Кайсия ями, техните ползи и вреда

С настъпването на лятото на нашите маси се появяват дългоочаквани пресни зеленчуци и плодове. Сред тях, кайсията е заслужено популярна. Ние ядем този вкусен, ароматен плод с голямо удоволствие, а останалите кости, като правило, се изхвърлят.

Много хора не осъзнават, че това е и ценен хранителен продукт. Може също да се яде. Може би някой е чувал за ползите от такива "ядки", но не съм сигурен дали си струва. Становищата по този въпрос са много различни. Нека да видим колко полезни са кайсиевите ядки, дали те могат да се консумират и дали приемът им не вреди на нашето здраве.

Какво е това?

Кайсия отдавна е известен. Има препратки към факта, че той е започнал да расте в Китай преди около 5 хиляди години. Преди около 2 хиляди години той дойде в Европа, продължавайки триумфалното си шествие през своята територия. Добре уловен в Русия.

Плодовете в периода на плодните култури се събират от дървета. Всяка кайсия, с изключение на сочна каша, съдържа кост. Избраните ядки са годни за консумация. Притежава приятен "вкусен" вкус с лека горчивина. Костите от различни сортове могат да варират по размер и вкус. По-добре е да се използват тези, които по-малко мърморят.

Храната се яде предварително почистена от твърдата черупка. Можете да ядете сурово или топлинно обработено (сварете или изсушете във фурната). Използва се при приготвянето на сладкишипродукти (глазура, персипана, бонбони), масло от кайсия, в производството на кремове за кожа и шампоани.

Хранителна стойност

100 г ядки, изолирани от кайсиеви ядки, съдържат: 25 г протеини, 47 г мазнини и 4 г въглехидрати. Калоричната стойност е450 kcal на 100 g продукт . Химичният състав е много разнообразен и включва микро и макроелементи, мастни масла (линолова, олеинова, миристинова, стеаринова киселина), витамини. В допълнение, съставът включва амигдалин, който принадлежи към органични съединения и е гликозид от групата на цианидите. Горчивият вкус на ядрата се дължи именно на неговото присъствие.

Ползи

Кондиционирани от съставните компоненти. Но преди да се обърнем към изброяването на полезни свойства, бих искал да се спра на един доста интересен и в много отношения спорен момент. Това е важно, защото то засяга всеки един от нас като потребител. Става дума за горното вещество амигдалин (витамин В17, лаетрил, латрела).

Малко история

През 50-те - 60-те години на миналия векд-р Кребс(най-младият) предполага, че всички видове рак са причинени от липсата на витамин В17 в организма. На една от годишните конференции, посветени на борбата с рака, Кребс направи презентация на тази тема. През 1961 г. амигдалинът е изкуствено синтезиран. Лекарство се появи под търговското наименование "Laetril", което добави в списъка на лекарствата за алтернативно лечение на рак.

Текущо състояние на нещата

ОтношениеУчените и лекарите на амигдалин са много неясни. Това до голяма степен се дължи на факта, чевеществото е токсично за клетките . Хидроциановата киселина се отнася до тъканни отрови, които нарушават клетъчното дишане. Клетка, отровена с цианиди, не може да използва кислород, доведен от червени кръвни клетки. Но в същото време избраното химично съединение е мощен противораков агент, проявяващ интересни свойства и даващ окуражаващи резултати при лечението на рак.

Как да го направя правилно и да се възползват

Сега да поговорим за това как гореспоменатото се отнася за обикновен човек, който е решил да яде ядки от кайсия. При употребата на продукта, в допълнение към хранителните вещества, амигдалинще влезе в тялото , ползите или вредите от които ще се определят от получената доза. В малки количества, това химично съединение е полезно за тялото. Неговите ползи са показани в:

 • Подобряване на метаболитните процеси.
 • Отличен аналгетичен ефект.
 • Забавяне на стареенето на клетките.
Тя става отрова за клетката, когато тя идва в сравнително големи дози. Ето защо, въпросът за правилното използване на ядки от кайсии (съответствие с дозата) е от решаващо значение.

При използване на ями е много важно да се спазва дневната норма на употреба. При превишаване на препоръчаната норма могат да се появят симптоми на интоксикация, характерни за отравяне с циановодородна киселина.

