Крем - ползите и вредите за тялото

Един от най-разпространените млечни продукти, използвани при приготвянето на много ястия, е сметана. Те се прибавят към кафеените напитки, благодарение на които техният вкус става по-нежен, те се използват активно при печене, и не само и, разбира се, богатият хранителен състав на продукта влияе върху неговата популярност.

Крем. Видове. Състав

Какъв е този млечен продукт? В основата си се получава кремчрез отделяне на смесени течности с различна плътност . Тоест, когато се остави млякото, на повърхността му се образува мастна маса, по-плътна от самото мляко, която след това се източва, откъдето идва и името крем. Колко дебели ще бъдат те зависи от тяхното остаряване и процента на мазнини в млякото. Средно на изхода съдържанието на мазнини в сметана варираот 10 до 40% . Що се отнася до производството в млекопреработвателните заводи, там се използват специални центрофуги, които значително ускоряват процеса на разделяне.

За да се удължи срока на годност и да се предотврати растежа на бактериите в продукта, той се подлага наспециални обработки . Има пастьоризиран и стерилизиран крем. Стерилизацията е предназначена да увеличи срока на годност на продукта и в същото време кремът може да се използва няколко месеца, а по време на пастьоризацията те се насищатвкус, но се съхранява няколко дни.

В съвременното производство сухият крем е удобен поради ниската си цена на производство и дълъг срок на годност. Те са фин прах от сух крем. Обикновено те се състоят от масла от растителен произход, като палми и кокос, както и от допълнителни добавки, които придават вкус и аромат на продукта.

Състав на сметана:

 • Протеини - 2,5 грама (10 килокалории)
 • Мазнини - 20 грама (180 килокалории)
 • Въглехидрати - 4 грама (15 килокалории)
 • Вода.
 • Минерални елементи.
 • Витамини А, В, РР и други.
 • Микроелементи: калций, фосфор, калий и т.н.

Калоричното съдържание на крема е205 килокалории . Съдържащите се в тях протеини се различават по състав от млечни протеини - те са обогатени с лецитин, а това е вещество, което помага за нормализиране на метаболизма на холестерола в организма.

Ползите от крема

Каква е особеността на сметаната и какви полезни свойства имат:

 • Съставът включваголям брой аминокиселини , които в тялото се превръщат в серотонин, и това, както знаем, е хормон на радостта, който от своя страна помага на хората да останат в тонус и да се отърват от депресия и безсъние.
 • Кремът е богат налецитин , който има инхибиращ ефект върху отлагането на холестеролни плаки в съдовете.
 • Кремът е един от източниците на витамини и минерални елементи, необходими за човешкото здраве.
 • Те имат благоприятен ефект върху работата на бъбреците при взаимодействие с сок от моркови. Смес от сок и крем перфектно премахват всякакво подуване.
 • Мазнините, които съставляват състава, помагатна добрата абсорбция на витамини , открити в плодовете. Следователно, комбинацията от сметана и плодове е много полезна.
 • Също така, за мазнините в състава на кремае характерно лесното храносмилане , което означава, че те са идеални за хора, които се занимават с активно физическо натоварване.
 • Друг плюс на този продукт е, че той е основа за производството на масло, заквасена сметана и сметана.

Увреждане на сметаната

И въпреки, че кремът е полезен и ценен продукт, употребата му в храните също има своите ограничения. Тези ограничения често са свързани с високо съдържание на мазнини в продукта:

 • Висококалоричното съдържаниее характерно за крема. Поради това консумацията им в големи количества не е разрешена за хора със затлъстяване, диабет и висок холестерол. Това обаче не означава, че трябва да откажете малка част от този продукт, например, в кафе напитки.
 • Не се разрешава използването на хора с непоносимост към протеини.
 • Ако кремът е остарял, те са опасни за хора с гастрит и чернодробни проблеми.
 • Не се препоръчва за деца под тригодишна възраст, тъй като стомахът им е слаб за усвояването на продукта.
 • Не бива да се злоупотребява с крем , за да се избегнат проблеми, с коитоколичеството на крема помага за справяне (холестерол в кръвта).
 • От гледна точка на медицината, продукт като суха или растителна сметана не е от полза за здравето поради тяхното съдържание на транс-изомерни киселини, които влияят неблагоприятно на организма.
 • Под въздействието на високи температури, когато млякото се нагрява и стерилизира, калцийът от витамин С и фосфор се унищожават. В същото време те се превръщат в химически съединения, които се абсорбират слабо от организма. А това означава, че само пресният или пастьоризираният крем носи най-голяма полза.

Съвети за използване

Как да разберем какво е закупен кремът за свежест? Що се отнася до цвета, той трябва да бъде бял, или с кремава сянка, консистенцията на крема трябва да бъде еднаква, без никакви бучки. Вкусът е малко сладък, по никакъв начин не е горчив, тъй като това е основната характеристика на разваления продукт. Що се отнася до съхранението, определено трябва да се обърне внимание на срока на годност и срока на годност на продукта в отворена форма.

Има много методи за използване на сметана. От тях се приготвят заквасена сметана, масло и различни кремове, те се използват при приготвянето на много ястия, използвани в десерти и разбира се добавени към кафето, за да придадат на напитката специален вкус.

От сметаната, чието съдържание на мазнини е най-високо, е прието да се приготвят мусове, десерти, сладолед, кремообразни сосове и разбира се различни пюре. битаКремът, от своя страна, се използва като декорация на хлебни изделия, той върви добре с плодове.

Богатият витаминен състав позволява прилагането на крем в козметологията. Те имат положителен ефект върху състоянието на кожата и особено премахват неговата сухота, като в същото време са и отличен избелващ агент. Използват се и като подхранваща маска за коса.

Когато става въпрос за такъв продукт като крема и неговите ползи, трябва да се помни основното правило - правилото за умереност. За да се възползвате, трябва да използвате този продукт разумно.