Стевия (подсладител): полза и вреда

Последните няколко години здравословният начин на живот стана на мода. Хората отказват от нездравословна храна, лоши навици, се опитват да заменят вредните продукти с полезни. Един от тези продукти е подсладителят на стевия. Учените започнаха да се интересуват от неговите имоти в Съветския съюз, а в Русия - през 2000-те.

Стевия - какво е това?

Феновете на заместителите на захарта поставят акцент върху естествения произход на продукта, тъй като стевията е растение. Тя идва от Южна Америка. Не е известно точно кога човек започва да използва това растение като заместител на захарта. Екстрактът от стевия е 300 пъти по-сладък от захарозата, така че второто му име емедена трева . Широкото използване на продукта започва едва през 20-ти век. Особено ценят растенията азиатци. Днес Китай е основният доставчик на лекарства и продукти на стевия.

От тревна продукция:

 • Чай.
 • Прах.
 • Таблетки (гранули или капсули),
 • Течност.

За производството на подсладители използвайте листата на растението. Те се обработват, защото суровите листа имат горчив вкус и неприятна миризма. В резултат на преработката се получава вещество - стевиозид.

Ползи

Растенията са полезни не само за пациенти: диабетици, хора с наднормено тегло и метаболитни нарушения. Здравите хора използват растението, за да избегнат действия.вредна захар. Като говорим за подсладителя "стевия", най-често споменаваме естествения растителен произход на продукта и само след това за всички други полезни свойства:

 • Растението не съдържа въглехидрати- основният показател, който е важен за диабетиците. Той намалява нивата на кръвната захар и се използва за предотвратяване на диабета.
 • Трева -кладенец на витамини : A, B, C, E, R. Използва се за недостиг на витамин.
 • Богат на микроелементи : калций, магнезий, калий, цинк, хром и др. Те спомагат за поддържане и възстановяване на имунитета, за укрепване на костите, зъбите, косата.
 • Има противоракови, противогъбични и антибактериални ефекти.
 • Понижава кръвното налягане , следователно се оценява от пациенти с хипертония.
 • Помага при заздравяването на рани , както вътрешни, така и външни, защото помага за възстановяването на клетките. Той се е доказал при стомашни и дуоденални язви.
 • Препоръчва се да се прилага за кожни проблеми: акне, циреи и други кожни обриви.
 • Отварата на стевия се използва при бронхит, порадиотхрачващо действие . Едно добро средство за началния стадий на бронхиална астма.
 • Нискокалорични продукти . Това е важно за хората с наднормено тегло. Използва се за предотвратяване на развитието на затлъстяване.
 • Помага да се елиминират паразитите от тялото.
 • Понижава холестерола.
 • Той има добър ефект върху черния дроб и панкреаса.

Изследваниярастенията продължават, може би списъкът от полезни свойства на тревата ще се увеличи. Неотдавна германските учени откриха, че стевията помага при лечението на алкохолна и тютюнева зависимост. За да направите това, ако искате да пушите цигара или напитка, трябва да пуснете лекарството със стевия под или на езика (3-4 капки са достатъчни).

Вреди

Както всеки продукт, растението има странични ефекти. Лекарите препоръчват въвеждането на медена трева в диетата постепенно, след реакцията на организма, и ако настъпи някакъв страничен ефект, незабавно спрете приема на лекарството. Но на кого и кога не се препоръчва да се консумира стевия и евентуалната й вреда:

  Високото кръвно налягане е добро, тогава хората с ниско кръвно налягане са лоши. Хипотонията може да причини замайване. Индивидуалната непоносимост към компонентите на билките може да предизвика повръщане, замаяност, алергични реакции и понякога всички тези симптоми се появяват заедно.
 • Поради намаляването на нивата на кръвната захар, диабетиците трябва да приемат предпазните препарати от мед с повишено внимание - съществува риск от хипогликемия.
 • С повишено внимание трябва да се използва за хора с лошо храносмилане, хормонални нарушения, бременни, с кръвни заболявания и хранене, деца под 5 години.
 • Не се препоръчва консумация с някои други растения (лайка, глухарче) и продукти (мляко). Резултатът може да бъде диария.
 • Има изследвания, че билките са вредни за потентността.
Ползите от растенията несъразмерно повече странични ефекти. За да се избегнеКато цяло лекарите съветват да не се вземат повече от 40 грама лекарства със стевия дневно. Разумното потребление на медена трева ще е от полза.

Много потребители не харесват вкуса на стевията, поради което лекарствата са изключени от разоина. Това, разбира се, не вреди на растението, но за да се популяризира билките, производителите трябва да се опитат да премахнат неприятния послевкус.

Как да използвате?

Градинари, които ценят сладко растение, се опитват да отглеждат самостоятелно трева и да използват листата просто като ги добавят към чая. Можете да отглеждате трева на парцел или у дома с помощта на семена или готови разсад. Когато растението цъфти, можете да събирате листата. След като ги съберете и изсъхнете, всичко подсладител е готов за употреба. Но е по-лесно и по-бързо да се купуват готови продукти с трева:

 1. Билкови препарати с компонент "стевия" , които се приготвят и пият като чай. В тези колекции не се използват нежелани растения и поради високата сладост на медоносната трева е добавено малко. При приготвянето на чай, чайът става златист с умерено сладък вкус. Стевия е полезно спестяване на захар.
 2. Сиропи . Сладките сиропи се добавят не само към напитките (чай, лимонада, кафе), но и към сладкиши. Интересното е, че билковият сироп може да се съхранява няколко години, без да губи вкуса и полезните си качества.
 3. Капсули и таблетки . Широко разпространената и удобна опаковка под формата на таблетки и капсули е широко разпространена. В 1 таблетка, прилагайте необходимата доза от лекарството, лесно е да следвате дневната дозанорма и не прекалявайте с дозата. Бързо се разтваря в чаша с напитка. Можете да си купите този наркотик във всяка аптека, той не изисква рецепта от лекар. Има и форма под формата накубчета .

Няма значение дали човек започва да отглежда стевия самостоятелно или купува готов продукт, трябва да помните, че лекарствата с тази билка могат да се използват безопасно, без да се гарантира, че няма странични ефекти. Консултирайте се с Вашия лекар, разработете план за прием и след това вземете целия набор от полезни свойства на стевията.