Ориз басмати: полезни свойства и възможна вреда

Басмати е специален сорт ориз, отличителната черта на който е продълговатите малки зърна и богат, силно изразен аромат. Също така предимството на продукта е неговият състав, богат на витамини, минерали и микроелементи.

Басмати - какво е

Този сорт ориз започна да се отглежда от жителите на индийския субконтинент преди няколко хиляди години - и това не е изненадващо, защото, както е известно, сред азиатските народи, оризовите култури са в основата на диетата.

Характерните особености на сорта са, на първо място,определена форма на зърнатае удължена, продълговата, на второ, нейнатабледожълта сянка , и накрая, трета, Основното свойство на басмати е наличиетона специфичен аромат , отдалечено подобно на миризмата на ядки (думата "басмати" на хинди означава "ароматно").

Най-големите и единствените доставчици на продукта са Индия и Пакистан - в други региони този сорт не се отглежда.

Между другото, при закупуването на ориз е необходимо да се обърне внимание на страната на произход, тъй като има случаи, когато безскрупулни производители са склонни да продават фалшиви стоки вместо басмати.

Как се яде ароматният ориз? В Индия, ястията с тази съставка са много популярни - басмати се приготвя със зеленчуции подправки, зелени, служи като основно ястие или гарнитура за месо или риба.

Експертите отбелязват, че най-добре е да се готви ориз от този сорт в двоен котел - с този метод на готвене продуктът най-добре запазва своите полезни качества и витамини в състава.

Полезни свойства

 • Басмати е известен със своята висока хранителна стойност - 100 г зърнени култури съдържатповече от 350 калории , затова ястията с ориз перфектно насищат и задоволяват глада за дълго време, което е особено полезно по време на интензивно физическо натоварване.
 • Гликемичният индекс на продукта е много по-нисък от този на обикновения бял ориз, така че басмати може да се консумира - в умерени количества - дори за хора с диабет
 • .
 • Хранителните фибри и минерали, съдържащи се в продукта, имат благоприятен ефект върху стомашно-чревния тракт, улесняват процесите на храносмилането, подобряват чревната подвижност и предотвратяват образуването на запек, подуване или газове.
 • Голямо количествоот витамините от група Вв състава също има много положителен ефект върху състоянието на организма. Витамините от тази група участват в работата на храносмилателната система, регулират дейността на нервната система. Значението на витамин В не трябва да се подценява: неговият недостиг може да бъде изпълнен със сериозни психични разстройства, намалена умствена дейност, нарушения в храносмилателната система и при тежки неврологични заболявания.
 • Басмати помагада намали нивото на холестерола в тялото , което има благоприятен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Намален риск от холестеролни плаки, "запушване" на кръвоносните съдове.
 • Съставът на ориза съдържамного аминокиселини , участващи във важни метаболитни процеси, протичащи в нашето тяло. Също така, аминокиселините са от съществено значение за растежа и развитието на мускулната маса.
 • Продукт, богат наантиоксиданти , е много полезен за предотвратяване на злокачествени тумори.
 • Фосфорът и калцийът са много полезни за опорно-двигателния апарат; Тези вещества пряко участват в образуването на костна тъкан, подпомагат укрепването на костите и ставите и намаляват риска от наранявания и заболявания.
 • За здравето и заздравяването на сърдечния мускул са полезни също калий и магнезий , съдържащи се в ориза от този сорт.
 • Включването на ориз басмати в храната най-добре ще засегнездравето на бъбреците и черния дроб . Продуктът помага за очистването на организма от токсини и токсични съединения, а изхвърлянето на шлака от своя страна има положителен ефект върху здравето.
 • Много полезно за кръвоносната системажелязо и мед , също съдържащи се в басмати.
 • Оризът от този сорт е голямсе справя с глада и потиска апетита , благодарение на което ястията от продукта могат да бъдат полезни на тези, които желаят да отслабнат и да седят на строги диети.

Възможни вреди и противопоказания

 • Струваше сиНе забравяйте, че басмати, както и всички зърнени храни, имамного висока хранителна стойност , така че злоупотребата с продукта може да има отрицателно въздействие върху тялото и да доведе до увеличаване на теглото и свързаното с него затлъстяване.
 • Въпреки че оризовите зърнени храни от този сорт имат нисък гликемичен индекс, прекомерната му консумация може да увеличи риска отзахарен диабет .
 • В някои случаи продуктът предизвиква стомашни и чревни смущения.

Препоръки

 1. Басмати може да се приготвя по различни начини - вари, запържва се, пече се, но парата се счита за най-полезната и вкусна възможност за готвене. Крупата, приготвена в двоен котел, запазва много по-полезни елементи в състава си и има по-добър ефект върху здравето и благосъстоянието.
 2. Въпреки това оризът, приготвен във вода, също е много вкусен и все още запазва някои от витамините и минералите в състава. Процедурата за приготвяне на продукта не се различава много от приготвянето на обикновен ориз: зърнените култури трябва да се поставят във вода (в съотношениеот 2 до 1 ) и да се оставят на слаб огън за 5-10 минути.
 3. Не забравяйте да използвате подправки и подправки, когато готвите ястия басмати! Те ще дадат приятен аромат и значително ще разнообразят вкуса на продукта. Най-добър с ориз от този сорт са комбинирани: свежи ароматни зеленчуци, кимион, къри подправки, куркума, карамфил, люти чушки.

Заключение

Хората, които се грижат за здравето си, се насърчават да добавят индийския ориз басмати към своята диета -зърнени култури от този сорт помага за подобряване на храносмилането и сърдечно-съдовата система, а също така намалява риска от рак. В допълнение, басмати е не само здравословен, но и вкусен продукт с уникален вкус.