Ползите и вредите от лешниците за човешкото тяло

Със сигурност всеки от нас многократно е чувал препоръката да се консумират колкото се може повече ядки, защото този продукт е изключително полезен за нашето тяло. И това наистина не е лишено от здрав разум - доказано е, че ядките съдържат много витамини и минерали, които значително подобряват здравето и благосъстоянието.

Един от най-популярните представители на „ореховото семейство“ сред местните потребители е малък кръгъл лешник, който често се среща в различни шоколади и сладкиши.

Какво е това орех за нашето тяло? Как да изберем лешници и какво трябва да се има предвид преди да влезете в диетата си?

Лешници - основна информация за продукта

Друго име на ореха, често срещано в различни източници, е„лешник“ . Кафявите малки ядки са плодовете на дървесен храст, наричан обикновен лешник, или леска.

Това растение расте на територията на почти цялата Европа, включително в северните страни, като например Норвегия. Хейзел се отглежда в европейската част на Русия, както и в Кавказ. Хейзел се отглежда и в топлите източни страни. Така че днес един от най-големите производители е Турция.

Лешник - може би най-многоние знаем вида на ядки. Активно се използва както в суров вид, така и като част от различни сладкарски изделия: сладкиши като шоколад, орехово-шоколадови пасти, различни бонбони, както и халва. Гурманите с удоволствие добавят лешници към различни гурме рецепти.

Въпреки това, за да се извлече максимална полза от лешника, не е необходимо да се подлага на каквото и да е лечение. Шепа обикновени сурови лешници на ден ще ви осигурят достатъчно витамини и минерали и ще ви енергизират през целия ден!

Полезни качества

Как точно лешникът влияе на нашето здраве и защо трябва да го ядем, за да подобрим състоянието на тялото и да преобразим нашия собствен външен вид?

 • На първо място, заслужава да се каже, че лешниците, както всеки друг,са богати на мазнини , което означава енергия за нашето тяло. Общо 50 грама лешник ще насити и задоволи глада за дълго време, така че е добре да се ядат лешници по време на закуска или закуска на походи или по време на интензивни упражнения.
 • Плодовете на лешника също са известни свисокото съдържание на витамин Е , което е необходимо за нормалното функциониране на женската репродуктивна система. Витамин Е нормализира менструалния цикъл и прави менструацията по-малко болезнена. В допълнение токоферолът благоприятно влияе върху здравето и състоянието на кожата, ноктите и косата; помага за борба с косопад или крехкост, прави кожата еластична и лъчезарна, ноктите - по-малко крехки.
 • В лешниксъдържа много протеини , които се абсорбират добре от организма. Това може да бъде особено полезно за хора, които са на вегетарианска диета или строго гладуват, с други думи, имат недостиг на протеин в храната.
 • Употребата на лешник има добър ефект върху състоянието и работата на сърдечно-съдовата система . Сърдечният мускул се укрепва, съдовете се почистват и укрепват, кръвта активно се движи през тялото, насища тъканите и клетките с кислород и хранителни вещества, което е изключително положително за здравето и намалява риска от много съдови заболявания.
 • Желязото , което се съдържа в лешниците, спомага за повишаване на нивата на хемоглобина в организма и подобрява функционирането на кръвоносната система.
 • Въвеждането на даден продукт в диетата ще се подобри издравето на храносмилателната система , чревната функция ще се подобри, запек, газове и други заболявания на стомашно-чревния тракт ще спрат да бъдат нарушени.
 • Използването на лешници и мозъчната работа е много благоприятно. Шепа лешници на ден значително подобряват умствената работа, скоростта на мислене, вниманието и паметта. Препоръчва се по време на интензивна умствена дейност да се облегне на ядки (например изследвания или интензивно проучване).
 • Естествените антиоксиданти , изобилно присъстващи в състава на продукта, забавят процеса на стареене в организма, трансформират състоянието на епитела, но най-важното е, че тези вещества предотвратяват образуването и развитието на ракови клетки, служат.профилактика на рак.

Вреди и противопоказания

 • Несъмнено лешниците са изключително полезни, но когато ги ядете, определено трябва да си спомните за високото съдържание на калории: 100 г лешник съдържатповече от 500 калории . Ето защо, за да се избегнат проблеми с фигурата и появата на излишни килограми, не се препоръчва да се опрете на лешници и да консумирате не повече от 30-50 грама на ден.
 • Няма редки случаипрояви на алергиякъм лешниците. Тя трябва да бъде внимателна към децата и тези, склонни към алергични реакции към продуктите.
 • Лешникът, богат на мазнини, може да бъде противопоказан при наличие на сериозни чернодробни заболявания, както и при нарушения в храносмилателната система, тъй като ядката по време на храносмилането значително я натоварва.
 • Не се намесвайте в ядки, бременни и кърмещи жени, тъй като реакцията на бебето с лешници може да бъде непредсказуема. Малките деца трябва да получават продукта в малки количества, за да се предотвратят алергии.

Препоръки

 1. Когато купувате, разгледайте внимателно фъстъците: те не трябва да бъдат покрити с петна от плесен, да са набръчкани или прекалено мръсни.
 2. Срокът на годност на ядка, по правило, е не повече от 6 месеца. Наличието на черупката значително увеличава този период.
 3. Когато избирате ненамарени лешници, обърнете внимание дали чувате чук, когато разклащате гайката. Ако чуете, това означава, че гайката е развалена - черупката не приляга плътно към ядрото, следователно ядрото е изсъхнало и не е подходящо запотребление.

Заключение

Лешниците трябва да бъдат включени в хранителния режим на тези, които се стремят да укрепят собственото си здраве и да подобрят своето благосъстояние. Лешникът е особено полезен за жените, защото има положителен ефект върху тяхната репродуктивна система, както и на състоянието на косата и кожата.