Ползите и вредите от прането сапун

Един от най-често срещаните и необходими средства за хигиена, който трябва да бъде във всеки дом - сапун за пране. Списъкът с предимствата му е доста голям.

Сапунът за пране се използва за насочване и поддържане на чистотата в къщата, за лична хигиена, измиване, отстраняване на петна. Като бактерициден ефект, той е незаменим инструмент за предотвратяване на пърхот, кожни заболявания. Сапун за пране не е панацея за всички болести, но полезните му качества обикновено не спорят.

Сапун за пране: минало и настояще

За първи път сапунът е разработен в древни времена и произведен от мазнини и пепел. Първите сапунени фабрики в Европа се появяват през десети век. До 16-ти век френският Марсилия става център на европейското производство на сапуни. Тук те пускат ароматен течен сапун, който се основава на високо съдържание на зехтин. Френският крал Луи 14 е пламенен противник на използването на животински мазнини при производството на сапун, затова той издаде указ, забраняващ използването на животински съставки в производството на сапун. Следователно, първият сапун се състои от растително масло и сол. Почистващите свойства на солта веднага оцениха местните домакини.

Сапунът за пране във Франция все още се подготвяна основата на зехтин. За разлика от европейските колеги, съветският ГОСТ еупотребата на животински мазнини . Процентът на съдържанието на животински мазнини се посочва върху етикета на сапунен сапун или върху опаковката на прахообразни и течни сапуни. Сапун за пране обикновено съдържаот 65 до 75% мастни киселини .

Степента на пречистване на сапуна може да се определи от нейния цвят. Тъмнокафяв цвят показва, че сапунът е бил подложен на минимално почистване, има специфичен неприятен мирис.

Методът на кипене на сапун също остава практически непроменен. Сапун лепило се прави от съставките, след това се охлажда и нарязани на парчета. Всяко парче се етикетира въз основа на процента животински мазнини в него.

Полезността на сапуна за домакинствата

 • Сапунът за пране, който имамощно антибактериално действие , е много популярен. Инструментът се използва за лична хигиена на ръцете и тялото. Сапунът може да успокои кожата. Той е способен да измие най-замърсените зони. Използването на сапун за пране при почистване на къщата, вилата, гаража и други жилищни и битови места не е еднакво между другите препарати и почистващи препарати.
 • Сапунътима благоприятен ефект върху скалпа , решавайки проблема с пърхота.
 • Когато гъбични образувания се появяват по краката и краката, препоръчва се редовно да се използва сапунен разтвор под формата на вани. След времето гъбичката забавя развитието муизлекувам.
 • Като се има предвидлечебен ефект , сапунът се използва преди лечение на порязвания, леки изгаряния и ако има проблеми на кожата под формата на акне или малки рани. Сапун изсушава кожата, така че за такива процедури използвайте сапунен разтвор, който се прилага само за проблемната област на кожата.
 • Сапуните се използват запредотвратяване на заболявания на женските полови органи(млечница и други възпалителни процеси). За интимна хигиена използвайте слаб разтвор на 75% сапун.
 • Чрез измиване на пране с сапун за пране можете да премахнете най-сложните петна, които избелващите и съвременните перилни препарати не винаги се справят.
 • Сапунът се използва за мазоли и мазоли. Сапунните вани помагат за омекотяване на увредената тъкан.

Следва да се помни, че след всяко прилагане на сапунен или сапунен разтвор кожата трябва да се изплакне добре с вода и да се намаже със сметана.

Внимание - Химия!

Съвременните технологии за приготвяне на домакински сапуни използват химически съставки, по-специално петролни продукти. Неестествен сапунен съставможе да навреди преди всичко на кожата . В допълнение, сапунът може да предизвика алергични реакции, да изсуши кожата. Ниското съдържание на каолин има отрицателен ефект върху скалпа, лицето и тялото. Ето защо, за лична хигиена е необходимо да се използва само 75% сапун.

Препоръки за използването на домакински сапун

\ t

Правила за подбор

Избор на сапуннай-добре да се обърне внимание на нейния състав. В натуралния сапун са включени следните съставки:

 • Естествена мазнина . За приготвянето на сапун се използват животински мазнини, неподходящи за храна. Обикновено това е агнешко, говеждо или рибено масло. Преди готвене, мазнините се почистват и не съдържат неприятни миризми.
 • Каолин (бяла глина) . Използва се в приготвянето на сапун като неутрализатор на киселини. Най-високият процент каолин в 75% от икономическия сапун.
 • Солта (натрий)има почистващи свойства.
 • Лауриновите и палмитиновите мастни киселининасърчават образуването на пяна.
 • Алкална и обикновена вода.
 • За да се увеличи срока на годност понякогаколонизисаломи технически(билкови лекарства) се добавят към състава.

Висококачественият сапун с отличен почистващ ефект има кехлибарен цвят. Тъмнокафявият сапун не само мирише лошо, но и измива и измива зле.

Предпазни мерки

Въпреки естествеността си, сапунът може да навреди на тялото, особено ако не се спазват предпазните мерки. Първо, в случай на контакт с очите е необходимо незабавно да се изплакнат с течаща вода. Второ,не трябва да го вкусват .

Сапунът се приготвя от съставки, които не са предназначени за вътрешна употреба. Трето, при почистване или измиване на ръцете трябва да използвате предпазни кремове или гумени ръкавици. Честото използване на сапун, особено при нискибяла глина, може да изсъхне кожата и дори да причини химическо изгаряне. Четвърто, трябва да се помни още една характеристика на сапуна за пране - при честа употреба тя може да намали имунитета на организма, поради което не се препоръчва да се използва ежедневно.