Ползите и вредите от коприва за човешкото тяло

За повечето хора, копривата е просто гаден плевел, който обезглавява лятната къща и прави живота малко по-неприятен. Но в природата няма безполезни и лоши растения, а дори и вредни, на пръв поглед, парещата трева е всъщност най-полезното лекарство и отлична и евтина козметика.

Но как да го използваме в полза на себе си и собственото си здраве и какво трябва да се направи, за да се предотврати вредата от фитотерапията?

Коприва - малко за завода

Вероятно, за да се даде подробно описание на "горещото плевел" на нищо, защото всеки знае това растение и поне веднъж в живота си трябва да го е срещнал. Лесно е да се намери в собствената си градина и на необработваема земя.

Има няколко вида коприва, най-известни са два:двудомноипарене .

Двудомната се счита за много по-полезна и по-често използвана за медицински цели.

Дуплекс коприва

Тази трева дълго време се установява в „националния лекарствен кабинет“. С това растение (по-точно, отвари по нея), домакините лекуват много болести, прилагат го за козметични цели и дори готвят с коприва различни деликатеси: супи, салати, пайове.

Копривата има доста богат витаминен състав и е наистина добра за тялото.Но, разбира се, ако следвате всички правила за работа с това растение и като използвате изпитани по време рецепти.

Коприва

Ползи за здравето

Научаваме повече за полезните свойства на палената зелена трева, незаслужено считани за „просто неприятен трева“.

 • Копривата съдържавпечатляваща доза витамин С , която е отговорна за нашата имунна система. Така консумацията на коприва помага на организма да се бори с болестите и инфекциите.
 • В тази билка има ивитамин А , който е изключително полезен за здравето на очите и доброто зрение. Тази гореща билка е добро средство за предотвратяване на катаракта и много други очни заболявания.
 • Инфузиите от коприва могат да се изплакнат с коса и в резултат на тази процедура къдриците ще получат красив блясък, ще станат силни и здрави, ще престанат да излизат от пропорциите. Този ефект се постига поради тотокоферол (или витамин Е), съдържащ се в копривата. Този елемент е изключително полезен за здравето на жените, той също подобрява състоянието на косата, ноктите, кожата и антиоксидантите от коприва забавят процеса на стареене. С други думи, тревата може да се използва за козметични цели.
 • Има изразенпротивовъзпалителен ефектпоради витамин К в състава му. Този витамин засяга съсирването на кръвта, помага за спиране на кървенето.
 • Растението има благоприятен ефект върху работата на бъбреците, черния дроб, премахва токсините и токсините от тялото.
 • Тази Зелените са богатиполезнимикроелементи и минерали : калций, магнезий, желязо, мед, калий, манган, молибден и много други. Растението съдържа и най-полезните танини и органични киселини.
 • Изгарящата трева имаблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система , подобрява притока на кръв, ускорява метаболизма, укрепва кръвоносните съдове и сърдечния мускул.
 • Растението също е забележително с това, чеускорява регенерацията на тъканите в тялото .
 • Отварите от коприва се използват при лечението на панкреатит поради противовъзпалителния ефект на изгарящата растителност.
 • Изгарящо растение помага за лечение на нарушения в храносмилането, гадене, диария, газове.
 • Растението и пикочно-половата система са от голяма полза, подобряват и стабилизират работата му. Той също така помага при лечение на простатит.
 • Изгарянето на зелена тревапомага за лечение на хемороиди .
 • Бульонът от коприва е особено полезен за жените в периода на тежка менструация, тъй като билките могат да спрат увеличеното кървене и да нормализират цикъла.
 • Треватаподобрява абсорбцията на желязо , която участва в образуването на хемоглобин, и следователно може да помогне за лечението на анемия (анемия).
 • Растението се консумира от хора с диабет, тъй като копривата е в състояние да регулира нивата на кръвната захар.
 • Чай от коприва може да допринесе за загуба на тегло и да освободи организма от токсини и токсини. В допълнение, той е в състояние да намали апетита.

Възможни вреди и противопоказания

 • Не си струваизползвайте растението за хора, страдащи от разширени вени, проблеми с налягане, атеросклероза или повишена плътност на кръвта, тъй като копривата в този случай може да провокира образуването на кръвни съсиреци.
 • Наличието на сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система също е противопоказание.
 • Жените в късна бременност не се препоръчват да използват пареща трева, тъй като това може да причини преждевременно раждане.
 • Не можете да използвате пареща трева в присъствието на рак.
 • Бъбречното заболяване също е противопоказание за употребата на коприва.
 • И, разбира се, основното противопоказание е алергията или идиосинкразията.

Съвети

 1. С коприва можете да приготвите различни ястия: супа от копривна зеле, салати от растения и дори банички.
 2. Ако е неправилно приготвена, тя може да изгори кожата или да изгори лигавиците. Ако готвите ястия с тази гореща трева, не забравяйте да я излеете с вряща вода преди готвене!
 3. Не трябва да се използва коприва, която се отглежда в храни в близост до пътища, депа, фабрики и обикновено замърсени и съмнителни места.
 4. С помощта на билки можете да лекувате козметични дефекти като акне и възпаление, достатъчно е да избършете проблемните петна два или три пъти дневно с инфузия на коприва.
 5. Отварата на базата на запалителна инсталация ще помогне за укрепване на луковиците на косата и за намаляване на загубата им. Необходимо е след изплакване косата да се изплакне с отвара от листата, продължителностпроцедури - най-малко един месец. Коприва помага на брюнетките и кафявите жени да подобрят естествения си цвят на косата, но инфузиите от коприва могат да бъдат противопоказани при боядисани блондинки, за да се избегне зачервяване на цвета.

Заключение

Копривата е склад на витамини, растение, което има огромни ползи за здравето и красотата. И най-приятното е, че в нашите географски ширини тази гореща трева може да бъде намерена почти навсякъде и у дома, за да се приготвят лекарствени отвари и инфузии.