Ползите и вредите от крушите за човешкото тяло

Липсата на витамини и микроелементи води до това, че тялото отслабва, лесно се отказва от болести. За да компенсира недостига на хранителни вещества, можете да използвате сложни синтетични витамини. Все още обаче активно се обсъжда въпросът за тяхната смилаемост и реалните ползи за хората.

Много по-вкусен и приятен начин за подобряване на здравето, за да се предотврати влошаването му в бъдеще е включването на плодове и зеленчуци в менюто. Круша, принадлежаща на семейство Розоцветни, не е изключение.

Круша - плод за всеки вкус

Във всички супермаркети за хранителни стоки ще имане по-малко от 3 разновидности на круши . По време на сезона броят им нараства до 5-6 степени. В същото време реалното им число не може да се брои, тъй като животновъдите работят неуморно, за да развиват нови плодове.

Сред наличните сортове всеки ще намери собствени плодове. Те се различават:

 • Формата . Традиционно плодовете са свързани с електрическа крушка, но формата им може да бъде по-продълговата, закръглена, дори почти цилиндрична.
 • По цвят . Тук са светложълти, жълти, зелени, червени, червено-зелени, оранжеви, кафяви и почти кафяви плодове.
 • Juiciness . Някои сортове в състояние на зрялост буквално изтичат сок, други - напоследните остават сухи.
 • Коравина . Плодовете варират от твърда и хрупкава до мека, ронлива.

Независимо от сорта, крушите имат подчертан вкус и проститутивен аромат. Това ги прави забележителни съставки на много ястия.

Ползи от круши за тялото

Крушите съдържат комплекс от витамини и микроелементи. Всеки от тях има определени ползи за човешкото тяло.

Така че зрели плодове без преработка са богати:
 1. Витамин А.Неговите ретиноиди участват в синтеза на различни ензими, половите хормони. Необходим за образуването и растежа на костите, здравето на зрителната, имунната система. Подобрява състоянието на кожата, предотвратява изсъхването и остаряването.
 2. Витамини от група В(B1, B2, B5, B6, B9). Те имат благоприятен ефект върху нервната, сърдечно-съдовата система.
 3. Витамини С и Р . Особено ефективен в дует, тъй като витамин Р увеличава абсорбцията на аскорбинова киселина. Заедно те „изграждат” имунната защита на организма и се борят със стреса, преумората.
 4. Витамин РР или никотинова киселина . Участва в метаболитни процеси, подобрява кръвоносната система.
Крушата също е богата накалий ,желязо ,фосфор ,натрий ,манган ,магнезий. . В някои сортове, високо съдържание на селен, цинк, силиций, йод.

Благодарение на тази комбинация от микроелементи и витамини, храненето с круши е предназначено за:

 • Проблеми, свързани с гастроинтестиналния тракт нарушение на нейната микрофлора. Зрелите плодове подобряват чревната подвижност, спомагат за отстраняването на вредни вещества от тялото.
 • Захарен диабет . Крушите съдържат повече фруктоза, отколкото глюкоза. Когато се използва, инсулинът не се повишава до високи стойности и панкреасът не се подлага на повишен стрес.
 • Диария . В този случай е по-добре да се ядат твърди, леко стягащи плодове. Те имат много танини, укрепващи стола.
 • Намален хемоглобин . Желязото в плода стимулира производството на червени кръвни клетки. При редовна употреба на пресни плодове се укрепват капилярните стени.
 • Урогенитални възпаления . Ниското съдържание на соли в пулпата от круши ги прави вкусна закуска в комплексното лечение на нефрит, уролитиаза.
 • Бременност, ако няма проблеми с червата . Фолиевата киселина в плода предотвратява развитието на малформации при детето.
 • Студено, ARVI . Консумирането на пресни круши повишава устойчивостта на организма към вируси и бактерии, спомага за възстановяване на енергията.

Моля, обърнете внимание: плодовете със средна твърдост, без тъмни петна, вдлъбнатини и неприятна кисела миризма, са най-полезни за тялото.

Когато боли една круша

При всичките си предимства крушите са противопоказани за някои хора, например с:

 • Остром панкреатит.
 • Алергична реакция.
 • Синдром на раздразнените черва.
 • Колит, гастрит.

Няколко съвета„Правилно“ ядене на круши:

 1. Пресните плодове не трябва да се консумират с месо и други дългосмилаеми храни. Това увеличава натоварването на стомаха и панкреаса.
 2. Не се препоръчва да се ядат на празен стомах . По-добре е да издържите половин час след основното хранене. В противен случай, плодът ще предизвика дразнене на стомашната лигавица.
 3. Не преяждайте круши . Това може да доведе до увеличаване на газове, дискомфорт в корема и диария.

По този начин крушите са вредни само когато има директни противопоказания за тяхното използване. В други случаи е достатъчно да се спазват определени правила, така че плодът да не влияе отрицателно на човешкото здраве.

Как можете да ядете круши

Пресните круши са най-добрият вариант за хранене на организма с микроелементи и витамини. В плодовете, които не са преработени, максималният им брой. И консумирайте:

 1. Сушени или сушени плодове . В тази форма е удобно да се съхраняват и да се готвят компоти през цялата година, да се правят лекарствени тинктури, отвари. Така че компотът от плодове е добър диуретик, а отвара от изсушени филийки има противокашлив ефект.
 2. Печени плодове . Когато пекат, те запазват почти всички хранителни вещества. Те не дразнят червата, стомаха.
 3. Под формата на прясно изцеден сок . Тя има по-малко фибри, отколкото целият плод. Това допринася за по-доброто усвояване на сока.
 4. Под формата на конфитюр, конфитюр, различни видове печене .Въпреки това, в тези случаи, количеството захар не ни позволява да говорим за ползите от готовите продукти.
 5. Моля, обърнете внимание: плодовете на крушите са съчетани с много продукти. Сред тях са извара, сирене, билки, мед, ядки.

Круша в ежедневното меню - заключения

Круша в почти всяка форма е килер за здраве. Като се вземат предвид съществуващите болести, се избира определен вид консумация на плодове, тяхното количество. За това може да се наложи да се консултирате със специалист - терапевт, гастроентеролог, ендокринолог, диетолог.

Ако няма здравословни проблеми, тогава крушата в дневното меню е добра профилактика на много заболявания. Е, десерти и сладкиши с него ще бъде вкусно деликатес, който просто ще вдигне настроението ви.