Акула месо: ползите и вредите

Месото от акули отдавна е престанало да предизвиква объркване сред потребителите от различни страни. Преди това тя се приготвяше и консумираше само в морски страни, където основният доход е уловът на подводни обитатели, но сега този деликатес е популярен сред повечето народи по света. Търсенето е свързано с намаляване на броя на другите видове животни.

Акулатина е високо ценена от готвачи от най-висок клас, тъй като ястията, приготвени от нея, се отличават с изискания си вкус. В допълнение, месото има цяла гама от полезни вещества, които благоприятно влияят на човешкото тяло. Използва се при подготовката на специални диети.

Месо от акула

Месото от акулие много полезно за човешкото тяло . Съдържа малко мазнини. Сочните парчета са бели или бледо розови. Костите са практически отсъстващи, с изключение на централния хрущял.

Броят на морските животни постоянно намалява поради консумация от човека. От това цената на морските храни става по-скъпа. Акула перки - най-скъпите, но в същото време, полезна част от тялото. Месото е богато на витамини и микроелементи.

Полезни свойства

Месо от акула -източник на много хранителни вещества , които са необходими на човешкото тяло.

Ниско съдържание на калории и холестерол. Месото от акули често е включено в съвременните диети, тъй като е бързоабсорбира от тялото и съдържа голямо количество хранителни вещества.

Най-полезната ядивна част от тялото на акула еперки . Те съдържат висока концентрация на хранителни вещества. От тази част на тялото често се приготвя супа.

Витамини

От витамини в състава на акула влизат: почти цялата група В, А, D и Е. Витамин С и каротин се съдържат в оскъдни количества, които трябва да се имат предвид при съставянето на диета.

Минерални вещества

\ t

Както всяка друга риба, акулата е богата нафосфор . Съставът на aculytina включва: калций, калий, желязо, мед, манган, селен и цинк. Продуктът съдържа висока концентрация на омега-3 мастни киселини (2 г на 100 г месо), особено в черния дроб, който съдържа много рибено масло.

Енергийна стойност

100 грама продукт съдържа:

 • Протеини - 21 g.
 • Мазнини - 5 g.
 • 130 kcal.
 • Холестерол - 51 mg.

Въглехидратите напълно отсъстват от месото на акулите. Има много повече протеини на порция, отколкото други видове риба, млечни продукти и яйца.

Ефект върху тялото

Хранителните вещества, съдържащи се в зъбите, са полезни за човешкото здраве:

 • Подобряване на работата на мозъчната, кръвоносната и сърдечно-съдовата системи.
 • Укрепване на нервната система.
 • Подобряване на работата и премахване на бавното състояние.
 • Подобряване работата на щитовидната жлеза.
 • Намаляване на теглото и нивата на холестерола в кръвта.

Вреди

Самото месо от акули не е таковауврежда човешкото тяло, но може да предизвика сериозни здравословни проблеми поради няколко фактора:

 • Рибите, които живеят в замърсени водни обекти, са носител на токсини.
 • Някои видове акули са всеядни хищници и често в стомасите им се откриват отпадъци и отломки, които отровят цялото тяло на животното и месото му става негодно за храна.
 • Akulitina е в състояние да натрупва живак и интоксикацията се получава, когато се консумира.
 • Дългосрочното съхранение на месото от акули увеличава концентрацията на вредни вещества.
 • Неправилната обработка на суровините провокира токсините от отравяне на организма.

Ако месото от акули се поръчва в ресторанти, не се притеснявайте за безопасността на храните. В професионалните институции продуктите се обработват внимателно, за да се отстранят токсините и неприятните миризми. В магазините и пазарите може да се пренебрегне обработката.

Препоръчително е месото да се накисва в студена вода с оцет или лимон след покупка. Млякото също е подходящо за накисване.

Акулатину е забранено да използва следните групи лица:

 • Малки деца, тъй като имунитетът им не е сформиран.
 • Бременни и кърмещи жени.
 • Хора, които са алергични към морски дарове.

Преди да се използва акула, е необходимода се консултирате с лекар . Първият опит с екзотично ястие може да предизвика интоксикация на тялото. Страничните ефекти включват:

 • Спазъм.
 • Непоносимост.
 • Дихателна недостатъчност.
 • Главоболие и замаяност.

Ако след вземане на месо от акула човек не се чувства добре, трябва незабавно да се свържете със специалист. Възможна е индивидуална непоносимост към продукта.

Препоръки за употреба

Акулатина се използва за готвене по същия начин като говеждо или свинско месо. Акула месо може да ври, запържва, hover, дим, туршия и т.н. Има много рецепти за готвене, най-важното е да се обработи внимателно продукта.

Има няколко съвета при приготвяне на ястия от акула:

 1. За да премахнете неприятната миризма на месо, накиснете го в студена вода с лимон или мляко.
 2. Йодираната сол може да повреди продукта при осоляване и консервиране.
 3. Остъклени глинени съдове са по-подходящи за осоляване.
 4. Преди пушенето е необходимо да се отстрани миризмата, в противен случай ще се усили след готвене.

Много видове акули са подходящи за храна: котка, лисица, мако, херинга, акула от чук и повечето видове сиви и сини акули.

От хищник можете да направитеобикновена рибна супа . Добавят се зеленчуци и подправки според рецепти и лични предпочитания. Бульон от перки на акула се приготвят в различни страни.

Варени в пещ или пържени шаркинини се комбинират добре с варен ориз или зеленчуци. Марината и сосовете придават приятен вкус.

Маринованата пържола от пържола е нежна и ароматна. Кебапките от акула се пекат от торбички от акули, които не са по-нискокачествени от свинското.

Акула от херинга е подходяща за приготвяне на салати и студени предястия.

Варен шаш и кайма от него ще се побират като пълнеж за пайове и пайове.

Акуловото месо в менюто на елитните ресторанти отдавна е престанало да учудва хората. Този деликатес може да се намери в много кухни по света. Akulyatina има цяла гама от полезни свойства. Въпреки това, когато ядете ястия от този продукт, трябва да знаете, че съществува риск от наличие на индивидуална непоносимост към екзотиката.