Ходене по стълбите - ползите и възможните вреди

Оседлен начин на живот води до затлъстяване, проблеми със сърдечно-съдовите заболявания и други патологии. Не всеки има възможност да тренира редовно, но с помощта на ходене на горния етаж можете да коригирате ситуацията и да внесете някакво упражнение в живота си.

Ходене по стълбите

Ходенето като спорт се появява през 1964 г., когатоинженер от Япония Есиро Хатаносъздава крачкомер. Изобретението се нарича“10 000 стъпки” , а Езиро мотивира хората да пътуват на дълги разстояния всеки ден.

Ходенето по стълбите помага да се увеличи броят на покритите стъпки на ден. Някои хора го използват катокардио тренировка- излизат на стълбището и започват да се спускат надолу и нагоре от върха до долния етаж и обратно. Мнозина просто вървят пеша по стълбите, вместо да се качат на асансьора, за да поддържат телата си в добра форма.

Ходенето по стълбите като фитнес тренировка е много популярно по целия свят. От 1978 г. Емпайър Стейт Билдинг всяка година провежда надпревара по стълбите на небостъргача в Ню Йорк, където всеки може да вземе участие, за да тества тяхната издръжливост и да види дали може да „победи” известния небостъргач.

Ползи

Ако замените асансьора, като вървите нагоре, можете значително да подобрите здравето и състоянието на тялото си. Редовна помощ за "тренировки":

 • Укрепване на мускулите на краката . При ходене основният товар отива към мускулите на краката, което им помага да се укрепят и да се облекчи. Разбира се, с помощта на ходене е невъзможно да се направят крака като тези на професионалните културисти, но след един месец ще бъде възможно да се забележи, че краката и бедрата стават по-тонизирани и красиви.
 • Отслабване и изгаряне на мазнини . Когато вървите, енергията се губи, т.е. изядените калории се изгарят. За 1 час ходене от горе до долу и отзад се изгарят 550 до 750 калории (в зависимост от теглото на човека). Ето защо, тези, които искат да отслабнете малко, трябва да замени асансьора по стълбите.
 • Подобряване на сърдечно-съдовата система . Ходенето по стълбите принадлежи към категорията на сърдечно-съдовите упражнения, така че с него можете да почистите работата на сърцето, да нормализирате кръвното налягане и да подобрите кръвообращението в тялото. Благодарение на доброто кръвообращение, клетките на тялото ще бъдат по-бързи и по-добре обогатени с кислород.
 • Увеличаване на издръжливостта. Спортните дейности правят тялото по-силно и по-устойчиво. Първо, ще бъде трудно да се извърши многоетажен изкачване, но с течение на времето ще се забележи, че стана по-лесно да се премине етажа, и задух, умора и т.н. никакъв.
 • Разширяване на младежта . Възрастните хора, които редовно тренират или водят здравословен начин на живот, изглеждат много по-млади от връстниците си и не се чувстват стари. И всичко това, защото по време на физическо натоварване в организма произвеждат съединения, които допринасят за запазването на младостта. Освен това,Възрастните хора често имат проблеми със сърцето, а в резултат на ходене на горния етаж състоянието на органа може да бъде подредено.

Вреди

Ако не следвате препоръките и небрежно се изкачвате по стълбите, можете да получите сериозни здравословни проблеми:

 • Болка в сърцето . Това може да се дължи на факта, че тялото не е било готово за такива тежки товари. Ако се появи дискомфорт, трябва да намалите натоварването (да преминете на спокойна стъпка) или да спрете дейността напълно. Следващия път, когато започнете тренировка, трябва да направите измерена стъпка и ако симптомите се появят отново, по-добре е първо да посетите лекаря и да разберете дали можете да спортувате.
 • Болка в мускулите и ставите . Причината за появата е същата като при болка в сърцето. Обикновено дискомфортът се появява на следващия ден след тренировка - трябва да изчакате, докато те преминат (обикновено 1-3 дни) и отново започнете да вървите по стълбите, но вече намалявате натоварването.
 • При сериозни сърдечни проблеми всяка физическа активност може само да влоши патологията и дори да стане причина за смъртта
  . Ето защо, ако има сърдечно-съдови заболявания, е необходимо да се консултирате с кардиолог.
 • Травма . Най-лесно е да се получи разместване на глезена става, което се случва в резултат на носенето на неудобни обувки или неподходящи техники за ходене. Ако се изкачите по стълбите по невнимание, можете да паднете и да получите фрактури и сериозни наранявания на главата.

Как даразходка

Преди да започнете да ходите по стълбите, трябва да се запознаете с препоръките, които ще помогнат за намаляване на риска от наранявания и усложнения:

 1. Няма нужда незабавно да организирате маратон и да бягате неконтролируемо по етажите. Начинаещите трябва да започнат с1-2 подхода“нагоре и надолу” до 2-3 етажа. След 5-7 дни можете да увеличите броя на етажите и подходите. Трябва да ходите в спокойно и измерено темпо.
 2. Когато се появи диспнея,трябва да спре и да си поема дъх . Ако дискомфортът не изчезне или се появят болки в гърдите, по-добре е да спрете обучението и да посетите лекар.
 3. Дишането трябва да бъдеравномерно и дълбоко : вдишване - с носа, издишайте - с устата. Дишането може да бъде често, но трябва да бъде такова, че да може лесно да се говори.
 4. Обувките трябва да бъдат удобни и удобни , маратонките са идеални. Облеклото е по-добре да се избира от естествени тъкани.

След няколко седмици редовни тренировки можете да увеличите скоростта на изкачване по стълбите и да вървите по-бързо. Спортистите могат да започнат тренировка незабавно с бягане.

В хода на обучението е необходимода се следи стойката и положението на краката- гърбът е равен, брадичката се повдига. Краката при повдигане правят ъгъл от 90 градуса. Подкрепата трябва да е върху пръста. По време на изкачването е по-добре да не се държи за парапета, тъй като това ще намали ефективността на тренировката.

Всяка тренировка трябва да започне с подгряване и да завърши с опъване, за да загрее мускулите и да намали риска от нараняване.

Ако не искатеразходка по верандата, след което можете да закупите специален треньор за стъпки и да практикувате у дома. Също така в много фитнес центрове има такива степери.

Ходенето на горния етаж е добра алтернатива за посещение на фитнес центрове и фитнес зали. Можете да организирате спортни занимания точно пред вас и да направите тялото си по-здраво, а тялото по-красиво, без да напускате къщата.