Вода с мед на празен стомах: полезни свойства и вреда

Добро начало на деня ще гарантира, че ще се чувствате добре и в добро настроение до вечерта. Навикът да започнете сутринта със специална напитка - медната вода вече е станал навик на много хора. Медът - най-старият лечебен деликатес, който е способен да предотврати много болести и е склад на полезни вещества. Чаша вода помага за започване на работата на стомашно-чревния тракт и подготвя тялото за закуска.

Вода с мед на празен стомах - какво е това?

Медът е продукт на хиляди пчели, които събират нектар от медоносните растения. Към днешна дата светът познава няколко десетки цветя и храсти, които могат да осигурят мед за всеки жител на Земята. Акация, кестен или елда - всички известни разновидности на продукта съчетават едно нещо - ускоряват метаболитните процеси, осигуряват енергия на организма и са отлична алтернатива на сладкарството.

Дори в древни времена медът се смятал за дар от небето, тъй като хората от онова време не знаели тънкостите на появата на нектар. Вярваше се, че той отива при пчелите от сутрешната роса. Дълго време сладката субстанция имаше забележително място в готвенето, замествайки захарта и използвано за победоносно триумфално вино от древните римляни. И днес медът не е загубил своята стойност ивеличие.

Простото ястие ще бъде чудесно начало на деня за повечето хора, но трябва да знаете, че това може да навреди.

Ползите от водата с мед на празен стомах

 • Помага за подобряване на метаболизма и енергизиране . Медната напитка в неговия състав е много близка до кръвната плазма и има висока степен на абсорбция в тъканите на тялото. Това явление е възможно благодарение на високата хигроскопичност на меда, поради което, когато се абсорбира бързо в кръвта, водата с мед изключително бързо навлиза в междуклетъчното пространство на всички органи и системи, включително мозъчните клетки. Медната захароза бързо се превръща в глюкоза, която е основният енергиен субстрат за ускоряване на метаболизма. Поради това медната вода става не само добра енергийна храна, но и добър начин за намаляване на телесното тегло.
 • Подгответе тялото за закуска . Нощен сън помага да се намали секрецията на стомашен сок и панкреасни ензими. В тази връзка, първото хранене може да доведе до гадене и усещане за тежест в стомаха. Някои хора са склонни към липса на глад сутрин, което може да повлияе негативно на функционирането на тялото, защото закуската е най-важното ястие за деня. Чаша вода с мед ще спомогне за възбуждане на перисталтиката и секреторната функция на всички органи на стомашно-чревната система, събуждане на апетита и ускоряване на храносмилането.
 • Възстановяване на водния баланс . Дехидратация заВремето за сън и навикът да се пие кафе или чай сутрин (което увеличава диурезата) са два фактора, които лишават тялото от жизненоважна влага. Това е изпълнено с появата на компенсаторно подуване на лицето и крайниците, намаляване на кръвното налягане и чувство на слабост. Малка чаша напитка, пияна сутрин, ще помогне за попълване на течния баланс.
 • Попълнете снабдяването с витамини в тялото . Медът - източник на витамини С и РР, които са силни антиоксиданти и повишават устойчивостта на организма към вирусни инфекции.
 • Ще спаси от дисбактериоза . Нерационалното хранене и антибиотичната терапия са основните причини за дисбаланс в полезната микрофлора на стомашно-чревния тракт. Притежавайки бактерицидно и бактериостатично действие, медът потиска активността на вредните микроорганизми и, по известна информация, помага да се отървем от хелминти.
 • Ще ви помогне да настроите желания режим . Приятният сладък вкус има благоприятен ефект върху настроението и емоционалния фон.
 • Предотвратяване на обостряне на хронични заболявания на гърлото . Меката обвиваща текстура и антибактериалните свойства на меда предпазват лигавицата на устата и гърлото, възстановявайки деликатния епител и предотвратявайки проникването на бактерии там.
 • Подобряване на метаболизма на мазнините . Медената напитка може да намали синтеза на холестерол и вредните липопротеини в черния дроб, което предотвратява образуването на атеросклеротични плаки в съдовете.

Увреждането на водата с мед на празен стомах

 • Mainкомпонентът на меда езахароза . Разделянето на захарозата се превръща в глюкоза. За здрав човек рязкото покачване на кръвната захар не причинява значително увреждане, а допълнителните глюкозни молекули бързо се използват от клетките с инсулин. Въпреки това, пациентите с диабет и нарушена инсулинова резистентност трябва да бъдат предпазливи. На фона на инсулиновия дефицит, глюкозата може да има токсичен ефект. В този случай би било за предпочитане да се използва обикновена топла вода без сладък мед.
 • Медната вода може да причини обостряне на язва на стомаха , хроничен гастрит и панкреатит, така че хората с такива заболявания не трябва да започват деня си с тази напитка.
 • Индивидуалната непоносимост към медане е необичайна. Ако след приемане на еликсира има симптоми на уртикария или ринит, трябва да спрете да пиете.
 • Тялото на децата не може да приема голямо количество глюкоза сутрин, така че инструментът не се препоръчва за хора под 10 години.

Как да вземем вода с мед на празен стомах

 1. Водата за приготвяне на лечебната напитка трябва да бъде топла. Можете да използвате варена или филтрирана, но за предпочитане бутилирана минерална вода.
 2. Идеалното съотношение е30 g мед на 100 ml течност .
 3. Вземете полезна инфузия през първите 15 минути след събуждане, веднага след измиване на зъбите.
 4. Да се ​​яде след пиенезапочнете не по-рано от 20 минути, докато медната вода имаше време да действа. Чаша сладка вода в никакъв случай не трябва да заменя пълна закуска. В този случай е по-целесъобразно да се откаже от изобилието от бързи въглехидрати (шоколад, сладкиши, захар в чай ​​или кафе) при първото хранене.

Заключение

Правилната закуска е ключът към добрия ден. Медната вода ще помогне ефективно да се подготви тялото за нов ден. Ако въведете този сутрешен ритуал в навик, тогава ще забележите значително подобрение на храносмилането през деня, загуба на тегло и жизненост, продължаващи до вечерта.