Чери домати: ползите и вредите

Групи от чери домати привличат клиенти с тяхната красота и миниатюра. Те служат не само като съставка за салати, но и като декорация за различни ястия.

Череша придоби своята популярност в края на миналия век и произходът му датира от индианците от Южна Америка, които са отглеждали домати с различни сортове и размери. В момента съвременните агрономи развъждат различни сортове, характеризиращи се с по-голяма сладост и срок на годност, което е причина за нарастващата популярност на този продукт.

Нека разгледаме по-подробно какво представлява този вид домати, какви са неговите ползи и възможни вреди и какви критерии трябва да следвате при закупуването му.

Какво е това?

Черешите домати (които в превод от английски означава „череша“) са ранозрели, малки по размер домати. По форма те могат да бъдат обичайните кръгли, продълговати и капковидна, а в цвят - червени, жълти, оранжеви и розови. Един домат тежи около 20-30 грама , докато четката може да съдържа до двадесет плода и да достига дължина от един метър. Вкусната палитра е разнообразна. Има сортове, в които можете да различите нотите на някои плодове и плодове.

Доматите от този вид узряват много бързо и сатолкова непретенциозен, че те могат да растат на балкона ви във всеки контейнер. За такъв случай е по-добре да се избират маломерни сортове или да се използват специални поддържащи опори.

Важно е да помните да напоявате храстите, за да се избегне напукване на плода. Черешите също така се съхраняват дълго време без никакви външни или вкусови промени, така че най-важното нещо е да се прибере навреме.

Полезни и лечебни свойства

 • Този малък зеленчук съдържаголямо количество полезни минерали , включително група водоразтворими витамини, органични киселини, антиоксиданти. Броят на хранителните вещества череша надвишава реда на обикновен голям домат.
 • Миниатюрните домати санискокалорични(около 22 kcal на 100 грама продукт), а също така, поради съдържанието на хром, спомагат за бързото задоволяване на глада.
 • Калият , съдържащ се в големи количества в череши, ще помогне в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания.
 • Също така, калийът ще помогнеда се отърве от натрупаната течност в тялото , което е много важно за хората, които искат да загубят тези излишни килограми.
 • С редуциран хемоглобин ще бъде полезен микроелемент катожелязо . Например, при желязодефицитна анемия, доматите ще помогнат за възстановяването на баланса между загубата и усвояването на този елемент от организма.
 • Фосфорът, магнезият и калцийътще спомогнат за възстановяването на метаболитните процеси и за укрепването на скелетната система, както и ще помогнат в борбата срещу местното изтръпване, сърбеж, изтръпване.
 • Съдържанието на мастноразтворими витамини помага на организма да абсорбира калция, а също така подобрява работата на бъбреците.
 • Антиоксидантътликопен , който е отговорен за оцветяването на плода, е помощник в борбата срещу рака на храносмилателната и дихателната система, а също така помага при лечението на съдови и сърдечни заболявания.
 • Череша съдържа същосеротонин , по-известен като "хормон на щастието". Помага за борба с депресия, тревожност и невроза.
 • Доматитеса богати на фибри и не съдържат холестерол , което е особено важно за хора, които имат проблеми със сърдечно-съдовата система.

Противопоказания за употреба

 • Хората с увреждания на стомашно-чревния тракт трябва да използват домати с повишено внимание, защото съдържащите се в големи количества киселини могатдразнят лигавицата на вътрешните органи . Това по-специално ще попречи на възстановяването от такова заболяване като стомашна язва, включително и на стадия на ремисия. Въпреки това, експертите все още позволяват използването в малки количества (до 100 грама).
 • Ако има алергична реакция към компонентите, трябва да се откажете от употребата на този зеленчук. Това е особено вярно за хора с алергии към червени плодове.
 • Черешите домати също са противопоказани за страдащите от камъни в жлъчката.

Как да изберем и съхраняваме

При избора на миниатюрни домати следва да се обърне специално внимание на техниявкус .Като правило, в висококачествен и зрял зеленчук, ще чуете приятен аромат на домати. Липсата на миризма подсказва, че зеленчукът е откъснат още незрял или дори зелен и сам по себе си е достигнал зрял цвят. На този факт се говори и за нарушаване на структурата и цвета на стеблото.

Закупувайки незрял зеленчук, няма да навредите на тялото си, но и той няма да получи никакви полезни микроелементи. В този случай е по-добре да се подложи на растителна топлинна обработка. Също така е важно да се обърне внимание на отсъствието на външни повреди, петна и чужди включвания. Препоръчително е да изберете цял клон от домати и да не ги разделяте помежду си преди процеса на готвене или приемането им за храна.

Не се препоръчва закупуването на домати през зимата. По това време те съдържат по-малко хранителни вещества, имат по-свеж вкус в резултат на неестествени условия на отглеждане.

Доматите от този вид се държат пресни за дълго време (околоза 10-15 дни ), но за още по-дълго съхранение се предлагат възможности за сушене или сплъстяване. Ако е възможно, не съхранявайте черешата в хладилника. Това може да повлияе неблагоприятно на свойствата и вида на зеленчуците. Стайната температура и сухите условия ще бъдат достатъчни за пълната безопасност на всички хранителни вещества.

Черешите също не са по-неблагоприятни от обикновените домати на вкус. В допълнение, те имат по-плътна кожа и не пълзят в процеса на хранене.

Заключение

Миниатюрните череши с право се доказватпопулярност. Освен визуална естетика, висок вкус и непретенциозност в отглеждането, те са един от видовете зеленчуци, най-пълни с полезни микроелементи. Освен това те са доста достъпни за обикновения потребител.