Сладко от ягоди: полезни свойства и вреда

Есента е времето за прибиране на реколтата и жътвата за зимата. Какво би могло да бъде по-добро от сладко от боровинки? Много вкусно, здравословно и питателно сладко.

Какво е могилата, нейните свойства и къде да намеря

Ягодата е ниско, тревисто растение, което расте в северните територии, където няма южни плодове (дини, портокали, ананаси). Зърната на това растение са сходни с малините, но се различават в червена сянка, благоуханна миризма и размер. Ягодата цъфти по-близо до юни, а през юли произвежда реколта. Зрелите плодове са изключително "златен" цвят. Ако плодовете са червени - те все още не са достигнали дъното. Също така, това зрънце може да се нарече„царски зърна“ . Съдържав 100 грама - 40 килокалории . Самата боровинка има вещество катотокоферол . Той допринася за добрия курс на бременността и раждането на здраво и силно бебе.

Бери се оценява в Лапландия и Швеция. Той намалява растежа на патогените в храносмилателния тракт, съдържа антимикробни свойства, предотвратява атеросклерозата и появата на тумори в човешкото тяло. При лечението на диария, оток и метаболитни нарушения (NOV) се използват и мраморните листа (листата и чашелиците).

За отслабване на момичетата се препоръчва боровинка, за да се допринесе за по-добър метаболизъм. Екстракти от ягода същодобавени към различни видове козметика. Кремът от боровинки може да се използва за деликатна, но много суха кожа.

Най-често могилата се среща в горското блато, близо до боровете. Също така, този зрънце живее в места като тундра в северния и арктически горски пояс на северното полукълбо. Той живее не в много страни. Расте в Централна Русия, Беларус, Сибир и Далечния Изток.

Ястия на могилите

Ябълките са много популярен продукт сред домакините. От тази ягода можете да приготвите много различни ястия. Например:

 1. Златен жълтеник
 2. Киселин от къпина
 3. Сок от облаците
 4. Jamber Jamber
 5. Сладко от златни боровинки
 6. Квас на основата на сок от боровинки

Рецептата за приготвяне на конфитюр

За да направите сладко от магдана, ще се нуждаете от:

 • 1 кг мълния
 • 1 кг захар (1: 1)
 • Една и половина чаши вода

Метод на приготвяне:

Изсипва се малини в голяма тенджера и се покрива със захар. Оставя се да останеза около 7 часа . Ако зърната са плътни и не са давали много сок, можете да добавите1.5 чаши вода . След това сложете тенджерата на средна температура, като непрекъснато разбърквате. Оставете да заври и варете в продължение на пет минути. След известно време се отстранява от огъня и се оставя да се охлади.

След това сварете сладко още два пъти за пет минути, докато го охлаждате. Когато се появи пяна, отстранете я от масата. След третото кипене, конфитюрът трябва да се излее в стерилизирани буркани, плътно затворени, съхранявани на сухо,тъмно и хладно място.

Ползите от конфитюр

Сладко от боровинки запазва значително количество хранителни вещества:

 • Голямо количествона витамин С(съдържа се в плодовете многократно повече, отколкото в цитрусовите плодове).
 • Витамин А(повече от сурови моркови).
 • Наситеност с много киселини: ябълчена, лимонена, мастна и др.
 • Ябълковият конфитюр съдържафибри, захар и протеини .
 • Плодовете съхраняват пектини, антоцианини, калий, желязо, фосфор и кобалт.

Употребата на конфитюр допринася за функционирането на човешкото тяло, оказва положително въздействие върху нервната, ендокринната и сърдечносъдовата система. Jam също така ще подобри кръвообращението и ще подобри регенерацията на тъканите. Можете да използвате сладко като "лекарство" за преждевременно стареене, но не се включвайте в този сладък продукт, защото може да има плачевни резултати!

Много свойства на това растение се използват и за медицински цели. Лекарите препоръчват да се използва това конфитюр за профилактика на рак. Също така мълния може да се припише на нискокалорични храни. Съдържа само 6% глюкоза. Вещества като пектини могат да устоят на тумори.Витамин Еподобрява мускулния тонус, а витамин А поддържа зрителната функция. Витамин РР също присъства. Съдържа специални свойства за активиране на дишането на тъканите и важни компоненти за подобряване на нервната системадейност.

Витамините, принадлежащи към група В, могат да засилят функциите на паметта и човешката интелектуалност. От витамин С зависи от вида на косата, ноктите и стандарта на чревната микрофлора. Също така, конфитюр ще помогне да се справят със симптомите на студ.

Щетите от конфитюр

Ягода има много полезни свойства, но в същото време има противопоказания. Човек не трябва да използва както сладко от ягоди, така и плодове, ако има:

 • Индивидуална нетърпимост.
 • ГИ патология (възпаление на стомашната лигавица, язва на стомаха или 12 дуоденална язва).
 • Алергия.
 • Хипервитаминоза.
 • Диабет.
 • Бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекар.

При неконтролирано използване на конфитюр може да настъпи дехидратация на тялото. Също така, за затлъстяване и дисфункция на панкреаса, човек трябва да се откаже от това сладко.

Струва си да се припомни, че ягодото съдържаголямо количество киселини , следователно, с висока киселинност на стомаха, не трябва да използвате този продукт.

Заключение

Ягодата е много полезно, лечебно растение. Той има много функции за подобряване на благосъстоянието на човешкото тяло. Сладкото от малини е доста лесно и вкусно. Има много полезни свойства, като голям брой витамини, киселини и други полезни вещества. Но има и противопоказания за употребата и ограничаването на порциинякои заболявания и особености на човешкото тяло.

Не се препоръчва да се използва сладко от малини за хора, страдащи от диабет, повишена киселинност на стомаха и индивидуална непоносимост. Също така, не забравяйте, че конфитюрът не трябва да се злоупотребява с бременни жени, алергии и хора със затлъстяване.

Не бива да се забравя, чеот тази ягода могат да се приготвят различни ястия . Сладко, конфитюр или желе са идеални за сутрешна закуска с чай или препечен хляб.