Къпане в мъртвото море: какво е полезно и какво е вредно

От началото на историята на човечеството, къпането беше най-достъпната хигиенна процедура. Практически всички резервоари, близо до които се заселват хората, са подходящи за това. Но докато се развиваше и разширяваше, човешкото население изследваше нови земи, намирайки места с невероятни свойства. Едно от тези места е соленото езеро, разположено на територията на съвременния Близък изток.

Какво е Мъртво море

„Мъртво море“ нарича езерото ученПавзанийот Древна Гърция за прекомерна соленост, поради което риба, растения и други организми не могат да живеят в нея. Последните проучвания показват, че в езерото някои видове гъби и оомицети живеят и се размножават, адаптирани към такава агресивна среда. Средното съдържание на соле 250-270 ppm , но на някои места достига 310 ppm. Човек не може да се удави в такава вода, тя избутва тялото на повърхността.

Нивото на водата е на 430 метра под нивото на Световния океан и продължава да намалява поради намаляващото снабдяване с вода от река Йордан и захранването на езерото със сушилни потоци. Следователно, в близост до язовира има чести случаи на образуване на потапяния и подземни кухини. Въпреки това на брега се строят нови хотели и мотели, защото потокът от хора, които искат да се възползват от плуването, не пресъхва.

Възползвайте се откъпане

Някои характеристики на гамата от Мъртво море го правят наистина уникално място за възстановяване. Какво е необичайно?

 • Поради голямата си соленост водата е дебела, „тежка“, както я наричаха древните, мазна на допир. Неудобно е да се плува в нея, по-лесно е и най-добре да лежи на повърхността, както в хамак, слънчеви бани на слънце.
 • Поради ниското ниво на водата по отношение на Световния океан при Мъртво море и естествения слой пара се наблюдаваслабо ултравиолетово лъчение . Изключително трудно е да се получат слънчеви изгаряния тук, дори и за хора със светла кожа, затова е възможно да останете на плажа много по-дълго, отколкото на други морски курорти. Освен това, има много ( повече от 330слънчеви дни годишно, което ще бъде важно за почивката и лечението на хората, живеещи в северните ширини на земното кълбо.
 • Отново, поради по-ниското ниво на езерото и брега, съдържанието на кислород във въздуха е повече от обичайното с15% . Туристите са като в огромна камера за естествено налягане. Тук тя е показана за почивка на хора с белодробни заболявания, защото въздушните маси, преминаващи през Индийския океан и пясъчната пустиня, са напълно свободни от всякакви алергени, а изпаряването на минерали от повърхността на езерото насища въздуха с полезни компоненти. Също така във въздуха има повишено съдържание на бром, което има успокояващо и релаксиращо въздействие върху нервната система.
 • Тук са източниците на лекарственапелоидна каличерна глина , които са особено ценени.възрастни и възрастни туристи. Таблетките с тези видове отлагания облекчават ревматичните болки. Козметичният ефект е също показателен - изглаждане на бръчките, подмладяване, почистване на кожата. Не е изненадващо, че от тях се правят маски за крем и лице, които са постоянно търсени. Тези кал също присъстват в състава на самата вода.
 • Термалните серни извори , разположени на бреговете на Мъртво море, наситени с вътрешните органи на онези, които се къпят в кислород, тонизират кръвоносната система на човека.
 • Огромен брой полезни елементи , разтворени във вода, оказва благоприятен ефект върху организма. Така магнезият успокоява нервната система и се бори със стресови ситуации, калий и калций помагат за контролиране и нормализиране на кръвното налягане.

Вредни въздействия

 • Много високата соленост води до факта, че при съществуващи открити рани или язви потапянето във вода ще предизвика неприятни, дори болезнени усещания.
 • Да бъдеш във вода за повече от 20 минути подредводи до риск от дехидратация , заплахата от електролитен дисбаланс, т.е. твърде високо или твърде ниско съдържание на електролити (соли) в тялото, нараства.
 • Къпането в Мъртво море е противопоказано за хора, които имат: инфекциозни заболявания; бъбречна недостатъчност; епилепсия; цироза и други чернодробни заболявания; злокачествени тумори; тежък диабет; алкохолизъм или наркомания; алергиченреакции в остри форми; инфаркт на миокарда или инсулт.
 • През лятото температурата на въздуха често надхвърля 40⁰ по Целзий, поради което този регион не следва да се счита за топлоустойчив за почивка и лечение.
 • Когато лигавиците влязат в контакт с водата, те веднага започват да се разрушават, което е много опасно за здравето, поради което тук е забранено гмуркането с главата.

Въпреки това, за да се предотвратят отрицателните последици от посещението на язовир, е необходимо да се следват прости правила.

Съвети за къпане на Мъртво море

 1. Да влезе във водата не по-дълго от20 минутии не повече1 път на ден . В изключителни случаи е разрешено 2-3 къпане, но с интервал от поне три часа между тях.
 2. За предпочитане е да се къпят в гумени или коркови обувки поради изобилието от остри камъни и солни кристали на дъното.
 3. Всички процедури за къпане, включително влизане и излизане от водата, следва да се състоят отплавни движения . Остро размахване на ръцете или краката образуват пръски, които могат да попаднат върху други.
 4. Не се гмуркайте при никакви обстоятелства.
 5. Усещане за изтръпване или леко усещане за парене, не изпадайте в паника - защото минералните компоненти на водата засягат кожата.
 6. Ако водата от Мъртво море попадне в очите, устата или носа, незабавно изплакнете с обилно количество изключително сладка вода.
 7. Докато плувате и дори след него , не докосвайте носа или очите .
 8. След като напуснете водата, незабавно вземете душ с прясна вода, намираща се вплаж кабини и се уверете, че всички сол се измиват от тялото, измийте главата си с шампоан.

Обобщавайки, може да се отбележи, че плуването в Мъртво море и дори ако са на брега, могат да донесат големи ползи за здравето и също могат да навредят. Във всеки случай, неспазването на правилата за безопасност може да превърне дори най-желаната почивка в големи здравословни проблеми, които ще трябва да се изхвърлят за дълго време.