Обезщетения и възможна вреда на клизмите за здравето

За да се очисти тялото, някои хора прибягват до клизми. Но някои не знаят как да го поставят правилно и какви щети могат да причинят на тялото, ако се извърши неправилно.

Какво е клизма

Клизма е медицинска процедура, по време на която човек излива течност (вода, лекарства и т.н.) в червата през ануса на лицето.

Видове клизми

По предназначение:

 1. Почистване- използва се за почистване на дебелото черво от фекални маси преди раждане и отравяне.
 2. Лекарствен(лекарствен) - означава въвеждане чрез ануса на лекарствени вещества (билкови отвари, суспензии, разтвори и др.). Използва се за чревна дисбиоза и възпалителни процеси в червата.

По размер:

 • Микроклистери ( 10-100 ml ) - предназначени за прилагане на лекарства.
 • Почистване ( 1-2 литра ).
 • Сифон ( 15-20 l ) - използва се за дълбоко почистване на червата в случай на отравяния и заболявания, свързани с чревна обструкция.

В състав:

 1. Вода.
 2. Лекарствен.
 3. Сапун (глицерин) - използва се за стимулиране на червата с констипация.
 4. Мазна - предназначена за защита на чревната лигавица.
 5. Към водата се добавя кисело-лимонена или оцетна киселина, коятостимулира чревната подвижност и подобрява промоцията на фекални маси.
 6. Сода - нормализира нивото на киселинност, лекува диспепсия и диария, намалява дразненето.

Ползи

 • Той почиства червата от застоялите фекални маси и ги снабдява с вода , което е важно за редовното и пълно освобождаване на отпадъците от човешкото тяло.
 • Стимулира чревната перисталтика- поради стимулиране на стените на органите с течност, свиването им се увеличава и естественото движение на червата се подобрява.
 • Помага за отслабване- застоялите фекални маси причиняват подуване на корема, увеличен обем и телесно тегло. След процедурата пациентът губи от 1 до 5 кг тегло поради екскреция на изпражнения, лекота се появява в тялото, подуване и газове се елиминират.
 • Облекчава паразитите- много паразити живеят в червата и клизма може да бъде отстранен от тялото. Повечето паразитни организми имат специални кърлежи, които се прикрепят здраво към стените на органа, така че обикновената вода няма да помогне за отделянето и отстраняването им. За тази процедура обикновено се използва киселинна клизма, тъй като червеите не понасят кисела среда.
  Допринася за подобряването на тялото - доказано е, че много заболявания възникват от факта, че червата са пълни с изпражнения, токсини, шлаки и други вещества, които отровят тялото отвътре. Такива заболявания включват настинки, грип, алергии, чести главоболия и др. С помощта на процедурата можете да подобрите имунитета, да почистите тялотовредни вещества, които причиняват много заболявания.
 • Лечебните клизмилекуват чревната микрофлора , допринасят за защитата на лигавицата, подтискат възпалителните процеси по стените на органа.

Вреди

Клизмата не е такава безвредна процедура и ако се използва неправилно и прекомерно, тя може само да навреди на тялото. Ето какво може да възникне:

 • „Синдром на мързеливото черво“- с това явление чревната перисталтика е отслабена поради честото изкуствено стимулиране на стените на органа с течност. Това може да доведе до хроничен запек и факта, че естествената дефекация ще бъде невъзможна, ще трябва постоянно да използвате клизма.
 • Нарушаване на микрофлората на чревния тракт- трябва да се помни, че по време на процедурата се измиват не само изпражненията и вредните вещества, но и витамините, минералите, полезните бактерии и др. Твърде честата климатизация ще доведе до нарушения в храносмилането и увреждане на благосъстоянието.
 • Отравяне- ако водата се използва за прилагане с добавяне на каквито и да е вещества, те могат да се разпаднат в тялото и да предизвикат интоксикация.
 • Инфекция с хелминти- ако устройството, с което се излива течност в ануса, не е достатъчно обеззаразено и не се почисти след предишния пациент, тогава може да настъпи инфекция с паразити.

Процедурата е забранена за хронични стомашно-чревни заболявания в острия стадий, стомашно-чревни кръвоизливи, наранявания и преки цепнатини.колона, пролапс на ректума, остри вирусни заболявания, лошо здраве и неразположение.

Как да го направя у дома

Най-добре е процедурата да се извърши в болница, под надзора на лекарите. Но за да намалите теглото си и да почистите тялото, много хора правят клипинг в къщи, така че е важно да знаете как да го направите правилно:

 • Преди да започнете, препоръчително е да се изкъпете, за да се отпуснете.
 • Непосредствено преди да поставите устройството в ануса, изпийте чаша вода, за да подобрите ефекта.
 • Количеството течност трябва постепенно да се увеличава, да се започне с малки дози.
 • На жените в менструация не се препоръчва да извършват процедурата.

Необходимо е предварително да се подготви инструмент - за да се почисти чревния тракт, да се използвачаша на Есмарк с обем 1-2 литра . В него се налива вода при стайна температура и се разтварят в нея 1-2 супени лъжици. лъжици сол. Смажете върха на инжекционната тръба с вазелин или растително масло. Окачете чашата на удобна височина. Вземете поза - най-добре е да лежите по гръб, широко раздалечени крака и да отваряте ануса. Чистите движения, бавно, трябва да вкарате тръбата в ануса. Когато тръбата е поставена на около 4-5 см, е необходимо да се освободи скобата, че течността се влива в ректума. Когато съдът с течността е празен, трябва да извадите плавно тръбата.

Есмарската чаша

Необходимо е да поддържате течността в червата най-малко 5 минути, в идеалния случай 15. След това време трябва да посетите тоалетната. акоПланират се 2 клизми, между процедурите трябва да има интервалнай-малко 60 минути .

Експертите съветват да се постави клизма веднъж на всеки шест месеца или една година. Тази процедура ще помогне да се установи работата на червата и да се предотврати много заболявания. Но трябва да се вземат предвид всички противопоказания, ако има поне един от тях, не е възможно да се извърши клизма. Също така не се препоръчва да се поставя клизма, ако има съмнение или неприятни предчувствия.