Есентуки 4: какво е полезно и какво е вредно

Лечебните свойства на минералната вода са известни още от далечни времена. Източници бяха надарени с магическа сила, от тях бяха създадени легенди, които бяха предавани от един човек на друг за стотици и хиляди километри.

В древни времена се смяташе, че подземната лечебна вода връща загубено здраве, прави човек красив и млад. Един такъв известен източник е в град Ессентуки, Ставропол. В парка на курорта има цяла галерия, където всеки може да пие полезна течност.

Описание на минералната вода "Есентуки 4"

Най-често водата се използва за медицински цели и за предотвратяване на редица заболявания, тъй като е надарена с лечебни свойства. Но първоначално трябваше да преодолее един изключително дълъг път под земята на една миля, за да стигне до повърхността. През това време водата е наситена с голям брой хранителни вещества, които влияят положително на тялото за неговото лечение.

Понастоящем минералната вода Essentuki 4, която принадлежи къмпречиствателна трапезна вода, е най-популярна . Съдържа различни катиони, аниони, водоразтворим въглероден диоксид и борна киселина. Всички тези вещества в определени пропорции и образуванитакава известна напитка.

За да не загубят полезните си свойства, Четворката се излива директно върху източника. Това се дължи на факта, че на открито, легендарната напитка губи почти всичките си лечебни функции. За да се запазят, водата от кладенеца се транспортира през специални тръби, след което преминава през многоетапна филтрация без контакт с въздуха.

Лечебните свойства на водата

Известната минерална вода се препоръчва да се използва в следните случаи:

 • Схронична форма на гастрит , при условие че киселинността не е в допустимите граници.
 • Наличиена пептична язва . Също така, водата се използва по време на рехабилитация след операция за това заболяване.
 • За лечение на бъбречни заболявания и патологии на пикочните пътища.
 • При запек при деца. "Квартет" възстановява естествения начин на дефекация на младите пациенти.
 • Лечебните свойства на минералната водаза отстраняване на обриви по лицето наюноши по време на пубертета. За да направите това, трябва да замразите течността, след това внимателно избършете необходимите места с кубчета лед. С системната грижа за кожата, обривът ще намалее и възпалението ще изчезне напълно.
 • Квартетът на Ессентуки се използва загаргара и инхалацията . Полезни вещества от водата подпомагат борбата срещу болката в гърлото при остри респираторни инфекции, премахват храчките и намаляват възпалението на ларинкса. Инхалационната минерална вода служи като основно решение. Основното, което трябва да запомните епри лечение на гърлототрябва да се освободят газове от минерална вода .
 • Напитката се предписва за захарен диабет и като част от комплексна терапия за тези, които искат да отслабнат.
 • Използваната течност се нагрява до 40-50 градуса и се пие половин час преди хранене, намалява двигателната активност, а по-хладната вода подобрява храносмилателните процеси.

Употребата на Essentuki 4 за профилактични цели спомага за подобряване на функционирането на имунната система, дава на тялото издръжливост и добре отстранява безполезни вещества.

Отрицателни характеристики на минералната вода

Наред с положителните свойства, Essentuki 4 има редица противопоказания и отрицателни ефекти. Основните отрицателни фактори включват:

 • Прекомерната употреба на лечебната течност води доголямо насищане на тялото със соли . Последствията от това при някои хора ще бъдат нарушение на потока на йонните процеси и появата на подпухналост. Ако по някаква причина минералната вода трябва да се приема постоянно, дозата трябва да се съгласува с лекаря.
 • Пиенето с бъбречно заболяване може също да причини подуване на крайниците.
 • Неконтролираното използване на „четворката“ от прекомерни дози може да провокираболки в стомаха, диария, газове . Твърде дълго време за пиене понякога води до отлагане на пясък и камъни.
 • Процедурата е противопоказана при хипертония и сърдечносъдови патологии.
 • Не се разрешава пиенето на минерална вода, когатозаболявания на храносмилателната система по време на обострянията им. чревни възпаления, стомашни или чревни полипи също са противопоказания.
 • Водата е забранена за хора, страдащи от колики и заболявания на жлъчния мехур, включително след отстраняването му.
По време на бременността минералната вода е полезна в средата на бременността и в края на срока ще трябва да се въздържате от нея. Във всеки случай, за да се избегне най-малката опасност за бъдещите майки, диетата трябва да се съгласува със специалист.

За деца под 6-годишна възраст употребата на тази лечебна течност се разрешава само при строго лекарско предписание.

Как се пие лечебна вода

Наситената с полезни вещества вода трябва да се консумира изключително в чист вид, без да се смесва с никакви добавки. Дневната норма на приемане на течности на човек не трябва да надвишава1200 ml . Индивидуалната доза зависи от състоянието на тялото и от наличието на определени заболявания. Освен това специалистът препоръчва специфичната температура на питейната вода.

Единичната доза Essentuki 4 е50–200 ml , дневната доза еот 660 mlдо максималната доза, процедурата трябва да се извърши съгласно специфичен график. Продължителността на терапията с минерална вода еот 3 до 6 седмици .

Избор - в полза на здравословна напитка

\ t

Многобройни положителни отзиви за минералната напитка Есентуки 4 говорят сами за себе си. Нека ползите и вредите в някои случаи граничат един с друг, важно е да се разбере товаСпазването на установените норми за пиене намалява до нула всички вредни ефекти. А онези, които дават минерална вода статут на аналог на лекарствен продукт, ще бъдат правилни. Това означава, че степента на излагане на лечебната течност е заслужено висока. Така че нека всеки, който получи зелена бутилка от тази напитка, ще получи дивиденти под формата на добра част от здравето.