Сух хляб - ползите и възможните вреди

Трудно е да бъдеш безразличен със съблазнителната миризма на пресни сладкиши, така че искаш веднага да опиташ малко! Но дали това е добро за здравето хляб само от фурната, колко вкусно?

Повечето жени са запознати с вредното въздействие на прясно изпичане върху форма. Но освен най-очевидната причина да се изчака малко, все още има риск да се направи подуване на корема, гастрит или дори рак.

Но означава ли това, че трябва напълно да изоставите любимия си хляб? Оказва се, че този продукт не може да се освободи и от съдържанието на компонентите, необходими за тялото. Добър изход е използването на сух хляб.

Какво е сух хляб и неговите видове

Сух тост е простодехидратиран хляб . Ако водата се изпари с времето, хлябът се нарича остарял. Моментното изпаряване на влага може да се получи само под въздействието на топлина. Хрупкави и красиви парчета хляб могат да се приготвят във фурна или с тостер. Те напълно запазват оригиналната форма на хляба, но са много по-леки. Този подход помага да се запазят повечето от полезните и вредните свойства на суровината.

Много хора смятат, че тостът не съдържа толкова калории като хляба. Това предположение е неправилно. Хората са склонни да мислят таказащото чрез сушене хлябът става по-лесен. Обаче, намаляването на теглото се дължи на отстраняването на влагата и това не влияе на енергийната стойност на тоста.

Ползите от остарял хляб за тялото

Както историята показва, дори в древна Азия, хората обичаха да ядат сухи, които стояха един ден, а не пресен хляб. Древните гърци вярвали, че остарелите торти лекуват заболявания на стомаха, така че те също предпочитат този тип.

Ситуацията се е променила още през Средновековието. Европейското благородство започна да обръща повече внимание не на полезните свойства на продукта, а на неговия вкус. Съответно, колкото по-свеж е хлябът, толкова по-чест е бил в онези дни.

Френците не изоставаха от навиците на онова време: владетелят можеше само да слага хляб на печката, но благородството в двора ядеше прясно, но вече охладено. Продуктът, който стоеше за деня, е позволено да има достойни представители на благородството, а две - на обикновените. Всички останали хора, които окупираха по-ниските слоеве на обществото, трябваше да се задоволяват с вече прилично хранене.

Отново обърна внимание на полезните свойства на сухите плоски кексове в Русия. Първият владетел на династията Романов бил толкова притеснен за здравето на своите поданици, че е забранил да продава хляб само от фурната.

Защо има толкова много спорове за ползите от остарял хляб? Учените от нашето време откриха редица положителни свойства:

 • Според неотдавнашно проучване в Кралския технологичен институт в Мелбърн, остарял хляб можеда предотврати ракадебелото черво . По-специално, изследването измерва влиянието на температурата върху вида на скорбялата, наречена персистираща, която продуктът започва да произвежда почти веднага след изпичането. Взаимодействието на този вид нишесте и ензими на тялото води до образуването на полезни странични продукти, които поддържат червата колкото е възможно по-здрави в неговите условия. Това се дължи на поддържането на растежа на здрави клетки по протежение на стените на дебелото черво.
 • Устойчивото нишестесъщо помага в борбата срещу затлъстяването и регулирането на храносмилателните хормони.
 • Хлябът е хранителен . Той е добър източник на сложни въглехидрати, витамини от група В и желязо.
 • Пълнозърнестият хляб е допълнително хранително предимство на фибри и фитохимикали (полезни растителни химикали), тъй като съдържа микроби и трици от зърното.
 • Яденето на застоялия хляб със студено мляко сутринулеснява работата на кръвното налягане . Достатъчно е да оставите остарялата плоска торта в продължение на 10 минути в студено мляко и вече можете да закусите. Това ще помогне да се контролират нивата на кръвното налягане.
 • За хората с диабет, остарелите торти са най-доброто лекарство, което позволявада контролират нивата на захарта . Необходимо е да ги подготвите както в предходния параграф (с мляко) и да ги използвате по всяко време на деня.

Реалната и митична вреда на сухия хляб

Въпреки всички предимства и полезност на сухия хляб, той има и недостатъци, въпреки че някои от тях са измислени илисилно преувеличени.

  Някои хора смятат, че тостът може да причини рак. Вярно е, чеакриламид- вещество, което насърчава рака, се образува на повърхността на сух хляб. Въпреки това, неговото количество е твърде малко, за да предизвика рак. За да навреди на здравето, човек трябва да яде порция хляб няколко пъти на ден, равна на теглото му.
 • Тостовите парчета, които са изгорени до черно, могат да причинят истинска вреда на тялото. Те съдържат канцерогени, така че те трябва да бъдат отстранени.

Вредност на тостове за бял хляб:

 1. По време на топлинната обработка белият хлябгуби витамини и микроелементи . Единственото нещо, което остава в него, е нишесте и лесно смилаеми вещества, които са богати на калории и допринасят за увеличаване на теглото. Това може да се избегне, като хлябът се изсуши естествено, без да се подлага на топлинна обработка.
 2. Такива тостове съдържат по-малко фибри , което намалява холестерола и намалява риска от рак на червата.
 3. В сух бял хлябвисоко ниво на GI . Това води до повишаване на кръвната захар. В резултат се произвежда инсулин, който пречи на процеса на разрушаване на мазнините.

Съществуват няколко предупреждения за онези, които избират да препекат на масло:

 • Маслото съдържахолестерол . Прекомерната консумация на такива тостове вреди на кръвоносните съдове и сърцето, а също така нарушава метаболизма на липидите.
 • Маслото има относителнониска "температура на дишане"-праг, след което мазнините започват да се разпадат с образуването на вредни алдехиди, пероксиди и кетони. Тези съединения могат да причинят рак и също да имат отрицателен ефект върху нервната система и храносмилателния тракт.
 • Полезните съединения и витамините, които се съдържат в маслото, се унищожават чрез топлинна обработка.

Полезни съвети за хранене на сух хляб

Любителите на тостовете трябва да ги направят отпълнозърнест хляб с трици . Този продукт е богат на фибри, който има положителен ефект върху храносмилателния тракт и премахва токсичните вещества от човешкото тяло. GI тостовете са полезни за диабетици, така че те могат безопасно да консумират този продукт.

Най-сигурният вариант за препичане на тост е да се използвамаслиново масло . Хората смятат, че това масло не е подходящо за пържене. Това обаче е само мит, а италианските готвачи знаят това много добре. Съдържа само 10% полиненаситени киселини. Маслиновото масло е богато на мононенаситени мастни киселини, които са по-устойчиви на окисление.

Друг вариант е да се използваghee . Този продукт е много популярен в Азия, но руснаците започват да го използват. Това масло може да бъде направено у дома. Той помага да се направят здрави тостове, тъй като не произвежда вредни вещества, дори когато се нагрява до 250 градуса.

Дори и да се вземат предвид всички споменати по-горе съображения, понякога можете да се отнасяте към препечен тост. Просто трябва да следвате две правила:

 1. Не прегрявайте.тигана.
 2. Изпичайте хляба за кратко време и никога не използвайте масло, което вече е препечено.

Този метод на приготвяне ще помогне за свеждане до минимум на потенциалните опасности.