Ползите и вредите от противозачатъчните хапчета

Семейното планиране е важен клон на съвременната гинекология. Мъжете и жените разбират, че раждането на дете е умишлена житейска стъпка, към която трябва да се подходи с пълна отговорност.

Фармацевтичният пазар предлага различни методи за защита срещу нежелана бременност - това са бариерни методи и операции, както и медикаментозни ефекти върху женското тяло. Това е хапчето, което е видно в областта на репродуктивното здраве. Те говорят за тях, спорят за тях - какво е тяхното предимство и каква вреда могат да направят контрацептивите на тялото?

Хапчета за контрол на раждаемостта - какво е това?

Научното наименование на хапчето е комбинирано орални контрацептиви или простоКОК . Това са лекарства, които съдържат ниски дози женски хормони - естрогени и прогестогени.

Историята на появата на комбинирани контрацептиви е само58 години . Преди това тези лекарства имаха голям брой странични ефекти, така че нееднозначното отношение към КОК все още се запазва в обществото.

Механизмът на действие на оралните контрацептиви се състои главно впотискане на растежа на доминантафоликул в яйчниците и овулация- освобождаване на клетка, която се е образувала и е готова за оплождане в лумена на фалопиевата тръба. Нормалният процес на зачеване на ембриона е придружен от свързването на пълноценна яйцеклетка и сперматозоид в маточната тръба и последващото транспортиране на зиготата в матката, където е приложен новосъздадения организъм. Лекарствата могат да повлияят на всички етапи на възможна бременност. Освен че потиска овулацията, тя е:

 • Промени в структурата на вътрешната лигавична лигавица на матката (ендометриум), за да се предотврати ембрионалното прикрепване.
 • Удебеляване на цервикалния канал на шийката на матката за инактивиране и инхибиране на движението на сперматозоидите след сношение.

Цялостните ефекти върху горепосочените физиологични процеси осигуряват надеждна защита срещу нежелана бременност. Многобройни проучвания показват, че приемането на КОК е много по-ефективно от конвенционалния метод за контрацепция чрез използване на презерватив. В медицината има термин„индекс на перлата“ . Тя показва честотата на нежелана бременност при 100 жени, използвайки конкретен метод на контрацепция през годината. За KOC, този индикатор е0,5 , докато за презервативите той варира в диапазонаот 5 до 15 .

Ползи от противозачатъчни хапчета

 • Основното и безспорно предимство на лекарствата езащита от нежелана бременност . Не е от голямо значениесамо за всяко конкретно семейство, но също така и за регулиране на плодовитостта в цялата страна. КОС спомага за намаляване на процента на бременността на младите момичета-юноши и жените от зряла възраст; лица, получаващи лечение с мощни опасни за плода лекарства и пациенти с тежка наследствена патология. За тези категории жени неочакваната бременност може да доведе до опасни и дори животозастрашаващи последици.
 • Редовният прием на контрацептиви многократно намалява риска от извънматочна бременност, ако те бъдат отменени.
 • КОК помагат за регулирането на нормалния хормонален фон на женското тяло. Това води до установяване на редовен менструален цикъл, подобряване на симптомите на предменструалния период (ПМС) и намаляване на болката в първите дни на цикъла. Случаи, когато КОК се предписват на несексуално активни пациенти, не са необичайни. Понякога това е единственият начин за коригиране на хормоналния дисбаланс.
 • Много момичета мечтаят замногоплодна бременност . Възможността за раждане на близнаци се увеличава многократно след премахването на редовния прием на противозачатъчни хапчета. КОК помагат за спасяването на яйца и създават надежден набор от клетки, които по-късно ще бъдат използвани от тялото.
 • На фона на нормализирането на хормоналния фон при приема на КОК, момичетата отбелязватзначително подобрение във външния вид . Намаляването на активността на мастните жлези води до омекотяване и почистване на кожата от акне. Подобрява се състоянието и растежа на косата.
 • Предотвратяване на рак на тялото на матката и яйчниците .Злокачествените тумори на женските полови органи са сред най-опасните видове рак. Жените, приемащи противозачатъчни хапчета, са с 66% по-малко склонни към злокачествени клетки.
 • Възрастните жени отбелязват и положителния ефект на комбинираните контрацептиви. Те помагат за смекчаване на проявите на специфични чувства на топлина и изпотяване - "приливи и отливи".

Увреждане на контрацептивни хапчета

Нито едно хормонално лекарство не носи изключителни ползи за тялото. Интервенцията в ендокринната система може да доведе до отрицателни последици:

 • Рискът от тромбоза и тромбоемболични състояния . Комбинираните контрацептиви повишават съсирването на кръвта. Особено висок риск от образуване на кръвни съсиреци в съдовете се наблюдава при пушачи. Най-опасните усложнения от противозачатъчните хапчета са сърдечни пристъпи и инсулти.
 • COCK прави женатапо-уязвима от инфекции с ХИВ и хламидии .
 • Момичетата могат да забележат намаляване на либидото - сексуално привличане към партньор.
 • Нарастване на теглото . Пероралните контрацептиви са обвити в митове за възможно повишаване на телесното тегло, което отчасти е вярно. КОК води до повишен апетит и поява на скрит оток, поради което фигурата на люспите може да расте нагоре.
 • Както всеки друг контрацептивен метод, противозачатъчните хапчета могат да причинятнеуспех . Тяхната ефективност се намалява от времето, когато се приемат големи дози силен алкохол, някои антибиотици,противогъбични лекарства и антиациди.
 • Високата концентрация на естрогени в препаратите може да доведе довлошаване на холелитиаза , газове и диария.

Как да се вземат правилно противозачатъчните хапчета

 1. Преди да използвате орални контрацептиви, консултирайте се с лекар. Някои лекарства се предписват въз основа на възрастта и хормоналния фон на пациента, следователно, независимият избор на КОК е неприемлив.
 2. Началото на повечето лекарства е строго на първия ден от менструалния цикъл.
 3. Трябва да се помни, че КОК не предпазват от инфекции, предавани по полов път. Ако е необходимо, лекарите препоръчват “двойно холандски метод” - едновременна контрацепция с помощта на КОК и презерватив.
 4. Инструкциите за лекарствата описват подробно тактиката на случайно пропускане на една, две или повече таблетки. За да намалите риска от неуспех, трябва да сте запознати с него.

Заключение

Таблетките за контрол на раждаемостта дават на всяко момиче увереност в бъдещето и ви позволяват да планирате живота си за много години напред. Увреждането от приемането на КОК понякога надхвърля очевидните ползи, така че решението за приемане на хапчета трябва да бъде обмислено и подкрепено от авторитетно мнение на лекаря.