Душът на Шарко: полезни свойства и възможна вреда

Мнозина са чували за този вид уелнес масаж, като душа на Шарко. Той се предписва на пациенти в санаториуми, както и в списъка на услугите на спа салони и медицински центрове.

Медицинският метод получи името си в чест на неговия създател, учен и психиатър Жан-Мартин Шарко. В статията можете да разберете как се провежда процедурата, каква е нейната полза и вреда.

Описание и същност на процедурата

Душът на Шарко евид воден масаж , по време на който човешкото тяло е изложено на силна струя вода.

По време на процедурата пациентът стои с лице към стената и хваща ръцете си на перилата (като по този начин отваря горната част на гърба) и лекарят изпраща по него потоци, които удрят тялото и оказват лечебни ефекти.

Съществуват 2 метода:

 1. В същото време на пациента се изпращат2 потока вода с различни температури(един хладен е около 20 градуса, а другият е много топъл почти горещоколо 40-45 градуса ).
 2. Една струя е насочена към пациента, но нейната температура постепенно се променя от студено на горещо.

Лекарят третира цялото тяло с вода, като по този начин всички области от раменете до краката са изложени на масаж.

В някои здравни центрове има специални кабини, в стените на които са направени дупки за душ. От тези дупки на човек от всички странинасочени са силни водни струи, които действат веднага върху цялото тяло. Процедурата се контролира от масажист.

Този вид лечение е по-медицински, така че се извършва само по препоръка на лекар.

Ползи

Душът на Шарко активира кръвоносните и лимфните системи, подобрявайки метаболитните процеси и храненето на клетките. Процедурата има следните благоприятни ефекти върху организма:

 • Лекува неврози и подобрява функционирането на нервната система . Първоначално беше създадена уелнес техника за облекчаване на хроничната умора, стрес, депресия, повишена раздразнителност и др. Масажът отпуска мускулите на тялото и подобрява настроението, но ако има сериозни психологически или неврологични заболявания, тогава самият душ на Шарко не е достатъчен.
 • Укрепва имунната система и втвърдява тялото . Поради факта, че кожата е засегната от различни температури, рецепторите на кожата започват да свикват с постоянната смяна на градусите и тялото започва по-добре да издържа на настинки и заболявания в резултат на хипотермия.
 • Премахва болезнеността в гърба и крайниците. Душът на Шарко е показан при остеохондроза, артроза, сколиоза и определени увреждания на опорно-двигателния апарат. Процедурата елиминира сковаността, болката, подобрява храненето на ставите и костите. В допълнение, душ помага да се отървете от чести главоболия, които възникват поради патологии на гърба и шията.
 • Премахвафизически стрес . Лечебната техника е особено полезна за тези, които прекарват много време в седнало положение. Водните струи облекчават напрежението, стимулират кръвообращението и дори подобряват мозъчната активност.
 • Той допринася за отслабване и премахване на целулита . Благодарение на масажния ефект „портокаловата кора“ върху бедрата и задните части започва да се изглажда, кожата се стяга и придобива еластичност и еластичност, увеличава се тонът. Поради честите температурни промени активно се изгарят мастните натрупвания на краката и талията.
 • Екскретира вредни вещества от тялото . Тъй като порите се отварят по време на процедурата, цялото мръсотия, натрупана в тялото, започва активно да излиза от тях: шлаки, токсини, подкожна мазнина, излишна течност. Помага за почистване на кожата, подобряване на цялостното състояние.

Вреди

Не мислете, че тази техника не вреди на тялото. Поради силното въздействие на струята върху тялото остават синини. Особено засегнати са хора с чувствителна и тънка кожа.

Много пациенти изпитват много силна болка по време на сесия, понякога така, че да решат да не продължат курса на лечение. Ако човек има нисък праг на болка, той трябва да избере друг вид хидромасаж.

Процедурата не може да се извърши със следните указания:

 • Бременност (всеки срок).
 • Разширени вени, тромбофлебит и др.
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система.
 • Рехабилитация след инфаркт или инсулт.
 • Дерматологични заболявания и мукозни лезии.
 • Възпалителни процеси в организма.
 • Инфекциозни лезии на тялото.
 • Хронични заболявания в острата фаза.
 • Гинекологични заболявания.
 • Туберкулоза.
 • Онкологични заболявания.
 • Бъбречно заболяване.
 • Епилепсия и други психични заболявания.
 • Повишена телесна температура.
 • Интервертебрална херния.
 • Наранявания и период на рехабилитация след тях.
 • Период на менструация.

Правила

За да се постигне добър ефект от процедурата и да не се навреди на организма, следва да се спазват следните правила:

 1. Минималният курс на лечение е15 сесии . Ефектът се появява още от първия път, но за да се определи резултата, трябва да преминем презпоне 10 процедури . Лекарите никога не предписват повече20 сесии на курс .
 2. Необходимо е да се прави процедурата всеки ден, така че кожата и мускулите да имат време да се откъснат от твърдия удар и да се възстановят.
 3. В никакъв случай не трябва да идваш на сесия с пълен стомах. След хранене, тя трябва да отнеме най-малко 2 часа, след душ не можете да ядете най-малко 1,5 часа.
 4. След душ, е наложително да се изпие чаша вода и през целия курс на лечение е необходимо да се пиепоне 8 чаши вода на ден .
 5. В случай на дискомфорт е необходимо да се прекрати сесията и да се прехвърли. Ако всеки път се появи дискомфорт, лечението с душа на Шарко трябва да се преустанови.

За по-бързо отслабване ида се отървете от целулита трябва да се комбинира с душа на Шарко с физическо натоварване, правилно хранене, увиване на тялото и ексфолианти.

Душът на Шарко е полезна и много ефективна техника, но трябва да се лекува много внимателно. Специално внимание трябва да се обърне на противопоказанията, тъй като душът може да влоши проблема и да доведе до усложнения. Без съвет от лекар да се подложи на лечение не си струва.