Замиокулкас: какво е полезно и вредно за тялото

Zamiokulkas - сочни, любими градинари за оригиналния си вид и простота. Друго име на растението е„Дървовото дърво“ . Фен шуй феновете вярват, че заводът е способен да привлича пари. Те често са украсени с первази на офиси и обществена рецепция.

Много неща ще бъдат свързани с това растение и суеверието. Но преди закупуване zamiokulkas трябва да знаят по-подробно за неговите полезни и вредни свойства. Важно е да се помни, че не всички стайни растения са безопасни.

Какво растение zamiokulkas

Zamioculkas принадлежат към семейството наароидите . Това е красиво растение с мощни стъбла, произтичащи от общ център. Всяка дръжка е прикрепенас 5-7 листа . Повърхността на листата е гладка, сякаш полирана. Стъблата при младите цветя са изправени, а при възрастните те красиво се накланят към ръбовете на саксията.

Грижи и размножаване

Родината му е Южна Африка, Замиокулкас не се страхува от високи температури и продължително отсъствие на поливане (по-добре е да не се излива, отколкото да се излива и да провокира коренната гниене). Доларското дърво предпочита дифузно осветление, трябва да бъде поставено на южните прозорци. През лятото, цветето се пренася на балкона или градината, често се полива.

През зимата поливането се намалява до1-2 пъти месечно . За разплодизползвайте резници или вкоренени листовки. Възрастните растения се трансплантиратна всеки 2 години . Практически не се нуждае от тор, ако има желание, тогава 1-2 пъти годишно се произвеждат торове, които са подходящи за сукуленти и кактуси.

Младите растения не цъфтят. Необичайно оформените цветя се появяват само на стари доларни дървета. Растението расте бавно, като порасне, листата започват да пожълтяват и постепенно отпадат. Загубата на листа е естествен процес.

Ползи от Замиокулкас

Zamioculcas е не само интересно, но и полезно растение. Специалистите препоръчват създаването на цели оранжерии от това цвете само в болници, клиники и други институции, които се нуждаят от редовно почистване на въздуха. Едно доларово дърво имаестествен филтър , който не позволява на въглерода да се натрупва в малки помещения. Домашните растения трябва да се поставят в спалнята или хола, а кухнята е подходяща. Това ще направи съня по-звук и спокойствие, а въздухът в стаята ще бъде чист и свеж.

Естествено, не е възможно да се почисти голямо помещение за едно предприятие. В спалнята трябва да поставите поне 33 вази с цветя(на главата, на первазите). Замиокулкас може да се постави в детската стая или да се постави на масата, на която детето прави домашното, играе, работи на компютъра. Значително подобрено качество на въздуха има положителен ефект върху производителността и вниманието.

Лекарите отбелязват, че в болницатаотделения, където има няколко сукуленти, пациентите се чувстват много по-добре. Проучванията показват, че дори едно такова растение може да повлияе положително на здравето на пациента, да намали болката му. Замиокулкас препоръчва да се постави човек, страдащ от хронично заболяване, до леглото. Пациентът ще се появи преди това не особена жизненост и възстановяване, той ще бъде много по-добър. Основното нещо е да избършете листата на растението своевременно от прах и да ги напръскате.

Липсата на цъфтеж се нарича също положителни аспекти на наличието на замиокулкас в помещението. Някои хора са прекалено податливи на миризми и тежкият аромат на цветята на растенията може да причини повече вреда, отколкото полза.
Zamioculcas рядко провокира алергии. Изключенията са случаите, описани по-долу.

Злонамерени експозиции

Zamioculcas -отровно цвете . Не е възможно да се ядат сок, зелени листа, стъбла или корени на растение. Те съдържат вредни токсини. Един възрастен мъж малко количество сок не боли, но детето може да бъде сериозно отровен. Същото важи и за домашните любимци. Ако в къщата има котка или куче, тогава нейната комуникация със сукулент трябва да бъде ограничена. Основният симптом на отравяне ще бъде стомашно разстройство и различни видове алергични реакции (сърбеж, червени петна по кожата, парене).

Всички части на растенията, без изключение, се считат за отровни. В никакъв случай не може да докосне зелени листа, а след това се опитайте да избършетеочи. След взаимодействие с zamiokulkas ръцете по-добре измийте. В противен случай можете да получите изгаряне на лигавицата, което да повлияе неблагоприятно на зрението.

Вреден и растителен прашец, предизвиква:

  • На кожата се появява изгаряне на кожата.
  • Появата на признаци на ARVI, когато се опитва да го инхалира през носа.

Ако лист или цвете от растение е погълнато от много малко дете, то в допълнение към изброените по-горе признаци на отравяне, се спазват следните:

  • Гадене и повръщане, което е почти невъзможно да се спре без употребата на лекарства.
  • Повишена телесна температура.
  • Втрисане.
  • Конфискации.
  • Диария.
Когато голям брой листа на растението навлязат в стомаха, съзнанието на детето се обърква, наблюдават се халюцинации и е възможно припадък. Децата се лекуват в болницата, така че лекарите от линейката са хоспитализирани, ако са заподозрени в преглъщане на деца.

Полезни съвети, знаци, борба срещу отравяне

Zamioculkas се счита за растение, което носи богатство и богатство на къщата, така че е щастливо да го използва като подарък за различни празненства. Никой няма да откаже подарък за призоваване:

  1. Самотни жени ще имат zamiokulkas, обещаващибърза среща с избрания от тях . Но за да се постигне заявената мечта с помощта на растение, ще трябва да си купите вече цъфтящ екземпляр в магазина. В практиката на Фън Шуй, цъфтежът Замиокулкас се счита за най-привлекателен. Не цъфтящи растения са по-добри за единични момичетане давам. Те са символ на безбрачие.
  2. Трябва да имаш едно доларово дърво в къщата в най-далечния ляв ъгъл. Този ъгъл се счита за зона на богатство.
  3. Трябва да се представи цвете.

В случай на отравяне с отделни части на замиокулъка стомахът на жертвата се измива с големи количества вода, след което се принуждават да пият терапевтична доза от абсорбиращи агенти (Смекта). През деня след отравянето те гарантират, че пациентът консумира само не-силен чай и ниско съдържание на мазнини.

Zamioculcas е красиво растение, което се вписва добре във всеки интериор. Има много признаци, вярвания и страхове, свързани с това цвете. Сукулентен е отровен, но ако внимателно проучите тази статия, възможните негативни реакции могат да бъдат избегнати. Ползите от zamiokulkas все още са повече от вреда.