни отпадъци. След това оризът се измива няколко пъти в студена вода, докато течността престане да бъде мътна.

След поставяне на зърнената култура в гевгир, е необходимо да се изчака, докато водата бъде напълно източена. След прехвърлянето му в саксия със средна по големина дъно и се изсипва зърното с гореща (некипяща) вода. Съотношението вода и ориз трябва да бъдеот 1 до 2,5 . Водата трябва да покрива ориза с най-малко2–2,5 сантиметра .

Тенджера се поставя на силен огън, докато водата стане. След това намалете огъня почти до минимум, покрийте тигана с капак и гответеза около 40 минути . Важно е да не забравяте да проверите готовността и да снимате навреме.на повърхността се образува пяна. Приготвяйте зърнените култури, докато цялата течност се абсорбира. След това напълваме получената каша с парче масло. Магазин каша може да бъде не повече от 3 дни в хладилника.

За да се спести време за готвене, се препоръчва оризът да се напълни с малко количество студена вода. В резултат на това ястието ще бъде по-малко наситено с цвета.

Заключение

Червеният цвят е най-полезният вид ориз и е идеален за тези, които искат да разнообразят дневното меню с нова полезна гарнитура и същевременно да подобрят и обогатят тялото с важни микроелементи.