Пиле на скара: какво е полезно и какво е вредно

Всеки е свикнал с обичайното запечено пиле, но пилето на скара е сравнително ново ястие и много хора искат да го опитат, но не знаят какво е то. Следва описание на ястието, неговите ползи и вреди, както и как да се приготвят пиле на грил у дома.

Пиле на скара

Пилето на скара е пилешко трупче, печено на специално приспособление, наречено скара. Пилето на скара е златисто оцветено и има хрупкава кора.

Обикновено ястието се приготвя в различни кафенета, включително улични кафенета. Голям брой пилешки трупове се нанизват върху дълъг шиш и поставят шишчета един над друг. След това устройството за пържене се включва и пилето се пече, бавно се върти над огъня. В процеса на пържене труповете отделят мазнини, които капят надолу върху други кокошки и, като се отцеждат от тях, се събират в специален съд. Долният ред на кокошките за печене е най-опасен за консумация от човека - на него попада голямо количество канцерогенна мазнина.

В дома си също така е възможно да се приготвят пиле на скара. Много пещи са снабдени с режим“грил”и шиш, на който е необходимо да се свие пилето и да се постави във фурната или във фурната в желания режим.

Ползи

Ползите от ястието са следните:

  • Месото съдържаголямо количество протеин , което е необходимо за изграждане на мускули. Аминокиселини откойто е съставен от протеини, необходими за здрава коса и нокти.
  • Пилешкото месо е диетично, като същевременно носивисока хранителна стойност . Той съдържа малко количество мазнини и холестерол, така че може да се консумира дори и с диетична храна.
  • Пилешки хрущял съдържа специфични протеини -колагениеластин . Тези протеини са полезни за тези, които страдат от заболявания на ставите. Липсата на колаген и еластин в хрущялната тъкан прави ставите по-малко подвижни и по-податливи на разрушаване, така че редовната употреба на пиле ще помогне за възстановяването на здравето на ставите и ще ги укрепи. Също така колаген и еластин предотвратяват образуването на бръчки по кожата и запазването на влагата в нея.
  • Пилешкото месо съдържаголямо количество витамини , особено богати на витамин Б. Този витамин укрепва нервната система, нормализира неговото функциониране и подобрява мозъчната функция. Пилето е полезно за тези, които страдат от нарушения на съня, чести стрес.
  • Пилешкото месо допринасяза предотвратяване на атеросклероза и инсулт . Месото намалява количеството на лошия холестерол и също така нормализира кръвното налягане.

Вреди

Въпреки огромните ползи от пилешкото месо, ястието на скара е много вредно:

  • Самото пилешко месо е безвредно, но кожата съдържаголеми количества мазнини , които по време на пържене стават канцерогенни и могат да причинят образуването на злокачествени тумори, развитието на стомашно-чревни патологии и увеличаване на теглото.
  • Също така защотоконсумирането на мазна кожа в кръвта повишава нивотона вредния холестерол , което причинява запушване на кръвоносните съдове. В резултат на това се развива атеросклероза и човекът става по-податлив на инсулти.
  • Пилето може да бъде заразено счервеиилисалмонела . Те причиняват сериозни здравословни проблеми не само при животните, но и при хората, така че пилето трябва задължително да има сертификат, че е здрав.
  • Пилето на грил ставадва пъти по-питателно , освен това, след пържене почти всички витамини се унищожават и човекът не получава никаква полза от яденето на ястието.

Също такане си струва да се купуват пиле на скара на уличните павилиони . Тук рядко се наблюдават санитарни и хигиенни норми, а ако те се следват, тогава не са напълно. Имаше много случаи на отравяне след ядене на ястия от улични кафенета. Също така такива съоръжения често са затворени поради факта, че там са нарушени санитарните стандарти и собствениците получават голяма глоба.

Освен това оборудването за решетката рядко се мие и почиства, тъй като приготвянето на ястия на такива места продължава и продължава, а микробите не оцеляват при тази температура. Въпреки това, той е на шишчета и натрупва огромно количество канцерогени и мазнини.

Как да направим пилето на скара по-малко вредно

Готвеното пиле на грил у дома е най-полезно и човекът знае със сигурност за качеството на продуктите, техния срок на годност и други фактори.

Преди приготвяне на ястиее по-добре кожата да се отстрани от месото. Разбира се, след това ястие няма да бъде красив златист цвят и няма да има апетитен свеж, но ще бъде много по-полезен, а тялото ще получи минималното количество мазнини.

По-добре е да не се туршия месото с майонеза и други тежки сосове. По-добре е да разтриете трупа с подправки за по-ароматен вкус. Босилек, мащерка, градински чай, розмарин и др.

Ако пиле се пече на шиш над огън, тогава можете да започнете да пържите само когато въглищата или дърветата се превръщат в сива пепел. Температурата в този случай няма да бъде много висока, така че ще бъде възможно да се избегне прекомерното овъгляване на продуктите. Но ако устройството за готвене ястия на скара работи на дървени въглища, тогава е по-добре да се вземат черни и бели въглища. Не се препоръчва да се запалва огън върху въглища и дърво, направени от иглолистни дървета - те съдържат смоли, които може да не са много полезни за човешкото тяло.

За още по-голяма полза е по-добре да се купувателектрическиилиинфрачервени решетки- те не изискват използването на въглища и други суровини за запалване, така че месото няма да бъде напоено с дим и вредни съединения.


След всяко използване на скара или шиш, трябва да ги почистите. Необходимо е мазнината да се измие внимателно със специални средства, така че следващия път, когато се използва, да не попадне на пилето и да не я отрови с вредни вещества.

Ако няма оборудване за печене в домашни условия, то от време на времепоглезете се с пиле, приготвено в ресторант. Но в никакъв случай не може да се яде на скара пиле от улични павилиони, в противен случай можете да се отровите и да получите по-сериозни проблеми с тялото. Но ако има домашен грил, тогава можете да готвите пилето по-често, но не се увличайте - в края на краищата, пърженото месо не трябва да се яде твърде често.