Папая: ползите и вредите за тялото

В съвременния свят има много екзотични плодове. Всеки от тях е уникален и има изтънчен вкус и аромат. Един такъв плод е папая.

Какво е папая

Папая е сладък, много сочен плод с ярък аромат. Отглеждайте я през цялата година в тропиците. Ценителите в плодовия свят казват, че най-вкусната папая расте на Хавайските острови.

В своята форма плодът е подобен на пъпеш, затова се нарича „пъпеш“. Но ако плодът се пече на огън, тогава миризмата ще прилича на хляб, като по този начин се появява друго име - „хляб”. Месото е оранжево-розов цвят. Вътре са черни семена. Плодът има много полезни свойства и витамини.

Папая расте много бързо. За 3 години може да достигне височина от 4 до 6 метра. Има сортове, където цветята в дърветата се появяват до 3 месеца. Това се дължи на факта, че дървото живее малко. До 5 години от живота, той напълно престава да дава плодове.

Плодовете са водещи сред другите растения. Освен че се консумират, се използват кора и дърво. Индия и Бразилия отглеждат плодове в големи количества. Всяка годинарастат от 2 000 до 4 000 тона плодове .

Ползи от плодове

 • Съдържаполезни витамини- E, A и C. В състава му присъстват и други вещества: Ca (калций), Fe (желязо), Cl (хлор), Na (натрий), K \ t(Калий). Плодовете съдържат вещество - папаин. Той има подобен състав с човешки стомашен сок. По този начин, папаин улеснява разграждането на протеините, така че самото тяло не може да се справи с него. Също така помага да се усвоят мазнините.
 • Счита се, че плодоветеса диетичен продукт . Той почти не съдържа мазнини и въглехидрати. 100 грама съдържа около 40 калории. Fiber премахва токсините от тялото, като по този начин намалява канцерогенните рискове.
 • Плодът съдържа огромно количестворастителни елементи , благодарение на които се наблюдава значително намаляване на холестерола в човешкото тяло. Той също така спира образуването на кръвни съсиреци. Като пиете сок от папая, можете напълно да излекувате стомаха и червата, да ги донесете до тонус. Плюс за всички, сокът се справя добре с инфекциите в дебелото черво, помага за почистването на различни гнойни и слуз.
 • Плодовете са полезни за възпаление, за остеопороза и артрит намаляват болката. Има противоракови свойства. Ако използвате папая в чиста форма, тя перфектно ще се справи с паразитите, като червеи и чревни амеби.
 • С помощта на пулпата и кожата раните могат да бъдат излекувани . Дори и от тях можете да приготвите домашно приготвени маски, те имат свойства против стареене и перфектно подхранват човешката кожа.
 • За проблеми със зрението те обикновено се обръщат към морковите. Учените експериментално са доказали, че папаята има по-благоприятни свойства. Яденето на плодове ще спре процеса на стареене и увреждане на зрението.
 • Освен папаин, в плодовеима аргинин, карпайн и не по-малко ценна субстанция -фибрин . Аргининът помага на мъжете с тяхната репродуктивна система. Карпайн полезен за работата на сърцето. В основата на съсирването на кръвта е фибринът.
 • Повечето плодове съдържат витаминB9(фолиева киселина), а при папая е достатъчно. Този витамин е много важен за бременни жени и по време на кърмене. Липсата на витамин ще доведе до редица негативни ефекти върху здравето на детето.
 • Феталното масло активно се използва в козметологията . Семената могат да се рециклират и те също произвеждат масло. Добавя се към състава на кремове и други различни продукти за коса и грижа за тялото.
 • При производството на лекарства широко се използвапапаин . С него направете мехлем, който може да премахне луничките. Той също така има способността да омекотява месото. Ако увийте месото в листата на плода, то ще бъде много меко.
 • Жителите на Флорида са открили отлична употреба за листата от папая. Те ги използват за пране на дрехи.

Щети от плодове