Оризово брашно: какво е полезно и какво е вредно

Оризовото брашно е популярен заместител на пшенично брашно, тъй като не съдържа глутен. В допълнение, той е богат на хранителни вещества (цинк и витамини от група В), протеини и изобщо не съдържа мазнини. Често се използва при приготвянето на супи, сосове, брашно. Въпреки това той, както всеки друг продукт, има предимства и недостатъци. Разгледайте ги по-подробно.

Видове оризово брашно

\ t

Бялото оризово брашно се приготвя от бял ориз, който е най-малко полезната форма на ориз, тъй като се приготвя от кафяво чрез премахване на люспи, които съдържат много хранителна стойност.

Кафявото е направено от кафяв ориз, така че запазва всички вкусови и хранителни качества (калций, цинк, фибри).

Сладка пръст от лек ориз с къси зърна, използван за производството на суши. Той съдържа повече скорбяла и се използва като сгъстител при готвене.

Хранителна стойност:130 калории , 69% вода, 2.4 g протеин, 28.7 g въглехидрати, 0.2 g мазнини (наситени мазнини - 0.05 g, на 100 g брашно) мононенаситени мазнини - 0.06 g, полиненаситени мазнини - 0.05 g, омега-3 - 0.01 грама и омега-6 - 0.04 g с нулеви транс-мазнини, захар и фибри.

Ползи за здравето

 • Източник на цинк . Той е богат източник на минерали, включително цинк, който участва в поддържането на нормалното функциониране на организма, както и при възникване на определени здравословни проблеми (например, намалява продължителността на настинка). В допълнение, цинкът подобрява имунната система.
 • Източник на фибри . Ежедневният прием на 100 g от продукта осигурява 1,7 g фибри. Влакното играе важна роля в нормалното функциониране на червата, като предотвратява запек. В допълнение, той съдържа пребиотик, който помага за укрепване на имунната система.
 • Насърчава храносмилането . Както е описано по-горе, за стимулиране на храносмилането е необходимо високо съдържание на фибри. Всъщност, влакнестите продукти могат да помогнат за подобряване на чревното здраве, предотвратяване на запек, подуване на корема, спазми. Препоръчва се брашното да се приема с плодове и зеленчуци.
 • Помага за отслабване . Високото съдържание на фибри допринася за контролирането на апетита, намалявайки глада, така че усещането за ситост ще продължи дълго време.
 • Източник на витамин В6 . В момента витамините В, включително витамин В6, участват в много функции на организма. Например, витамин В6 стимулира производството на червени кръвни клетки, което е превенция на развитието на анемия.
 • Лекува възпалението . Едно от най-големите ползи за здравето е превенцията на възпалението. Това се дължи на наличието на мед, цинк,Витамини от група В, които пряко участват в имунната система, предотвратяват възпаления, инфекции.
 • Здрав черен дроб . Съдържащият се в продукта холин участва в транспортирането на холестерола и триглицеридите от черния дроб, което допринася за здравословното функциониране на черния дроб.
 • Здраве на костите . Тъй като брашното е богато на минерали, неговото използване ще допринесе за здравето на костите, ще намали развитието на остеопороза, което е много важно за възрастните хора.
 • Здраво сърце . Тъй като не съдържа мазнини, той може да бъде добър избор за предотвратяване на някои здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, проблеми със сърцето.
 • Лекува диабета . Диабетът е хронично заболяване. Лечението му се основава на поддържането на баланса на захарта и инсулина в организма. Доказано е, че фибри в оризово брашно помага за лечение на диабет, което е свързано с способността му да балансира нормалното ниво на инсулин и глюкоза в организма.

Като следствие от гореизложеното следва да се отбележат други ползи за здравето: предотвратява запек, намалява риска от инсулт, нормализира нивото на течността, насърчава метаболизма.

Недостатъци и противопоказания за употреба

Брашното от ориз има някои предимства пред други видове брашно (например, пшенично брашно), но в същото време има и недостатъци:

 • И двата вида брашно съдържат някои тиамин, ниацин, рибофлавин и витаминE. Въпреки това, пшеницата съдържа повече фолиева киселина, която пряко участва в метаболизма (метаболизма).
 • Оризовото брашно съдържа по-малко дрожди . Това означава, че ще трябва да използвате повече продукти за печене (например сода).
 • Прекомерната употреба на този продукт ежедневно може да увеличи риска от развитие на диабет тип 2, затлъстяване. Затова трябва да следвате балансирана диета.

Най-добрият начин да се максимизират ползите от оризовото брашно еда се смесват няколко различни вида брашно , като в този случай е възможно да се сравняват хранителните вещества, компенсирайки недостатъците на всеки вид.

Как сами да си направите оризово брашно. Правила за съхранение

Този продукт може да бъде закупен в почти всеки магазин, но е много лесно да се направи такова брашно у дома. За да направите това, поставете ориза в мощен блендер или кафемелачка, след това се смила до консистенция на брашното, което ще спести до 50% от версията му.

За да се запази колкото е възможно по-дълго брашно, е необходимо да се постави в херметически затворен контейнер (за предпочитане стъкло), където влагата, насекомите и миризмите не проникват. Срок на годност 6 месеца.

Заключение

Оризовото брашно може да бъде отличен вариант за ежедневна консумация, особено с непоносимост към глутен, с наднормено тегло. Той също така осигурява необходимите хранителни вещества за подобряване на здравето на тялото. Не бива да се забравя, че има няколкопо-малко хранителни вещества, сравнително високо съдържание на калории и въглехидрати, но като цяло е безопасен, вкусен и висококачествен продукт.