Черната вода - е вредна и полезна, отколкото

Човешкото тяло при50-80%(в зависимост от възрастта) се състои от вода. Трудно е да се надценява ролята на този важен и незаменим компонент. Животворната влага се включва в жизнените процеси в организма.

Качеството и количеството вода, консумирана от дадено лице, пряко засяга неговото здраве. Питейната вода по една или друга причина може да има някои примеси. Сред компонентите, включени в броя на примесите, може да бъде желязо.

Как жлезистата вода засяга човешкото тяло? Какви са приемливите стандарти за съдържанието на този компонент?

Черна вода: какво е това?

Минералното съдържание на желязо във вода може да настъпи по различни причини. Това не е непременно продукт с лошо почистена вода. Желязото може да бъде наситено с вода от кладенци и сондажи. Полиметалните, наситени води обикновено се намират в зони от железни мини или вулкани.

По правило водата от природни източници със слаба минерализация се използва на балнеоложки курорти, близо до находища. В допълнение, продажбата има цяла гама от минерални води, съдържащи необходимия компонент за здравето.

Захранваща вода се счита за продукт, извлечен от естествени минерални източници с минерално съдържание най-малко 20 mg /l.Най-често срещаните от тези кладенци са разделени по състав на следните групи:

 1. Азот , слаба минерализация ( по-малка от 2 g /l )
 2. Карбонова , слаба минерализация ( 20-60 mg /l )
 3. Азотен сулфат , висока минерализация около100 g /l
 4. Ниска карбонатна , слаба минерализация (около1 g /l )

Лесно се идентифицира влагата, която имаспецифична вода . Много често, повишено минерално съдържание лесно се определя визуално (характерен седимент, филм на повърхността на водата).

Особеният вкус и кафяв цвят (филм, седимент) причиняват железни бактерии, съдържащи се във водата. В ежедневието такава вода може да се дължи на лошото функциониране на водоснабдителната система (стари тръби, ръждясали резервоари). Тази течност не трябва да се консумира без предварително пречистване (филтрация).

Почвената вода от кладенци, сондажи и извори също може да съдържа различни количества желязо в сложни органични съединения. Той няма неприятен вкус, утайка и мирис, тъй като се филтрира по естествен, естествен начин. Най-ценно за човешкото здраве е водата от балнеоложки източници.

Ползи и използване на вода с желязо. Норми на използване

Желязото, което играе важна роля за човешкото здраве, тялото трябва да получава в определени количества. Участва в процеса на образуване на хемоглобин, спомага за насищането на клетките на органите с кислород и участва в процеса на метаболизма.

НедостигТози минерал заплашва да намали устойчивостта на организма към вредни ефекти, нарушена храносмилателна функция и нива на хемоглобина в кръвта. Организм, който не получава желязо, реагира на неговия дефицит с редица негативни последици.

Следователно, жлезистата минерална вода се използва за лечение на следните симптоми:

 • Дисфункция на черния дроб.
 • Намален имунитет.
 • Загуба на сила, умора.
 • Замаяност, шум в ушите.
 • Отпуснатост и отпуснатост на кожата.
 • Разстройство на нервната система.
 • Намалено количество хемоглобин в кръвта.
 • Възпалителни процеси.

На територията на европейската част на Русия най-популярни са балнеоложките курорти:Марциални води(Карелия),Полюстровски води(Ленинградска област).

Балнеологичният продукт се използва успешно при лечението на вътрешни болести:

 • Нисък хемоглобин.
 • Стомашно-чревни нарушения.
 • Нарушаване на липидния метаболизъм.
 • Сърдечно-съдова дисфункция.

Минералната вода с жлези се използва не само вътрешно. С негова помощ се провеждат редица медицински процедури (вани, напояване), които ще позволят да се решат проблемите на гинекологичния характер.

Такива балнеологични бани са предназначени за укрепване на централната нервна система. Тази процедура може да лекува безсъние, увеличава физическата и психическата издръжливост. В същото време процедурата има положителен ефектфизическо състояние.

Според санитарния стандарт на СЗО максималното количество желязо във вода може да бъде0,8 mg /kg телесно тегло . Ограничението на количеството не трябва да надвишава2 mg /l .

вреда, причинена от жлезиста вода. Противопоказания

Така човешкото тяло е подредено така, че да може да натрупва желязо в черния дроб и далака. Самото здраво тяло може да се освободи от своя потенциал. Обаче, когато функцията на вътрешните органи се провали, или има недостиг на желязо или неговото пресищане. Липсата на минерал (анемия) се елиминира с помощта на внимателно подбрана диета във връзка с използването на жлезиста минерална вода.

Излишното желязо в обикновената питейна вода няма да е от полза за организма. Напротив, обратното: излишните минерални соли ще повлияят неблагоприятно на работата на ставите и вътрешните органи. Полученият дисбаланс ще доведе до:

 • Провал на сърдечния ритъм.
 • Промени в състава на кръвта.
 • Образуването на камъни в бъбреците и черния дроб.
 • Възможност за алергична реакция.
 • Анафилактичен шок.
 • Нарушаване на органолептичните усещания.
 • Вероятност от злокачествени тумори.

Добре балансираната диетаиздравословен начин на животследва да бъде гаранция за добро здраве и добро здраве. Редовната питейна вода не трябва да съдържа голямо количество минерални соли или алкали.

Всеки дисбаланс ще се отрази на качеството на водата, нейния вкус и мирис. Най-когато има нужда от използване на балнеоложки продукт, трябва да се спазва ясна норма.

Заключение

Зародишната минерална вода е чисто терапевтичен продукт. Поради тази причина употребата му не трябва да се извършва без назначаването на лекуващия лекар. Самият процес на лечение също трябва да се контролира от специалист. Особено се отнася до вода от топлинни източници.