Черният хайвер - ползите и вредите

Черният хайвер е изискан деликатес, асоцииран в цял свят с Русия. Тази ценна и скъпа храна се прибира от възрастни есетри в Каспийско и Азовско море. Получава се от есетра, звездна есетра, трън и белуга.

Прегледи

Белугасе счита за най-добрата , тя е най-голямата. Въпреки това е почти невъзможно да се намери. Първо, защото белугата се хвърля в петнадесетата година! Уловът на диви есетри е строго забранен, а хайверът може да се получи само от отглеждана риба.

Черният хайвер е от два вида:дъно на млякои.

Парични средства

За да не се чака няколко години за хайвер, производителите въвеждат рибни препарати, които ускоряват освобождаването му. След това рибата се дое, следвайки примера на крава. Този хайвер е много крехък поради факта, че яйцата излизат с много малки дупки.

За да се засили такъв хайвер, производителите добавят консерванти, което води до загуба на вкус и качество на крайния продукт.

Спускане

Висококачественият черен хайвер може да се получи само чрез отглеждане на риба до определена възраст и умъртвяване. Това обаче е много дълъг процес и производителят ще види първата печалба не по-рано от три години. Следователно такъв хайвер е скъп и, за съжаление, рядко се среща днес. Но тя е с характерен вкус и заслужава най-високатаекспертни оценки.

Ползи

Черният хайвер с право се нарича „черно злато“, като най-хранителен продукт, балансиран по състав за човешкото хранене, да не говорим за изключителния вкус.

Ползите от черния хайвер са разбираеми, защото съдържат почти всички витамини и елементи, от които човек се нуждае. Съдържа до 13% мазнини и около 30% от лесно смилаеми протеини, фолиева киселина, ценни аминокиселини, лецитин, както и много витамини. Сред тях:

 • Витамин А , необходим на човек, за да види и поддържа имунната система.
 • Витамините В1, В2, В5, В6 и В9са необходими за нормалния метаболизъм и работата на всички органи.
 • Витамин В12е необходим за правилното функциониране на нервната система.
 • Витамини С и Есе борят срещу вирусите и раковите клетки.
 • Витамин Dе необходим на децата за предотвратяване на рахит и ендокринната система.
 • Холинътима ноотропно, антидепресантно и седативно действие.

В деликатеса на хайвера присъстват следните минерали:

 1. Магнезий.
 2. Калий.
 3. Цинк.
 4. Натрий.
 5. Фосфор.
 6. Манган.
 7. Йод.
 8. Желязо.
 9. Калций.
 10. Силикон.

Поради високото съдържание на полиненаситени омега-3 мастни киселини, консумацията на хайвер:

 • Благоприятен ефект върху мозъка.
 • Помага за справяне с недостига на желязо.
 • Подобрява паметта.
 • Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.
 • Засяга положителновизия.
 • Повишава имунитета.
 • Предотвратява рака.
 • Нормализира кръвообращението.
 • Стабилизира състоянието на нервната система.
 • Полезно за хора със сърдечно-съдови заболявания.

Безспорното предимство на черния хайвер е, че съдържалесно смилаеми животински протеини , с които тялото ни получава необходимите аминокиселини.

Понастоящем се произвеждат много козметични продукти на основата на хайвер. Това се дължи на факта, че той активира производството на колаген, който е отговорен за силата на кожата.

Разбира се, есетровият хайвер не е лекарство, но поради високото си съдържание на хранителни вещества е идеален за превенция и общо укрепване на организма.

Черният хайвер е не само скъп деликатес, но и полезен продукт.

Вреди

Въпреки всички предимства, черният хайвер има своите недостатъци.

Много сол

Преди всичко, за да се запази хайвер, той се осолява в солен разтвор. Тъй като не е възможно стерилизирането на такъв деликатен продукт, производителят трябва да добави сол в количеството, необходимо за запазване на продукта. Солта в този случай е единственият консервант, поради което потребителят получава високосолен продукт.

Никой не е тайна, че има излишък от сол:

 • Той запазва течността в тялото, което причинява подуване и също така има отрицателен ефект върху функционирането на бъбреците и пикочната система.
 • Причинява повишаване на кръвното налягане, което е отрицателновлияе върху състоянието на сърдечната система.
 • Може да причини остеопороза - деминерализация на костите.
 • Кръвта се сгъстява и забавя кръвообращението.

Важно е да се помни, че за да се компенсират загубите на сол, човек трябва да приема само2-6 грама сол на ден .

Наличие на консерванти

\ t

Естественият срок на годност на хайвера е4 месеца . За да я запазят до една година, производителите добавят консерванти. За тази цел се използват уротропин (Е239) и сорбинова киселина (Е200), разрешени, но не безвредни.

Известно е, че консервантите причиняват:

 • Алергия.
 • Главоболие.
 • Стомашни заболявания.
 • Развитието на злокачествени тумори.
 • Намалена имунна система.

Не екологично

Черният хайвер има още един недостатък - неговата неекологична съвместимост. За съжаление, на руския пазар голям процент от есетровите риби се ловят от бракониери, което само по себе си е престъпление срещу природата.

Към това се добавя невъзможността да се съхранява такъв продукт в подходящи условия, което може да доведе до отравяне и други заболявания.

Съвети как да се вземат

При избора на „черно злато“ трябва да се обърне внимание на срока на годност, като се предпочита хайверът с най-кратък срок на годност.

Прочетете внимателно състава: Избягвайте продукти, които съдържат консерванти.

Желателно е бременните жени да включват естествения черен хайвер в диетата си, тъй като той съдържа всички необходимивитамини, минерали и протеини от майката и бебето. Въпреки това не бива да се злоупотребява.

Деца под 3-годишна възраст не препоръчват хранене с хайвер. Това се дължи на недостатъчното развитие на стомашно-чревния тракт.

Поради високото съдържание на сол, този деликатес трябва да се използва с повишено внимание към онези, които са противопоказани за солена.

А именно, с:

  Уролитиаза.
 1. Бъбречно заболяване.
 2. Исхемия на сърцето.

Също така трябва да се помни, че използването на черен хайвер с хляб, масло, палачинки ще нанесе повече вреда, отколкото полза и ще повлияе отрицателно на фигурата.

Най-добре е да го добавите към свежи зелени салати. Тогава този естествен продукт ще ви донесе не само радост, но и полза.

Заключения

Черният хайвер е ценен от гастрономи по целия свят. С правилна умерена употреба, тя ще ви даде много ползи.

Поради малкия брой есетри и строгите правила за прилагане на хайвер цената на този деликатес е изключително висока.

Когато избирате този продукт, пазете се от дефектни стоки, уловени от бракониери - не купувайте подозрително евтин хайвер. Предпочитаместествения продукт .