Ползата и вредата от селена за организма

Селенът е съществен микроелемент за поддържане на човешкото здраве. В природата съединението се намира в значителни количества главно в почвата и водата. Въпреки това, според изследванията, около 80% от населението нямат елемента или дори дефицита си.

Селен - определение и основни функции

Селенът е минерал, който е част отповече от 30 биологично активни веществана човешкото тяло, предимно от протеинова природа, жизненоважни за човешкия живот.

Минералът има огромен брой функции, като регулиране на метаболитните процеси, образуването на тиреоидни хормони и поддържането на имунната система. В допълнение, поддържа сексуалната функция, както при мъжете, така и при жените, има канцерогенен и антивирусен ефект върху цялото тяло.

Бразилски орех - източник на селен

Опасността от недостиг на селен

Проблемът с недостига на посочения химичен елемент е изключително опасен за хората. Недостатъчното количество на това вещество може да предизвика заболяване на щитовидната жлеза, сексуална дисфункция, увреждане на кожата, косата и ноктите, намален имунитет, чернодробно заболяване, анемия, катаракти, белодробна дисфункция, атеросклероза. Особено опаснолипса на елемент за деца - може да провокиразабавяне на развитието, автоимунни заболявания . Не по-малко опасен е дефицитът на този минерал при наличие на йоден дефицит или вродена патология на щитовидната жлеза. Едновременният недостиг на селен и йод води до много патологии и е особено опасен за деца, както и за бременни и кърмещи жени.

За да се идентифицира дефицит, достатъчно е да се извърши кръвен тестнавреме . Ранната диагностика ще даде време за премахване на дефицита и предотвратяване на евентуални последствия.

Използването на селен за тялото

\ t

Основните положителни свойства включват:

 • Канцерогенни ефекти . Веществото има подчертано противораков ефект. Особено химичният елемент е активен в борбата срещу рака на простатата, ректума, белия дроб и черния дроб. Аминокиселините, съдържащи това съединение в състава им, възстановяват увреждането на ДНК на клетките и предотвратяват растежа и развитието на раковите клетки.
 • Антиоксидантно действие . Селенът помага на организма в борбата срещу стареенето, като намалява броя на свободните радикали. В допълнениетой подкрепя имунитета , който предпазва от вируси и бактерии и следователно забавя стареенето.
 • Поддържане на функцията на щитовидната жлеза . Съдържанието на минерала в кръвта влияе директно върху функционирането на щитовидната жлеза. Селенът започва процеса на производство на активни тироидни хормони и осигурява подходящо ниво на реактивен кислород в жлезата.
 • Разпоредбаусвояването на йод и витамин Е . При липса на селен, йодът и витамин Е се абсорбират много по-зле или изобщо не се абсорбират.
 • Поддържане на работата на сексуалната сфера при мъжете и жените . Веществото пряко засяга възможността за зачеване при мъжете и жените. При мъжете тя осигурява подвижност на спермата, която е необходима за зачеване на дете. При жените намалява риска от спонтанен аборт и поддържа имунитета на бъдещата майка.
 • Профилактика на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове . Използването на витаминни комплекси със селен може да предотврати сърдечни заболявания като исхемия, инфаркт, аритмия, ангина пекторис. Поради антиоксидантните си свойства, както и способността да инхибира окислителните процеси, това вещество подобрява притока на кръв, нормализира натиска и сърдечната функция.

Селенът е вреден за тялото

Предозирането на селен, както всяко друго вещество, може да предизвика следните нежелани реакции:

 • Лош дъх . Този страничен ефект може да се появи в редки случаи, тъй като някои съединения са токсични и в случай на предозиране могат да бъдат отстранени заедно с издишания въздух, като се образуват неприятни миризми на изпарения.
 • Проблеми с работата на черния дроб и бъбреците . В случай на предозиране на лекарства, тялото започва интензивно да премахва това съединение през черния дроб и бъбреците, увеличавайки натоварването върху тях.
 • Гадене, повръщане . Високите дози са токсични и могат да причинят отравяне, придружено от гадене, повишена температура, повръщане и диария.
 • Крепостнокти и коса . Този страничен ефект може да се предизвика от предозиране на лекарства. Селенът се натрупва в нокътните пластини и космените фоликули и може да причини тяхната чупливост и разслояване.
 • Лекарствени взаимодействия . Минерал е противопоказан за употреба при хора, които използват кортикостероиди, противозачатъчни хапчета, ниацин, понижаващи холестерола лекарства, както и лекарства, предписани по време на химиотерапия.
 • Повишен риск от кървене . Селенът подобрява действието на лекарства, насочени към намаляване на вискозитета на кръвта, съдържащ аспирин и хепарин. Ето защо приемането на добавки с този компонент е противопоказано за хора, които планират хирургия, както и за тези, които са претърпели открити травми от загуба на кръв или изгаряния.

Препоръки относно приема на минерали

Препоръчителната дневна доза е:

 • За деца -20-40 mcg . (в зависимост от възрастовата група)
 • Възрастни -50 mcg .
 • Бременни и кърмещи жени -60-70 mcg .

В допълнение към употребата на минерала под формата на хранителни добавки или витаминни комплекси, не трябва да забравяме, че съединението се абсорбира много по-добре от храната. Лидерите по съдържание са:

 1. Бразилски орех.
 2. Яйчен жълтък.
 3. Черен дроб (особено говеждо или овче)
 4. Морска риба (костур, риба тон, херинга)
 5. Птица (пиле, пуйка)
 6. Гъби.
 7. Семена от слънчоглед и чиа.

За да обобщим,Трябва да се каже, че селенът е изключително важен минерал за човешкото тяло. Участва в повечето метаболитни процеси, предпазва от свободните радикали, подобрява функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, поддържа щитовидната жлеза, стимулира усвояването на витамините, предпазва от рак и дава възможност да се оставят здрави поколения.

В крайна сметка тя помага на човека да бъде здрав, активен в продължение на много години, и това е, което почти всички се стремят.