Свинско - ползите и вредите за тялото

Въпреки че свинско месо по една или друга причина не се консумира от значителна част от световното население, то все пак остава най-консумираното и едно от най-често срещаните в света.

От свинско месо се приготвят много национални ястия както в азиатската, така и в европейската кухня; Свинското месо се използва в най-разнообразни форми: пържени, консервирани, варени или шунка и много други.

Да се ​​опитаме да разберем дали това месо е добро за здравето или има смисъл да го замени с нещо друго?

Свинско - основна информация за продукта

Първата информация за употребата на свинско месо в храната датира от петото хилядолетие пр. Хр. - следователно е една от най-старите храни!

Традиционно свинското месо се консумира най-много в европейските страни (особено във Франция) и в някои азиатски страни (например, много го харесват в Китай). Месото е много популярно у нас, както и сред най-близките ни съседи. Но мюсюлманите и евреите не използват свинско месо по религиозни причини.

Защо този вид месо е толкова често срещано явление? Има няколко обяснения за това: първо, свинското месое много достъпно , отглеждането му не изисква огромни разходи и следователно е много печелившо. Второ, свинското месо е известно със своето високо съдържание на мазнини и хранителна стойност. Освен това,Правилно приготвеното свинско месо е много вкусно ястие. Почти всички части на тялото на свинята се консумират и всеки има свои уникални вкусови качества.

Свинското месо, както всяко месо, е голямизточник на протеини и аминокиселиниза нашето тяло. Съдържа много минерали и витамини. Използването на месо обаче е поставено под въпрос от някои учени, занимаващи се с хранене.

Така че си струва да се яде този продукт?

Полезни свойства

 • Свинско месо -запис за съдържанието на витамини от група Вв състава. Витамините от тази група участват във важни метаболитни процеси, протичащи в организма. В допълнение, те са необходими за нормалното функциониране на психиката и нервната система - дефицит на тиамин може да провокира нарушения на съня, загуба на сила и настроение, в тежки случаи - сериозни неврологични заболявания.
 • Витамините от група В са изключително важни и заздравето и функционирането на храносмилателната система , както и правилното усвояване на хранителните вещества от храната.
 • ВитаминВ12играе важна роля в активността на кръвоносната система и синтеза на червените кръвни клетки. Липсата на този витамин е изпълнен с анемия, анемия, разстройства на нервната система и някои други заболявания.
 • Мазнините, с които свинското месо е богато, служат като източник на енергия за нашето тяло . В допълнение, те са необходими за подпомагане на женската репродуктивна система, за предотвратяване на менструални нарушения и дори за безплодие.
 • Селен ,наличен в състава, е особено полезен за красотата и здравето на жените: този минерал помага за подобряване на кожата и подобрява слабите и крехки коси. Селенът е необходим за нормалното функциониране на имунната система.
 • Известно е, че протеинитеучастват пряко в образуването на мускулна маса и следователно могат да бъдат полезни за хора, които искат да изграждат мускули или имат недостиг на протеин в храната.
 • Свинското месо е богато наантиоксиданти- вещества, които помагат на организма да се пребори с развитието на ракови тумори, както и да забави процесите на стареене и влошаване на вътрешните органи.
 • Калият и магнезият , съдържащи се в свинско месо, са полезни за здравето на сърдечно-съдовата система. Тези минерали укрепват сърдечния мускул и намаляват риска от множество сърдечни заболявания.
 • Желязото , което е в достатъчно количество в продукта, е отговорно за синтеза на червените кръвни клетки и хемоглобина и затова е особено полезно за загуба на кръв и някои заболявания (анемия, недостиг на витамин).
 • Калций и фосфоримат положителен ефект върху състоянието на костите и зъбите, което ги прави по-силни и по-устойчиви на нараняване. Тези елементи са особено полезни за растящ организъм, тъй като те участват в образуването на костна тъкан.

Увреждания и противопоказания

 • Свинското месо наистина може да причини сериозно увреждане на здравето - но само в случай, чезлоупотребис тях или ядепродукт с лошо качество , отглеждан в неподходящи условия.Основните претенции на специалистите по хранене към свинското месо са твърде високо съдържание на химикали и вредни добавки в месото. Това може да е типично за недобросъвестни производители, така че за да се предпазите, купувайте продукта само на проверени места.
 • Понякога месото може да бъдезаразено с паразити . Разбира се, употребата на такъв продукт в храната е изпълнена с появата на паразити в тялото. Между другото, микроорганизми и червеи умират при температури над 50 градуса, така че месото, което е било подложено на топлинна обработка, се счита за безопасно.
 • Свинското месо става много мазно с някои методи на приготвяне и следователно може да причини нарушено храносмилане (нарушено храносмилане, диария, газове). При редовна злоупотреба с продукта рискът от затлъстяване е висок.

Препоръки

 1. При избора на свинско месо препоръчваме да се възприемат следните препоръки: прясното месо с добро качество трябва да има розов оттенък (тъмночервен цвят показва, че животното е старо, бледо розово - относно възможната употреба на хормони на растежа от прасе), без изразена неприятна миризма, а също и достатъчно еластична - когато натискате пръста си върху месото, не трябва да оставяте никакви следи и вдлъбнатини.
 2. Сало не трябва да има жълтеникав оттенък; само бял цвят.
 3. Свинският врат се препоръчва да се използва за кебап или кюфтета, гърба и шунката - за готвене на пържоли или месни рула, печене на скара, шунка, усукване на мляно месо, опашка и глава - за желе,гърди - за бекон или като добавка в супи. Тендлойн се смята за най-малкото месо.

Заключение

Свинско - много здравословно и вкусно с подходящо месо за готвене. Той съдържа много витамини и минерали, необходими за тялото да работи. Трябва обаче да се помни, че лошото качество на месото, придобито в съмнително място, може да причини чревни нарушения или инфекция с паразити.