Chard: полезни свойства и възможна вреда

Чарда е растителна, която е лесна за приготвяне, има много положителни ефекти и е с ниско съдържание на калории. Може да се използва като по-лека алтернатива на киселината, която не съдържа оксалова киселина. Chard е здравословен и вкусен зеленчук. Нека да разгледаме нейните лечебни ефекти.

Какво е коприна?

Това е древен, незаслужено забравен зеленчук. Днес тя отново набира популярност, като се използва като алтернатива на спанак, зеле и други видове листни зеленчуци. Манголд едебнещи и листни зеленчуци , а неговият род е споменат киселец.

Поради по-ниската си плодовитост и по-голяма чувствителност към студ, тя не е толкова широко разпространена като спанака. Манголд вече е известен на древните римляни, отглеждането му се разпространява от северна Италия на запад, към Франция и Швейцария.

Листа или дебне?

Внасяната къпина започва да се появява в началото на лятото от юни до юли. Листният вид е по-популярен и по-популярен от стъблото, което обаче може да се използва като аналог на аспержите. Това е много лек диетичен зеленчук с високо съдържание на витамини и минерали. Той е особено подходящ за диетата на възрастните хора.

Chard съдържа голямо количество каротини, които предпазват лигавиците. Също така се характеризира сналичието на сложни въглехидрати, което го прави отличен източник на глюкоза, важна за мозъка и нервите.

Ефекти върху здравето

Mangold съдържамного фибри , което има благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Влакното свързва водата, а заедно с нея - мазнините и токсините. Зеленчукът ускорява движението на червата, премахва запек и други проблеми с храносмилането. Това е важно, защото колкото по-кратко време остава храната в храносмилателния тракт, толкова по-малко се разлага и гние. Благодарение на високата концентрация на калций, желязо, магнезий, витамин С, винетката е важен диетичен зеленчук.

Нормализиране на кръвната захар

Chard благоприятно влияе върху регулирането на кръвната захар, поради което едобър зеленчук за диабетици . Съдържасиринова киселина , която ефективно предотвратява активността на ензима α-глюкозидаза. Този ензим се използва от човешкото тяло за разграждане на въглехидратите в прости захари.

Ако тялото предотврати това разрушаване, се освобождава по-малко захар, поради което нивото на кръвта остава стабилно.

Влакно и протеин

Ако сте активен спортист и след сутрешен джогинг или интензивна вечерна тренировка, използвайте зелени шейкове, къпината трябва да бъде нейният основен компонент.

В допълнение към електролитите, които трябва да бъдат допълнени, къдрицата съдържа фибри и протеини, които, подобно на сириновата киселина, стабилизират нивата на кръвната захар. Освен това, тези два компонента поддържатхраносмилането, движението на червата.

Панкреас и черен дроб

Въпреки че проучванията, изследващи действителния ефект на червеното на човешкото тяло, са в началните етапи, резултатите от тестовете върху животни показват ясенположителен ефект на зеленчука върху панкреаса и черния дроб .

Той насърчава регенерацията на клетките на панкреаса, което отново е изключително важно за диабетиците. Тези клетки са отговорни за образуването на инсулин, който впоследствие регулира нивата на кръвната захар. Също така при животни, страдащи от диабет, поради консумацията на мастна тъкан, състоянието на черния дроб, засегнато от заболяването, се е подобрило значително.

Източник на антиоксиданти

Chard съдържа антиоксиданти, като витамини C, E, A, както и минерали, по-специално манган и цинк. Благодарение на тях редовната консумация на зеленчуци предпазва от оксидативния стрес, свързан с много хронични заболявания, чести възпаления.

Mangold съдържа и някои по-малко традиционни антиоксиданти, например β-каротин, лутеин, зеаксантин, кверцетин, кемпферол. Резултатите от проучването изненадаха самите учени - според техните заключения, зеленчукът съдържадо 30 различни антиоксиданти .

Твърди кости

Средиземноморското листно съкровище съдържа тройна комбинация от хранителни вещества - калций, магнезий и витамин К, които са ключови хранителни вещества за здрави и силни кости. Въпреки че всеки е чул достатъчно за значението на калцияздравето на костите, витамин К в това отношение е силно подценен.

Витамин К1 предотвратява активирането на остеокластите, клетки, разрушаващи костите. В допълнение, приятелските бактерии в червата превръщат витамин К1 в К2, който активира остеокалцин, основният белтък без колаген, който свързва молекулите на калция в костите, където се съхранява дълго време.

Отслабване

Манголд също е добър зеленчук за отслабване. Има малко калории, но много хранителни вещества. Витамини, минерали, фибри, минимум мазнини са важни за намаляване на теглото.

Състав

Всички полезни свойства на зелените се дължат на богатия му състав.

Хранителна стойност (100 g):

 • KJ - 73.5.
 • Ккал - 17.5.
 • Протеини - 2.1 g.
 • Въглехидрати - 3.8 g.
 • Влакно - 1.9 гр.
 • Мазнини - 0.17 гр.
 • Вода - 91 гр.

Минерали (mg /100 g):

 1. Желязо - 2.3.
 2. Цинк - 0.5.
 3. Калций - 59.
 4. Натрий - 229.
 5. Магнезий - 87.
 6. Селен - 0.014.
 7. Фосфор - 52.
 8. Манган - 0.6.
 9. Калий - 346.
 10. Мед - 0.25.
 11. Омега-3 - 9.
 12. Омега-6 - 66.

Витамини (mg /100 g):

 • А - 6.050 IU.
 • K - 870.
 • B2 - 0.14.
 • Лутеин - 11.
 • В3 - 0.4.
 • р-каротин - 0.036.
 • В6 - 0.2.
 • Фолиева киселина - 0.019.
 • В - 35.
 • Пантотенова киселина - 0.26.
 • E - 2.7.
 • Холин - 21.

Възможно ли е вреда?

Mangold има една неприятна черта. Съдържамного оксолинова киселина . В червата, той свързва калций в неразтворимо съединение, намалявайки неговиябионаличност. Това се случва само при консумация на зеленчуци в големи количества. Идеалната част -150-200 g . Mangold се препоръчва да се консумира с лимонов сок или пресен пипер, които съдържат много витамин С. Това предотвратява образуването на канцерогенни нитрозамини.

Поради високото съдържание на витамин К в листната маса, не трябва да се злоупотребява с хора с повишен вискозитет на кръвта, склонни към кръвни съсиреци, висок холестерол, разширени вени.

Обработка и използване в готвенето

Листата са подходящи за салати, широко използвани в италианската и френската кухня. Те са много вкусни задушени, пържени, запечени с паста. Дръжките могат да се пекат или варят в подсолена вода, като аспержите.

Отделните листа се обработват като листен спанак. Преди обработка листата трябва да бъдат добре измити, защото в къдриците могат да съдържат различни замърсители.

Съвет в заключение

Чард еизключително полезен зеленчук . Той има широк спектър от приложения в готвенето, подходящ за консумация, както в сурова, така и в термично обработена форма. Прекомерното му потребление обаче може да навреди на определени групи от хора, по-специално на хора, страдащи от повишено съсирване на кръвта. Те трябва да бъдат внимателни, когато консумират здравословни зеленчуци.