Жълти домати - полезни свойства и вреда

Жълтите домати не се срещат толкова често в магазините, но са доста често срещани сред летни жители. Те имат много полезни свойства, които трябва да знаете и на базата на тези характеристики избирате между сортове червени, розови или жълти домати.

Сравнение на червени и жълти домати

\ t

Предимството на жълтите домати над червените е, че тене са толкова кисели , поради което са подходящи за употреба от хора с алергии и заболявания на стомашно-чревния тракт. Между другото, този цвят се формира, защото в тях има много провитамин А, който вече се превръща в витамин А в организма.

Друго важно разграничение на тези домати е, че теса много нискокалорични , в сравнение с червените домати. Жълтият цвят не само не е вреден за стомашно-чревния тракт, но и има положителен ефект върху него.

Има много витамин С в червените домати, но стомашните стени страдат от него, но в жълто има миоцин - ензим, който укрепва стените. Този ензим предотвратява болестта на пелагра, така че влизането му в тялото е много важно.

Ползите от жълтите домати

\ t
 • Ензимимиоциниликопен , които спомагат за справяне с разрушаването на стомашните стени и съответно подмладяване на тялото.
 • Съдържаниена ретинол , благодарение на. \ Tподобрява зрението, подобрява кожата, костите и косата.
 • Достатъчно количествовитамини от група В , които водят до нервни окончания, лицето отвън изглежда по-свежо и по-здраво. Витамините В5, ниацин, рибофламин, тиамин и фолиева киселина са най-разпространените от всички.
 • Ниско съдържание на калории . Поради това, те са полезни за намаляване на теглото, за хора с диабетни заболявания, за хора над 60 години.
 • Растителни влакна , които допринасят за подобряване на стомашно-чревния тракт, отстраняват токсините и неразградените остатъци, нормализират изпражненията.
 • Кръвта и кръвоносните съдове се изчистват.
 • Благодарение натокоферол , сухата кожа вече не е проблем. Косата престава да бъде безжизнена, изпълнена с влага и не се счупва. Нокътната пластина също става по-силна.
 • Ензимитев доматите повишават активността на антиоксидантите.
 • Вкус Домати. Благодарение на слабата си киселина, те се считат за едни от най-вкусните домати. Сортовете са сладки, имат много повече пулп от останалите.
 • Имунитетът е по-малко податлив на различни заболявания.
 • Провитамин К . Тъй като витамин К не може да се получи от външната среда, той се образува от провитамин директно в тялото. Този витамин предотвратява изливането на кръв от съдовете (кръвоизлив) и вътрешно кървене.
 • Полезно при рак(специално за мъже) и заболявания на отделителната система.

Също така вприсъстват малки количества микроелементи. Нужда от тялото. Например, желязото, което запълва органите с кислород, фосфор, което влияе върху хода на всички реакции на тялото, в които енергията се зарежда или изразходва.

В тяхприсъства и сяра , която помага да се предпази тялото от микроби, магнезий, който е универсален и подобрява всички процеси на тялото. Калий, който също присъства, спомага за подобряване на метаболизма, което ще помогне при загуба на тегло.

Вреди

Разбира се, въпреки всички полезни качества, които съществуват, няма продукти с напълно безвреден състав, тъй като има особености на тялото, странични ефекти от излишък на всякакви компоненти и други фактори. Колко вредни са качествата на тези домати?

Тъй като в растението има специални влакна, които, изглежда, би трябвало само да помогнат за почистването на стомаха, те могат да се запушат сами, тъй като тези влакна не се усвояват. Съответно, прекомерната консумация на продукти с растителни влакна може само да навреди на стомаха.

Въпреки че киселинността в тези домати е малка, но дори и такова съотношение, когато се консумират големи количества, може да навреди на стомаха, особено това е вредно за тези хора, които страдат от язви.

Не е необходимо да се ядат жълти домати, когато има бъбречни заболявания . Доматите съдържат нишесте, което може да образува камъни в бъбреците и камъни в жлъчния мехур.

Доматите имат естествена пуринова боя, която същоможе да повлияе неблагоприятно на организма. Поради това пикочната киселина може да започне да се образува в кръвта. Също така е вреден за хора с напреднали заболявания.

За бременни жени доматите са полезни, но когато жената кърми, те не трябва да се консумират. Поради това могат да възникнат алергии и дерматити в детето. Също така може да страдат стомашно-чревния тракт на децата.

Всички продукти, не само домати, трябва да се консумират по време на периода, когато те узреят естествено, в противен случай съдържанието на нитрати и пестициди може да надвишава установената норма.

Как да се използват и рецепти

За да се запазят възможно най-много полезни свойства, те следва да бъдатконсумирани сурови . Можете да добавите към салата, просто нарязани на филийки, добавете към сандвича, направете доматен сок и гответе соса без топлинна обработка. Но през зимата е невъзможно, така че домакинята трябва да знае как да попълни необходимите витамини в студения сезон.

Една от възможностите еконсервирани парчета домати . За да направите това, трябва да имате директно домати, захар, сол, желатин, оцет, вода и подправки на вкус.

В стерилизиран буркан трябва да сложите нарязан домат, добавете подправки, например дафинов лист, кантарион. След това трябва да направите желатинова смес от желатин, вода, захар, сол и оцет.

Можете да приготвите макаронен сос , който след това се добавя към макаронени изделия. За това се нуждаете само от определено количество домати и оцет (за предпочитане9%). Банките, както обикновено, трябва да бъдат стерилизирани, също и капаци. Доматите трябва да бъдат измити и почистени от излишък и неподходящи.

След това трябва да ги отрежете, след което да прерязате месомелачка или веднага да изхвърлите блендера. След това сместа трябва да се постави на огъня и когато сместа започне да кипи, намалете топлината и запазете сместа така още 45 минути. Пастата се изсипва в буркани и се добавя оцет пропорционално: една чаена лъжичка на половин литър. Ако трябва да ядете сместа в близко бъдеще, тогава тя трябва да стои поне половин ден.

Заключение

Не забравяйте да включите в диетата такъв прекрасен продукт, като жълти домати, но трябва да следите количеството консумирана храна. Подобно на всички възможни продукти, в допълнение към неговите полезни свойства, могат да навредят на тялото.