Ядрата съдържат много ценнихранителни компоненти. Освен това те имат лечебен ефект. Полезните свойства се проявяват в нормализирането на работата на следните органи и системи:

 1. Сърдечно-съдова . Нормален сърдечен ритъм и кръвно налягане. Витамин В17 подобрява метаболитните процеси в миокарда, засяга съдовата стена, нормализира тонуса му.
 2. Имунната . Увеличава устойчивостта към настинки, намалява алергичното настроение на организма.
 3. Мускулно-скелетна система . Благодарение на добър аналгетичен и противовъзпалителен ефект, ставни болки и подуване се намаляват или изчезват.
 4. Стомашно-чревни . Болката е изчезнала, изпражненията се нормализират с тенденция към запек.
 5. Дихателни органи . Слюнката се отделя добре от дихателните пътища, намалява вискозитета му. Има добър ефект при хроничен бронхит, бронхиална астма, белодробен емфизем.
 6. Уринарни . Има нормализация на сексуалната функция, повишено сексуално желание.
 7. Кожа и коса . Ефектът се проявява както при употребата на храна, така и когато се прилага локално под формата на различни приложения, мехлеми, кремове.

Общоприето е, че кайсиевите ядки могат да бъдат средство за предотвратяване и борба с злокачествените тумори.

Може да се спори за ефективността или неефективността на такъв метод на изцеление, но да се отхвърли би било глупост. Установено е, че амигдалин селективно се "привързва" къмтуморни клетки, взаимодействащи с бета-глюкозидазата, съдържаща се в тях. Това е ензим, чието съдържание в болни клетки е сто пъти по-високо, отколкото в здравите. Нормалните клетки не засягат амигдалина, тъй като избира само клетки с високо съдържание на бета-глюкозидаза (това е типично само за туморните клетки). Резултатът от химическата реакция е освобождаването на определени вещества, които разрушават туморната клетка. С високо съдържание на този гликозид в кръвта всички клетки започват да страдат, появяват се симптоми на отравяне.

С оглед на недостатъчната доказателствена база, този метод на лечение се разглежда катоалтернатива , оставайки в арсенала на традиционната медицина. Използва се само в комплексното лечение на туморни заболявания, а не като самостоятелно лечение.

Ефективността на профилактичното антитуморно действие се допълва от факта, че той е естествен антиоксидант.

Вреди

Както вече споменахме, когато използваме пречистени ядки, най-важното еда не се свръхдоза ! В противен случай, здравият продукт може да навреди на тялото, като предизвика симптоми на отравяне с цианид. Прусова киселина е една от най-силните отрови, които нарушават дишането на клетката и производството на енергия в нея.

Безопасно дозиране

На първо място, мозъкът и сърцето могат да страдат. Европейският орган за безопасност на храните отбелязва, че смъртоносната доза от тази отрова за хората може да бъде нейното съдържание в продукт в размер на0,5–3,5 mg на 1 kg телесно тегло.лице . Това означава, че за човек с тегло 80 kg доза от 40 до 280 mg може да стане такъв критичен праг.

Ако считаме, че до 1 мг амигдалин могат да се съдържат в 1 грам ядки от кайсиеви ядки (в зависимост от сорта кайсии), безопасно е да се приемат 3-4 зърна дневно абсолютно безопасно за хора с такова телесно тегло. Нещо повече е на ваш собствен риск. По същия начин можете да изчислите дозата за хора с повече или по-малко тегло. Децата се нуждаят от 1 кост на ден. Освен това се препоръчва да се ядат ядките не веднага, а през деня за няколко приема.

Някои полезни съвети

Следва да се обърне внимание на следните съвети:

 • Преди употреба зърната от семена се сушат най-добре в пещ или се варят (има доказателства, че отрицателните ефекти на токсичните компоненти могат да бъдат частично неутрализирани чрез топлинна обработка).
 • Да не се използват стари кости, съхранявани в продължение на няколко години (те увеличават концентрацията на цианиди).
 • Не е необходимо да се съхранява в продължение на няколко години - компоти от каменни плодове (сливи, кайсии, череши), тъй като концентрацията на вредни вещества се увеличава с времето.

Кой е противопоказан за употреба

Следните състояния и заболявания могат да се считат за противопоказания за приемане:

 1. Чернодробно заболяване.
 2. Заболявания на щитовидната жлеза.
 3. Диабет.
 4. Бременност, кърмене.
 5. Алергични реакции.

Ако се появят симптоми на отравяне, спешно трябва да се консултирате с лекар.

Заключения

ГоворенеЗа кайсиевите ями, като хранителен продукт, трябва да се отбележи, че това е случаят, за който говореше лекарят и философ Парацелз. Неговите думи: “Всичко е отрова и нищо не е лишено от отровност. само една доза прави отровата незабележима ”, както и ние можем да се отнасяме към нашия предмет.

Ако решите да използвате този продукт, направете го разумно. Ненужният риск не е необходим на никого. Тези, които не са сигурни дали може да яде кайсиеви семена, по-добре е да се консултирате с лекар. Не превишавайте препоръчваните дози!

Хората, които лекуват туморни заболявания, не трябва да се отказват от основното лечение, надявайки се единствено на алтернативен метод на лечение. Възможно е да се използва като допълнителен само след консултация с онколога.

Със смислен подход и спазване на определени правила за употреба, този продукт ще бъде полезен за вашето здраве.