Еленското месо - полезни свойства и вреда

С развитието на инфраструктурата продуктите стават все по-често срещани за хората, за чието представяне на масата можеше да се мечтае преди. Едно от тях е еленското месо, и въпреки че все още е почти невъзможно да се намерят в супермаркетите, има достатъчно предложения от ловните стопанства в интернет, които са готови не само да продадат този деликатес без голяма премия, но и бързо да го доставят на купувача.

Накратко за еленско месо

Еленското месо или месото от еленско месо е мускулната тъкан на дивите копитни животни. Терминът е общ термин за месо от следните видове животни:

 • Червен елен (марал)
 • Izyubr.
 • сърна.
 • Елен лопатар.
 • Елен (карибу).

Елк също принадлежи към семейството на елените, но месото му е малко по-различно и има отделно име - лос.

Месото от северен елен е гъсто, без мастни ивици, така че по време на готвене не губи много обем, но може да е леко сухо. Цветът му е наситен тъмно червен или кафяв, вкусът е сладникав, а миризмата е остра и специфична.

Най-високо се оценява месото на млади животни, събранив началото на есента . В северните ширини, където еленът се отглежда индустриално, често се продават колбаси и еленски колбаси.

Каква е употребата?

Предимствата на месото от диви копитни животни отдавна са известни и няма по-малко причини за въвеждането му в диетата.дузина. Единственото нещо, което не позволява на специалистите по хранене и лекарите да го препоръчват на постоянна основа, е ниската му наличност поради високата му цена.

 • Еленското месое практически без мазнинии има общо калорично съдържание154 kcal на 100 g , което е по-ниско от това на пиле. Това го прави диетичен продукт, който може да бъде включен в диетата на застъпниците за здравословна храна и тези, които поради лошо здраве са принудени да ограничат количеството мазнини.
 • Ако желаете, еленското месо може да се консумира без топлинна обработка или полуизпечено, тъй като еленътне пренася паразити, които са опасни за хората .
 • Играта също еекологично чист продукт , тъй като дори в промишленото производство животните се отглеждат на свободна паша и тяхната диета не включва промишлени фуражи и антибиотици.
 • Протеините в дивеча съдържат8% повече от говеждото месо . Тя се абсорбира добре от тялото и бързо се насища, защото тази храна е перфектна: юноши в период на интензивен растеж; атлети, които получават мускулна маса; които са претърпели операция, ако няма хранителни ограничения.
 • Деликатесът е идеален за бременни и кърмещи за общо здраве. Особено полезно е да се добави към менюто на жените след раждане за повече отбързо възстановяване , тъй като желязото и комплексът от витамини в неговия състав стимулират кръвообращението.
 • Порадивисокото съдържание на желязо(4,5 mg на 100 g при скорост 10–30 mg на ден за възрастен), еленското месо трябва да се консумира, когатоанемия, причинена от липсата на този микроелемент.
 • Витамините от група В , които са доста многобройни в продукта, укрепват нервната система, подобряват производството на стомашни ензими, а също така защитават клетките на организма от вредното въздействие на алкохола и тютюна.
 • Линоловата киселина , друга полезна субстанция в дивеча, играе важна роля в регулирането на производството на холестерол и укрепването на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани като цяло.
 • Сред народите на Севера, за които този деликатес е позната храна, има схващане, че той засилва мъжката потенция и емощен афродезиак .
 • Днеспрахът се произвежда от еленско месо , който се използва в козметологията като добавка в слънцезащитни продукти и кремове против стареене.

Щети за еленското месо

Често колкото повече ползи носи продуктът, толкова по-строги и по-противопоказания за употребата му. За щастие, това не се отнася за месо от елен, но в някои случаи е по-добре да се откаже.

 • Да не се яде месо при следните заболявания: подагра; хронична бъбречна недостатъчност; камъни в бъбреците. Причината за забраната е, че предпоставка за лечение на гореспоменатите здравословни проблеми е диета с ниско съдържание на протеини.
 • Друго строго противопоказание ехемохроматоза , която също е излишък на желязо в кръвта.
 • Трябва да се внимава с тези, които страдат от артрит, болест на Алцхаймер или Паркинсон, откактоувеличаването на желязото в тялото ги влошава.
 • От известно време тези, които са претърпели операция на органите на стомашно-чревния тракт, трябва да се въздържат от този деликатес, тъй като такава храна може да бъде твърде тежка.
 • Прииндивидуална непоносимост,играта причинява тежест в стомаха, подуване, колики и нарушено храносмилане. Подобни симптоми могат да възникнат при консумация на продукта малко преди лягане.
 • От известно време американските учени изразяват страха, че като ядат месо от диви копитни животни, човек може да се зарази с хронично изтощително заболяване, открито в края на 60-те години, ако животното е носител. Това заболяване се характеризира с нарушено поведение и координация.
 • Проучванията през последните години показват, че прекомерната консумация ( по-често 2-3 пъти седмично ) на червено месо, включително и на дивеча, увеличава риска от рак на дебелото черво.

Съвети за гурме

Еленското месо е рядък продукт, затова не обикновените хора се качват на масата на обикновените граждани, както биха искали. Съответно, не всеки знае как да го подготви и използва правилно, въпреки че няма нищо трудно в това отношение.

 1. Играта задължително изисквапредварително ецване . Това ще го направи по-мек и ще обезкуражи специфичния аромат, който изглежда неприятен за мнозина.
 2. Ако има възможност, те отказват да приготвят деликатес в полза назадушаване или печене- това ще спести повече полезни вещества в него.
 3. Традиционен сервиз - с горски сос, който подчертава аромата на дивеч (боровинки, къпини, къпини). Избирайки напитки, предпочитание се дава на неподсладени млади червени вина с богат вкус.

Въпреки че не е разрешено всички видове еленско месо, той е полезен продукт, богат на протеини, витамини и микроелементи. Дори и при високи разходи, заслужава да се отбележи, че хората без сериозни здравословни проблеми поне веднъж понякога я включват в менюто си.