Амарант брашно: ползи, вреда и как да се вземат

Амарантът е растение, чиито листа и семена са били използвани от древни времена за лечение на различни заболявания. С течение на времето започнаха да се появяват нови култури, които го заместваха. Но днес хората все повече се грижат за здравето. И брашно от амарант отново набира популярност.

Обща информация

Прахът е направен от зърна от амарант, които наподобяват външен вид на маково семе. Единствената разлика е, че shchiritsy семена са много по-ярки.

При производството на смляно на прах зърно се оказва, че съставът е жълт със специфична миризма. Несъмнено предимство е, че продуктът не съдържа глутен.

В древни времена семената на амарант често се използват за различни ястия. Тези продукти придобиват полезни свойства, укрепвайки тялото като цяло.

Днес продуктът е в голямо търсене, защото може лесно да бъде закупен в магазина. Амарантът не се отглежда на полетата на страната ни, семената се внасят от чужбина.

Ползи

Положителните свойства се дължат набогатия химичен съставна растението. Поради постоянната употреба на този продукт може да се разрешат различни здравословни проблеми. Съставът съдържа антиоксиданти, предпазва черния дроб от действието на токсични вещества.

За нормализиране на храносмилането се препоръчва използването на брашно от амарант. Съставът съдържа високо съдържание на фибри, това е предотвратяване на запек. Кишечната подвижност е активна. Препоръчва се брашното да се използва за пречистване на ректума от фекални маси.

Употребата на продукта се препоръчва за лечение на различни заболявания:

 • Онкологични заболявания . Продуктът съдържа сквален. Това е силен имуномодулатор, с неговото използване тялото се обогатява с кислород, който укрепва тъканите на вътрешните органи. Скваленът потиска развитието на рак. Това вещество не губи свойствата си по време на топлинна обработка. Амарантът също се препоръчва да се използва за стимулиране на имунната система.
 • Затлъстяване . Продуктът се препоръчва да се използват хора, страдащи от затлъстяване. Тъй като съдържа фибри, той стабилизира стомашно-чревния тракт и намалява теглото.
 • Диабет . Когато се използва в продуктите на амарантовото брашно, значително се намалява кръвната захар. По време на употребата на амарант е отбелязано активиране на метаболизма на глюкозата.
 • Поради уникалните свойства на този прахсе осигурява борба с раздразнителността и стреса . С постоянна употреба можете да се отървете от безсъние. Той активира мозъка и се препоръчва за хора с умствени професионални дейности.
 • Съставът съдържавитамин А , който има положителен ефект върху зрителните органи.
 • Стомахът е по-лесен.абсорбира мазнини, които са членове на метаболизма в тялото.
 • Продуктът се препоръчва за хора, претърпели операция.
 • Брашното съдържа желязо, което е необходимо за предотвратяване на развитието на анемия и подобряване на репродуктивната система.
 • Много експерти съветват амарант за възрастни хора. Използването на този продуктнамалява вероятността от хормонални смущения .
 • Яденето на брашно има положителен ефект върху жените по време на менопаузата.
 • Ефектът на продукта е да се нормализира кръвното налягане, тъй като брашното се препоръчва при хипертония.
 • В напреднала възраст приемането на прах е необходимо за лечението на инсулти.
 • За лечение на разширени вени се препоръчва и прием на амарант.
 • По време на атеросклероза и ангина пекторис може да се използва прах от ший.
 • При алкохолизма черният дроб е най-силно засегнат. За лечение на това състояние пациентите се съветват да използват храна с добавка на амарантов прах.
 • Този лекарствен продукт имаантиоксидантно действие , което има положителен ефект върху състоянието на организма. Благодарение на брашно от амарант по време на употребата му, нивото на лошия холестерол се намалява почти 2 пъти.

Вреди и противопоказания

В допълнение към голям брой лечебни свойства, семената на амарант могат също да имат неблагоприятно въздействие върху човешкото здраве. Това твърдение се отнася главно до поглъщането на суров продукт, който понякога е пациентв оригиналната си форма за третиране. Забранено е да се прави това, тъй като брашното намалява абсорбцията на полезни микроелементи от храната, а в някои случаи продуктът може да съдържа химикали и токсични вещества, които умират по време на топлинна обработка.

Съставът на растението и съответно в произвежданите продукти еоксалова киселина , противопоказан е за пациенти, които страдат от хронично бъбречно заболяване. В същото време, прахът може да има много силен ефект върху тялото, той трябва да бъде изключен от дневното меню, докато приемате лекарства, тъй като амарантът може да противодейства на лекарствата.

Съвети и правилно вземане

Брашно от амарант може да се използва както самостоятелно за готвене на различни ястия, така и едновременно с пшенично брашно - в този случай е най-добре да се добави в съотношение3: 1 . Амарантният прах има висока лепливост. За разлика от пшеничното брашно, тя не е толкова калорична и по-диетична.

Изпичането, направено на базата на прах амарант, се оказва буйно, има изразен вкус на ядки, не се задържа дълго време. Продуктите често се добавят за удебеляване на супи, сосове, в ферментирали млечни продукти.

Тъй като прахът има висока енергийна стойност, той се използва в производството на бебешки храни, се добавя към дневното меню за пациенти, които страдат от непоносимост към глутен.

Спортистите също са полезни.добавете амарант брашно към витаминни коктейли - подобрява образуването на мускули, увеличава издръжливостта. Но, без да забравяме противопоказанията на суровото брашно, преди да го вземем е необходимо да направим неговата топлинна обработка, като се изсушат в пещта за 15 минути.

Заключение

Постоянната консумация на брашно от амарант помагаза подобряване на имунната система . Ако добавите продукта в храната, състоянието на здравето се подобрява значително. Можете да замените обичайната панировка или да добавите малко прах в омлета. Ако използвате амарант, ястията не само ще бъдат по-вкусни, но и много по-полезни.