Прибори от полипропилен - ползите и вредите

Употребата и приложението на пластмасата се превърна в нещо обичайно в съвременното общество. Без дори да го забелязваме, можем да кажем, че пластмасовите предмети са сериозно нахлули в живота ни. Все пак всеки ден използваме пластмасови изделия в ежедневието си. Пластмасови контейнери, съдове, бутилки, чанти, контейнери за съхранение на храна - всичко това ние използваме всеки ден.

Производството на пет вида пластмаси е често срещано явление. Полипропиленът се счита за най-популярния вид пластмаса. Тази пластмаса причинява минимални увреждания на здравето. Но тъй като съдовете от полипропилен са в постоянен контакт с храната и водата, тя все още може да повлияе неблагоприятно на нашето здраве. Има много митове за полипропилен. Това ще трябва допълнително да се разбере.

Продукти от полипропилен

\ t

Полипропиленовата пластмаса се получава чрез нагряване и по-нататъшно пресоване на синтетични материали. Благодарение на високото налягане, можете да получите най-висококачествения материал, който става издръжлив и най-безопасният вид пластмаса. Той е много широко използван при производството на пластмасови кухненски съдове, кисело мляко и контейнери за обработено сирене, продукти отполуфабрикати, газирани напитки и други различни продукти.

Основното предимство на полипропилена еустойчивостта на топлина и относително високата температура . Максималната температура, която тази пластмаса може да издържи е 1500С. Това опростява живота ни, спестява времето ни, тъй като храната може да се нагрява в микровълнова фурна, вече в пластмасови съдове, без да се налага да се използват ястия от стъкло или керамика. В местата за обществено хранене полипропиленовите пластмасови съдове се използват широко за горещо кафе и чай, както и за други продукти.

Много е важно да се знае едно нещо, че не трябва да се използват полипропиленови чаши за алкохолни напитки, тъй катоформалдехид , който е токсично вещество, се освобождава при контакт на алкохол с пластмаса. Ако се използва непрекъснато, може да възникне тежка алергична реакция.

Вече беше научно установено, че пластмасата, която се прави при ниско налягане, е опасна за използването на предмети, които влизат в контакт с храни.

Ползите от използването на полипропиленови прибори

\ t

Продуктите от полипропилен имат свой собствен етикет, който е обозначен сPP . Тази пластмаса има три степени на устойчивост на топлина - висока, средна, ниска. Този етикет показва, че те са най-безопасни при нагряване, могат да се използват за отопление в микровълнови фурни. Може да се използва и в съдомиялни машини. Трябва да се вземе предвидмаркировка, която е обозначена на дъното на съда.

Следователно е възможно да се намерят продукти от тази конкретна пластмаса на рафтовете на магазина, на места за обществено хранене и в домашни условия. Повече от този материал е направен от капаци за консерви, които се използват от нас в ежедневието.

Положителни характеристики на полипропиленовите продукти:

 • Полипропиленът се отнася доекологично чиста пластмаса , поради което неговата употреба се използва широко в медицината.
 • Такива ястия иматвисоки хигиенни свойства , премахващи разпространението на много вредни болести.
 • Тя също се отличава с високата си сила, например, няма да се счупи при малък удар или падане.
 • Пластмасовите изделия са леки.
 • Не корозира.
 • Ниска цена.
 • Не абсорбира чужди миризми.
 • Не е необходимо да се мият и почистват съдове за еднократна употреба от полипропилен след хранене, достатъчно е да ги изхвърлите в кофа за боклук.
Тези характеристики правят тази пластмаса много популярна и практична. Може да се намери във всеки дом. За да има само полза от него, се препоръчва да се използва само строго според предназначението, спазването на препоръките и температурните условия.

Вредност за хората от използването на полипропиленови прибори

В допълнение към употребата на полипропиленови продукти могат да навредят на човек, ако се използват неправилно или за други цели. Те имат много малко минуси в сравнение с други видове пластмаса, но все още са там. Това е необходимоне забравяйте да разгледа.

Да разгледа някои от недостатъците на полипропиленовите продукти:

 • Категорично е забранено да се пие алкохол в контейнери, изработени от полипропилен, той е опасен за живота и здравето на човека. Това може да засегне бъбреците и зрението. Засяга и централната нервна система.
 • Пластмасовите съдове за еднократна употреба са предназначени за еднократна употреба.
 • Не се препоръчва да се купуват продукти от полипропилен от неизвестни производители, без да се маркира видът пластмаса.
 • Избягвайте контакт с огън.
 • Не се препоръчва дългосрочно съхранение на храни в пластмасов контейнер.

Това са недостатъци при използването на пластмасови прибори. Като цяло, тя има добри положителни качества. Когато се използва правилно, то е напълно безопасно.

Препоръки, които ще се възползват само от използването на пластмасови прибори

Полипропиленовите продукти се считат за безопасни. Следователно те са в голямо търсене.

Препоръки, които трябва да се следват:

 1. Не се препоръчва употребата на съдове за еднократна употреба многократно.
 2. Хранителните контейнери, изработени от полипропилен, трябва да се сменят на нови приблизително в5-6 месецаот момента на употреба.
 3. Не съхранявайте храни за дълго време в полипропиленов контейнер, след това няма да бъде опасно.
 4. Обърнете внимание, когато купувате за качеството на продуктите.
 5. Поради това много често безскрупулните производители използват пластмасови опаковки за нехранителни стоки в производствототрябва винаги да обръщат внимание на етикетирането.
 6. Ако има неприятна миризма на продукти, е необходимо да ги откажете.
 7. Нещата от полипропилен трябва да се изхвърлят като битови отпадъци, които се изхвърлят в заводи за рециклиране. Тъй като тази пластмаса се разпада в почвата за много дълго време, и когато се изгори, тя започва да освобождава опасни токсични вещества.

Вътрешните учени твърдят, че сертифицираните полипропиленови съдове са безопасни, но само ако се използват по предназначение, при спазване на условията и правилата за съхранение. Ако някой все още се тревожи за здравето си, тогава винаги има алтернатива. Можете да използвате съдове от хартия, бамбук.