Кайсия сок: ползите и вредите

Всеки знае, че соковете от различни плодове имат много полезни свойства. За разлика от напитките, които се предлагат от магазините, домашно приготвеният сок може да обогати тялото с основни елементи и да подобри функционирането на различни системи на тялото. Преди да започнете да създавате нектар, трябва да знаете за състава, как да си направите напитка и какви плодове трябва да изберете.

Сокът от кайсии се приготвя от узрелите плодове на кайсиевото дърво. Варени с пулпа напитка запазва максимално полезни свойства за тялото. Въпреки ползите от този нектар, без съмнение, трябва да знаете степента на употреба. Средно, човек трябва да пиеот 100 ml до 1 литър сок на ден . Когато купувате продукт в магазин, трябва да обърнете внимание на съдържанието на захар, тъй като високото му съдържание може да навреди на тялото. Ароматизаторите и подобрителите на вкуса не трябва да присъстват в нектара от магазина, тъй като самите плодове съдържат захар и също така имат богат аромат и вкус.

Ползи от кайсиевия сок

 • Кората на зрелите плодове, както и месото, съдържат полезни вещества катокаротеноид . Тези вещества имат огромни ползи за човешкото тяло. Те изпълняват имуностимулираща функция в организма и блокират процеса на трансформация на клетките в рак.
 • Друго предимство на напитката е съдържанието налутеин , което допринася за възстановяването и поддържането на зрителната функция, както и за забавяне развитието на катаракта и глаукома. Лекарите съветват редовно да се използва нектар, за да не се носят очила и дори в напреднала възраст да не се оплакват от зрението си.
 • В допълнение, натуралният пресен сок съдържа редица основни вещества като сяра, натрий, бром, кобалт, желязо, мед, калций, магнезий, калий, витамини С, К, В2, А.
 • Високото съдържание на магнезийподобрява сърдечно-съдовата система: нормализира кръвното налягане, увеличава пластичността на артериалните стени и подобрява кръвообращението.
 • Когато се прилага нектар , кожата се стяга , подобрява се състоянието на ноктите и косата. Много хора съветват да се пие чаша сок преди хранене, но не се препоръчва да се пие на празен стомах сутрин.
 • За бъдещи майки и кърмачки напитката е незаменим източник на витамини и минерали, тъй като през този период жената се нуждае от два пъти повече хранителни вещества.
 • Нектарът помагада се справи със заболявания на пикочно-половата система , както при жените, така и при мъжете.
 • За хора, които се опитват да се отърват от излишни килограми, експертите препоръчват да се организира един ден на гладно веднъж седмично в продължение на три месеца. В кайсия пресни, можете да добавите нарязани сушени кайсии. След няколко седмици резултатът ще бъде забележим.

Увреждане на кайсиевия сок

 • С изключителна предпазливост продуктът трябва да се консумира от тяхКой имаразлични заболявания на щитовидната жлеза . Не е необходимо напълно да се елиминира употребата, но е по-добре да се ограничи.
 • Хора с чернодробно заболяване, като хепатит или възпаление, трябва изцяло да се откажат от напитката.
 • Независимо от факта, че нектарът помага на сърдечно-съдовата система, тези, които иматпроблеми със сърдечен ритъм , рядко трябва да го пият и внимателно да наблюдават тяхното благосъстояние.
 • Пиене на сок след тежки храни: месо, морски дарове, печени и мазни храни, може да наруши храносмилането и да причини проблеми с червата.
 • Поради факта, че съдържанието на захар е много високо, продуктът не е подходящ за хора, страдащи от диабет и затлъстяване.
 • Препоръчва се също да се пие пресен сок, тъй като той бързо губи своите полезни свойства, особено когато се съхранява в хладилник.

Как се приготвят плодове

Както бе споменато по-рано, по-доброто ще дойде отпресен домашен нектарбез консерванти и оцветители. Но в същото време е необходимо да го подготвите правилно, за да не навредите на тялото.

Първо, трябва да изберете зрели плодове без увреждане, които имат кадифена кожа без тъмни петна, когато натискате кайсия, трябва да има малка пробив. На второ място, е необходимо да се премахнат костите от плода, тъй като те са техните ядра в голям брой токсични за тялото.

Тъй като кожата на плода също има благоприятни свойства, не е необходимо да се отстранява. С помощта на блендер, дървен трик или обикновена вилица, от която се нуждаетеОбработвайте кайсии до гладка. За тези, които искат да получат напитка без пулпа, можете да изстискате сока през сито или чиста марля.

Кайсия пресен

За 2 порции сок ще ви е необходимо:

 • 200 грама пресни кайсии.
 • 200 ml минерална вода без газ.
 • 1 супена лъжица мед.
 • 1 чаена лъжичка лимонов сок.

Преместете получените половинки на плодовете в контейнера на смесителя. Поради факта, че плодовете имат захар в състава си, не можете да го добавите към крайния продукт, а по-добре да използвате мед. След това добавете минерална вода без газ, или охладена преварена вода - на вкус. Лимонов сок се използва, така че напитката не губи богатия си оранжев цвят.

Цялото съдържание на блендера трябва да се раздробява в продължение на 2 минути в режим„Пулсация“ , за да се получи хомогенна маса. Ако желаете, можете да замразите няколко половинки от кайсия предварително, и след това да ги добавите, когато кълцате, трябва да ги извадите 10 минути преди готвене. В противен случай можете да добавите кубчета лед.

Крайният продукт може да се излее във високи чаши или специални кутии за различни коктейли. Тъй като сокът е много дебел, сламата трябва да се постави с широк отвор. Желателно е в близко бъдеще да се използва нектар след подготовката, за да се постигне максимална полза.

По този начин кайсиевият сок има огромно разнообразие от хранителни вещества. Но въпреки това трябва да сте сигурни, че няма противопоказания за употребата на товапие. Ако започнете да го пиете, трябва да започнете с малки порции и да следите състоянието на здравето и да слушате тялото. Не забравяйте, че прясно приготвеният домашен нектар трябва да се консумира в близко бъдеще, за да се запазят неговите полезни свойства. Не се препоръчва съхраняването на сока в хладилника за повече от един ден.