Сушена Райска ябълка: ползите и вредите

Хумът е зрънце (а не плод, както мислят много хора) от ориенталски произход. Самата Райска ябълка е сладка и приятна за ядене. Има известен начин да се съхранява замразена риба, но има и начин да се изсуши това зрънце. В суха форма, Райска ябълка не губи своите полезни свойства.

Появата на сушена Райска ябълка

\ t Първите споменавания на Райска ябълка са известни още от времето на древните гръцки философи като Платон, Сократ, Фалес и др. Природата поставя в това зърно огромно количество хранителни вещества и микроелементи:

 • Йодът - Райска ябълка има много голямо количество йод, сравнимо с водораслите.
 • Микроелементи - калций, калий, мед, желязо, манган.
 • Ябълка и лимонена киселина, витамин С.
 • Каротин.

Енергийната стойност на прясна Райска ябълка е -55 kcalна 100 грама и вече е изсушена -275 kcalна 100 грама.

Процесът на сушене (или дехидратация), който се появява в Изтока преди повече от 700 години, произхожда от страни като Япония, Корея и Китай. Изсушената Райска ябълка на изток се сравнява с бонбони, откъдето идва и наименованието „натурален бонбон“. Този продукт, за разлика от пресните плодове, се предлага през цялата година - прясната Райска ябълка може да бъде получена само през сезона на прибиране на реколтата.

Процесът на естествено обезводняване обаче отнема почти няколко седмицивсички жители на Япония се занимават със събиране на сушени райски плодове у дома.

Ползи за органа

Предвид факта, че природните бонбони са придобили популярност преди повече от 700 години и имат много полезни елементи в състава си, е ясно, че те имат полезни свойства за хората. Помислете за някои от тях.

 • Онкологични заболявания.Плодовете съдържат противораково съединение, бетулинова киселина, която помага за борбата с рака. Сушената Райска ябълка е особено полезна за пациенти с рак на мозъка.
 • Стомашно-чревни. Изсушените плодове имат изключително добър ефект върху здравето на стомашно-чревния тракт. Те облекчават такива разстройства като диария, намаляват риска от чревно кървене по време на гастрит, помагат при хемороиди, подобряват апетита на човека. Те имат дезинфектантни свойства, които помагат за борба с чревните пръчки. Пектинът, който е в състава, подобрява функционирането на стомаха.
 • Обогатен с витамин C. Една чаша сушена Райска ябълка има пълен дневен прием на витамин С. Те спомагат за укрепването на човешката имунна система. Противовъзпалителните свойства също помагат при лечението на настинки и кашлица.
 • Подобрява съдовата функция. Успокоява и разширява кръвоносните съдове, което има положителен ефект върху кръвообращението в човешкото тяло. Високото съдържание на калий спомага за подобряване на работата на сърцето и кръвообращението. Лекарите съветват да се използва за предотвратяванепреждевременно износване на сърцето.
 • Ползи за очите и зрението.Със сигурност всички любители на Райска ябълка са запознати с факта, че той допринася за подобряване на зрението. Това наистина е вярно - подхранва мускулите на очите, което допринася за тяхното укрепване и възстановяване на ясната визия. Това прави мускулите на окото устойчиви на ефектите на ярка светлина

Вредни свойства

Има някои противопоказания за използването на сушени плодове в храни.

 • Не може да се консумира с млечни продукти. Хурма и млечните протеини заедно могат да причинят сериозни увреждания на храносмилателната система. Съдържащият се в ягодата танин реагира с млечния протеин, за да образува твърдо съединение. Това води до остри болки в стомаха и червата, а също така води до диария и повръщане.
 • Анемия. Микроелементите, съдържащи се в плодовете, свързват желязото, необходимо на тялото, за да не се абсорбира. Ето защо, хората, страдащи от анемия, категорично противопоказани употребата на този продукт в храната.
 • Да не се яде на празен стомах. Соковете от хур могат сериозно да дразнят стените на лигавицата на стомаха. Не се препоръчва да се използва на празен стомах, най-добрият вариант е да се оставят сладкиши за десерт.

Съвети и трикове

Възможно е да се изсуши Райска ябълка по класическия ориенталски метод или по-просто. Вторият начин е да се дехидратират плодовете с помощта на фурната. В този случай не се изисква предварителна обработка или почистване.

Класическият метод отнемадо 5 седмици . по-ранонеобходимо е да се отстрани кожата, след това да се окачат плодовете на въжетата. След една седмица на повърхността на плодовете се образува тънък филм. На всеки 3 дни е необходимо внимателно да се месят плодовете, за да се омекоти ядрото им.

По време на процеса на сушене захарта ще кристализира близо до повърхността, в резултат на което върху ябълката се появява бяло покритие, което ще покаже правилния процес на дехидратация. Още няколко съвета за използване на този продукт:

 1. Помага при махмурлук - премахва продуктите от окислението на алкохол от организма, което намалява вредното въздействие на алкохола върху тялото.
 2. Изсушената Райска ябълка под формата на паста може да се използва като антисептик за открити рани.
 3. Антиоксидантите спомагат за забавяне на процеса на стареене и детоксикация на организма.
 4. В основното състояние е възможно да се използват като маски за лице.
 5. Не се препоръчва употребата след извършване на операции на храносмилателната система.
 6. Диабетиците също не препоръчват консумацията на сушени плодове.
 7. Действа като диуретик, предотвратявайки появата на камъни.
 8. Когато купувате сушена Райска ябълка, плъзнете пръста си по нейната повърхност, ако бялото цъфтеж лесно се изтрива, тогава това е опит да се заблуди - той се поръсва със захар или пудра.

Заключение

Сушената Райска ябълка може да задоволи възрастните и децата като вкусен десерт на семейната маса и също ще бъде от голяма полза както за възрастен организъм, така и за дете. Малко плодове или плодове могат да се похвалят такивасъдържание на йод. Тези сушени плодове могат да бъдат заменени с бонбони за деца, те няма да отстъпят на вкуса, а са многократно по-добри в полезността.