Морска зеле: лечебни свойства, полза и вреда

Морската кале често се използва като неразделна част от салатите или като самостоятелно ястие, тъй като е източник на минерали, витамини, киселини. Този продукт се използва и в козметологията и медицината. Но както всеки друг продукт, морската кале има и някои противопоказания за употреба. Въпреки това, тази водорасла е една от най-ценните морски дарове.

Какво е морска зеле?

Ламинария (ламинария) е една от многото разновидности накафяви водорасли , някои от които са подходящи за употреба в храни. Този хранителен продукт съдържа огромно количество вещества, които са полезни и необходими за човешкото тяло.

Ламинарията исторически расте предимно в японското и бялото море. Преди това се появяваше на трапезните маси само на жителите на крайбрежните райони на тези морета, но с началото на промишленото производство на продукта, водорасли станаха достъпни за всеки, независимо от това къде са живели.

Днес има много изследвания на учени, които доказват лечебните свойства на водораслите, и това е известно по целия свят, така че се намира на рафтовете на супермаркетите и пазарите и в отдалечени от брега райони.

Ползи за продукта

Б100 грама водорасли съдържат1 g протеини ,2,7 g въглехидратии общо0,35 g мазнини . Това е нискокалоричен продукт (съдържащ само5 kcal ), който насърчава загуба на тегло поради разцепването на мастните клетки. В допълнение, водорасли могат бързо да предизвикат чувство на насищане, предотвратявайки преяждането. Ламинария съдържа впечатляващ списък от микроелементи, което го прави полезен за организма.

Витамини и микроелементи и техните ползи за хората:

 • Органичен йод . Йод от водорасли е по-добре и по-бързо се абсорбира и задържа от човешкото тяло, отколкото йод във фармакологични препарати. Следователно включването на водорасли в диетата се проявява с интензивно физическо натоварване, депресирана функция на щитовидната жлеза, бременност и кърмене. Полезните свойства на йода включват също така поддържането на сърдечно-съдовата система, нервната система и предотвратяването на образуването на кръвни съсиреци, тъй като съсирването на кръвта е намалено. Ламинарите също трябва да се консумират от жители на региони с ниско съдържание на йод в почвата и водата.
 • Манган . Този елемент е част от ензимите, които подобряват растежа на костните и хрущялните тъкани. Също така е необходим за функционирането на мозъка и функционирането на нервната система. Ето защо, редовното включване на водорасли в диетата подобрява свойствата на паметта и помага в борбата срещу депресията и стреса.
 • Магнезий (170 mg) . Това е неразделна част от състава на костната тъкан и зъбния емайл. Магнезият стимулира развитието на костите. Когато се използваводорасли, които съдържат значително количество магнезий (заедно с орехи и овесени ядки) намалява вероятността от сърдечни пристъпи. Нивото на холестерола също намалява, повишава се устойчивостта към стрес, инхибира се развитието на злокачествени тумори.
 • Желязо . Компонентът участва в образуването на хемоглобин, предпазва организма от бактерии. Храненето с водорасли редовно увеличава количеството хемоглобин в кръвта, спомага за намаляване на риска от анемия и има имуностимулиращ ефект.
 • Калий (970 mg) . Минералният елемент е необходим на тялото в значителна степен. Морската зеле съдържа около 900 мг калий на 100 г, което е сравнимо с сушените сини сливи и сушени кайсии. Използването на тези продукти е полезно за интензивно физическо натоварване, предотвратява застояването на течности в организма, спомага за подобряване на снабдяването с кислород на мозъка, облекчава организма от токсини.
 • Витамини . Поради съдържанието на витамини А, В, С, D, Е, яденето на храни с добавка на водорасли предотвратява недостига на витамин, подобрява имунитета и подпомага зрението и метаболизма.
 • Съдържащата се в продукта фолиева киселинаима успокояващ ефект, повишава активността.

Употреба в козметологията

Морската кале е не само вкусна и здравословна храна, но и ценно медицинско и козметично средство. Ламинария се използва дори за акушерство. В козметологията, това означава за опаковане срещуцелулит, маски, подмладяващи кожата на лицето и тялото. Такива маски също могат да бъдат приготвени и приложени у дома.

Ламинарни щети

При по-малко условия използването на морски водорасли може да е нежелателно. Противопоказания:

 • Алергия към йод, индивидуална непоносимост (проявява се с повръщане, диария)
 • Излишък на йод (възможно образуване на гуша, депигментация, промени в кожата)
 • Бъбречни заболявания (употребата е противопоказана при нефрит и други заболявания на отделителната система)
 • Заболявания на храносмилателната система в хронична форма (високо съдържание на фибри неблагоприятно засяга организма при заболявания на храносмилателната система)
 • Акне.
 • Бременност (продуктът е полезен за бременни жени по много начини, но бременните жени често се предписват комплекси с високо съдържание на йод.
Следва да се обърне внимание и на качеството на продукта, тъй като само екологично чисти продукти, отглеждани в региони без следи от радиоактивни компоненти и тежки метали, ще донесат полза. Морската кале засмуква частици масло, метали и други опасни вещества.

Съвети за пиене

За да се максимизират ползите от консумацията на ценни морски дарове, трябва да се следват някои правила:

 1. Придобиване на продукти само в доказани супермаркети и магазини. Продуктът трябва да бъде в пълна опаковка.и имат неизтекъл срок на годност.
 2. Изберете продукти с минимално количество консерванти и други добавки. Най-добре е да се закупипресни , а не кисели или сушени морски водорасли.
 3. Използвайте с повишено внимание при заболявания на стомаха и червата.
 4. Яжте по време на периодите на авитаминоза, добавете към основните ястия, пригответе салати, яжте като самостоятелно ястие с недостиг на минерали и витамини.

Заключение

Морска зеле - най-ценната морска храна, която съдържа много полезни компоненти за човешкото тяло. Това е вкусна и лека храна, която попълва баланса на микроелементите в организма, помага в борбата с много болести, спомага за отслабване и борба срещу целулита. Също така е отличен козметичен инструмент.