Аспартам: Ползи и вредни добавки

Често хората, които са на диета, за да не получават калории, се използват в подсладители на храни. Едно от нехранителните, но сладки вещества е аспартам илиE 951 . Отношението към аспартама е по-скоро отрицателно, но наистина ли е вреден подсладител?

Аспартамът ли е?

Аспартамът е третият изкуствен подсладител, който влиза на пазара през 1981 г. Откриването на сладка субстанция е открито случайно от учен, занимаващ се с идентифициране на гастрин от язва на стомаха. По-късно започнаха да се разпространяват за консумация в хранително-вкусовата промишленост.

Според класификацията, в научно разбиране, аспартамът се отнася доинтензивни подсладители . Заместителите на захарта се наричат ​​меласа, фруктоза, лактоза и други. Тоест, храни, които буквално могат да заместят захарта по отношение на калоричното съдържание и степента на сладост. Производителите и потребителите опростяват разделението и споменават аспартама за заместители на захарта.

Счита се, че подсладителят е нехранителен продукт. Произвежда се синтетично. Не е естествено, а "химия", просто казано. Подсладителяте 200 пъти по-сладък от захарта .

Ползи от допълнение

Аспартамът е много необходимо средство за защита поради факта, че той няма калории, за разлика от захарта, захарозата и други естествени заместители на захарта.

Помощник за 3 категории хора:

  1. Страдащите от диабет.
  2. "Седнете" на нискокалорични ястия.
  3. Спортисти.

Диабетици. Хората от тази категория имат възможност да ядат сладкиши. Аспартамът не повишава кръвната захар, но е по-сладък от захарта.

Хората на диета също могат безопасно да използват този подсладител. Без риск от натрупване на калории и увеличаване на теглото. Аспартамът има калорична стойност, равна напочти нулева .

Като цяло, диабетици и загуба на тегло и спортисти споделят едно желание: да ядат сладкиши. Така че за третата категория хора е подходящо и захарта аспартам, защото той е сладка добавка, след което няма да се натрупате.

Митове за опасностите за здравето

Що се отнася до здравето на аспартама върху човешкото здраве, силни изявления не са утихнали дълго време. Подсладителят причинява рак, съдържа отрова. Синтезира в субстанцията, която се третира трупове! Болестта на Алцхаймер и много други басни се приписват.

В същото време се допускат за употреба в Съединените щати, Русия и няколко други държави. А всъщност не „от никого”, а от Отдела за здравен надзор. Необходимо е да разберем по-подробно някои от басните.

Производство на формалдехид

Същността на мита е, че когато аспартамът влезе в тялото и се разцепи, се получава метанол. А метанолът се превръща във формалдехид, който се използва в моргата за лечение на трупове. В организма се натрупва допълнително токсичен формалдехид. Смъртоносна доза от 40 mg /kg. Ако не беше двойката „но“, митът би могъл да бъдее реално. Въпреки това, човешкото тяло е различно.

Първо , споменатият по-горе метанол се съдържа не само в синтетичната добавка, но също и в пресните плодове, зеленчуците, прясно изцедените натурални сокове и вино. Метанолът е естествен, така че според логиката, натрупаният в хората формалдехид трябва да бъде бич на модерността и един от основните проблеми на лекарите. И все още трябва да се откажат от храната под формата на зеленчуци, плодове и вино. Приблизително от раждането.

Второблагодарение на еволюцията човешкото тяло отдавна е в състояние да отделя вещества, които не са необходими за работа. И ако метанолът не е необходим, следователно той се отстранява и не се натрупва.

Трето, самият формалдехид се съдържа в кръвните тъкани и в кръвта в определено количество. За да навредите на здравето, се нуждаете от 5,5 пъти повече от съдържанието в кръвта. След изчисляване на броя литри на Colla, който съдържа аспартам, трябва да се пие 90 литра питие ежедневно в продължение на 2 години.

Портокали, банани, домати и други плодове с метанол могат да помогнат. Какво се случва по-рано, причинявайки вреда на организма от аспартам или избухване на пикочния мехур?

Появата на рак

По темата за онкологията всичко е много по-просто. През цялото време, когато на пазара има подсладител, е проведено повече от едно научно изследване на връзката между аспартама и произхода на злокачествените тумори в човешкото тяло. Материалите са свободно достъпни в обширната мрежа.

Канцерогенност при 100% не е установенаи едва ли е необходимо да се добавя нещо друго. същотозасяга други митове, включително за болестта на Алцхаймер и други видове заболявания.

Подсладителят е абсолютно безопасен за човешкото тяло .

Реални заплахи за здравето

Налице е заболяване, наречено"фенилкетонурия" . Това е наследствено заболяване, с което се раждат. Заболяването не се придобива по никакъв начин, освен чрез наследяване, така че единствената рискова група е тази категория хора. Пациентите трябва да наблюдават нивото на фенилалалин, който се съдържа и в аспартама. За заболяването става известно от раждането, така че е малко вероятно съдържанието на фенилалалин в тази добавка да бъде открито.

Употреба на аспартам

\ t

Елементи на аспартама се намират в естествените продукти. В плодове, зеленчуци и плодове. Гроздето, доматът, портокалът, ананасът и много други продукти съдържат елементи на аспартам. Аспартамът се съдържа в соковете.

При производството аспартамът често се добавя към различни газирани напитки. Например в Coca Call. Това е много по-изгодно от естествените подсладители и по-евтини от време на време. Използва се в производството на барове, дъвки, кисело мляко и други сладки продукти. Приблизително6000 продуктаса произведени с добавянето на това вещество.

Подсладителят аспартамсе предлага и под формата на таблетки . Тези продукти се поставят вместо захар в чай ​​и кафе. За съжаление, печенето с добавянето на този подобрител на вкуса няма да работи, тъй като усилвателят е чувствителен къмтемпература. В този случай е по-добре да добавите друг подсладител.

Аспартамът се използва в спортното хранене за добавяне на сладост към спортните продукти. E951 се добавя също към лекарства под формата на таблетки, подсладени с витамини.