Свински белия дроб - полза и вреда

Много хора не се осмеляват да ядат свинско месо, считайки ги за безполезни. Следователно, онези, които отглеждат прасе в провинцията, след клането им, могат просто да изхвърлят вътрешността на животното или най-добре да хранят кучето. Междувременно, опитни готвачи могат да приготвят няколко вкусни ястия от дробовете си. Техните рецепти дори са включени в готварските книги. В европейските страни този скъп страничен продукт се счита за изискано ястие. Ястието получи добри оценки за ниското си калорично съдържание и голямо количество животински протеин. От особена популярност е продуктът от вътрешния орган на младо животно.

Описание на продукта

Храна от странични продукти от свинско месо съдържаголямо количество витамини от различни групи , минерали, включително фосфор, цинк и желязо. В допълнение, има голямо количество колаген и еластин. И двата елемента имат положителен ефект върху работата на кръвоносните съдове, работата на вените и артериите на тялото, както и подобряват външния вид на кожата.

Свинският бял дроб съдържа общо85 ккал на 100 грама продукт . Поради ниското си калорично съдържание се използва за диетично хранене.

Какво носи страничен продукт полезно

Сред основните положителни свойства на витамините и. \ Tмикроелементи, включени в съда, могат да бъдат отбелязани:

 • Наличието в продуктана желязоподдържа кръвообращението на нормално ниво и на цялата кръвоносна система като цяло.
 • Друг важен компонент на съда -магнезий- контролира централната нервна система. Това е важно предимно за възрастни хора и бременни жени.
 • Фосфорътукрепва зъбния емайл.
 • Цинкъте отговорен за възстановяването на увредените тъкани.С този микроелемент, също присъстващ в белите дробове на свинете, зарастването на разфасовките и други малки рани става по-бързо.
 • Калиятможе да стабилизира кръвното налягане.
 • Витамин Аможе да удължи младостта на тялото, да се грижи за зрението и красотата на кожата.

Голямо количество витамини от група Б спомага за преодоляване на безсънието и осигуряване на надеждна работа на целия организъм. Те допринасят за усвояването на аминокиселините в червата, участват в синтеза на редица хормони и много други процеси:

 • Кобаламинътпредотвратява анемията, намалява раздразнителността, подобрява паметта, укрепва нервната система. Добре е за деца, защото подобрява апетита и стимулира растежа.
 • Фолиевата киселинаима положителен ефект върху функционирането на нови клетки. Нейното присъствие е важно за тялото от ранна възраст. Това значително намалява вероятността от преждевременно раждане и появата на вродени мозъчни заболявания. освен товаТази фолиева киселина има положителен ефект върху състоянието на целия храносмилателен тракт и особено на черния дроб.
 • Пиридоксинпомага за предотвратяване на някои нервни и кожни заболявания, намалява нощните мускулни крампи, има диуретичен ефект и дори може да намали нуждата от инсулин при диабетици.
 • Пантотеновата киселинапомага при лечението на артрит, укрепва имунната система, използва се при комплексна терапия при лечение на алкохолизъм на етап, когато пациентът преживява тежък махмурлук.
 • Рибофлавинпомага при лечението на епилепсия, болестта на Алцхаймер, нормализира щитовидната жлеза. Веществото помага при акне, намалява отрицателните ефекти на токсините върху дихателните пътища.
 • Тиамиподобрява паметта, вниманието, нормализира настроението, насърчава по-доброто усвояване на информацията. Също така, компонентът на витамин В1 намалява негативното въздействие на тютюневите изделия, помага при морска болест, облекчава морската болест, намалява зъбобол.

Вредни свойства

Тези, които искат да консумират част от белия дроб на свинете, трябва да обмислят възможни странични ефекти и противопоказания:

 • Може да се развие индивидуална непоносимост към продукта.
 • Не е желателно да се яде такава храна повече от два пъти седмично: този вътрешен орган може да акумулира тежки метали, които са изключително нездравословни.
 • Страничните продукти съдържат големи количества холестерол, следователно прекомерната им консумация в храниможе да причини заболявания на кръвоносните съдове.
 • Възможни нарушения на храносмилателния тракт, нарушено храносмилане, диария.
 • Понякога, хрема, подуване на носната кухина, кожни обриви.

Отбелязва се, че по-голямата част от страничните ефекти при употребата на продукта са свързани с проявата на алергични реакции.

Методи за готвене

Съгласно разработената класификация свинският бял дроб се счита за страничен продукт от втората категория. Нормалното тегло на този вътрешен орган е650-800 грама . Когато е пресен, продуктът има тъмнорозов цвят.

Преди готвене на печката, приготвеният страничен продукт за предпочитане първо се маринира или просто се накисва в студена вода. Ястието трябва да се готви, така че първо да се свари, да се добавят подправки и само след това да се приготви нещо по ваш вкус. Жителите на азиатските страни с помощта на това тяло готвят пикантна супа с различни подправки. Във Франция такива ястия се сервират със зеленчуци и винен сос. Италианците обичат да пекат парчета месо с подправки и червено вино. И в Германия, свинското белия дроб се използва като съставка за приготвяне на колбаси.

В хранителната промишленост този вътрешен орган на животното служи като добавка при производството на месни пайове и колбаси. У дома в кухнята можете да приготвите голямо количество храна с нискокалорично съдържание: гулаш, печено, леко задушено със зеленчуци и заквасена сметана. Субстанциите са подходящи кактопълнене.

Заключения на блюдото

\ t

За да бъдем честни, трябва да се отбележи, че огромното количество полезни свойства на витамините и микроелементите в белите дробове на свинското месо не излекува автоматично много заболявания от това блюдо. За това има специални фармакологични агенти. Но като храна за белите дробове заради свинския си състав, тялото без съмнение ще донесе по-големи ползи от много други продукти.