Нар и сок от нар: ползи и вреди за тялото

Плодовете от нар, които растат в южните страни, и в Русия в южната част на страната с фантастично голям брой полезни свойства, са много популярни. Плодовете от тъмно червен цвят с диаметър до 18 см съдържатот 400 до 900 семена , заобиколени от кисело-сладка червена плът. Особеният вид на плода предизвиква противоречия между привържениците на приписването му на плодовете или плодовете.

Химичен състав

\ t

Нарът съдържамного витамини , от които най-основни са витамините С, Р, пиридоксин и цианокобаламин. Сокът от нар съдържа голямо количество аминокиселини и антиоксиданти. В кората на плода има органични вещества, съдържащи азот.

В химичния състав на нар има почти цялата гама от микроелементи, които осигуряват нормалното функциониране на организма. В допълнение, тя включва фибри, танин и други танини. Сокът от нар съдържа до двадесет процента захари и до девет лимонена киселина.

Полезни свойства

Витамините, които са част от нара, имат засилващо действие върху имунната и нервната система, подобряват образуването на кръв и укрепват кръвоносните съдове.

Танините активно участват в лечението на дизентерия, туберкулоза и. \ Tзаболявания, причинени от чревни бактерии, и също така имат отлични дезинфекционни свойства. Естествените аминокиселини, уловени в тялото чрез нар, унищожават патологичните клетки на клетъчното ниво.

Пресен сок от нар:

  • Почиства организма от вредни вещества.
  • Нормализира стомашната активност.
  • Повишава кръвния хемоглобин и апетита.
  • Нормализира кръвното налягане.
  • Има антисептично и диуретично действие.

Мелените камъни в земната форма се използват заоблекчаване на главоболиетоинамаляване на високото налягане . Етеричните масла, получени от ями, се използват в парфюмерията. От кората на субсидията получавате прах със силно стягащо действие, способността за отстраняване на червеи от тялото.

Отварата от кората има свойствата да противодейства на инфекции при катарални заболявания, възпалителни процеси в устната кухина. Изсушените прегради от нар, добавени към чая, имат успокояващ ефект върху нервната система, като го връщат към нормалното. Естествени антиоксиданти (полифеноли), съдържащи се в сок от нар, насочени към борба със свободните радикали, предотвратяване на окислителните процеси в организма и забавяне на процесите на стареене.

Увреждане на нара и противопоказания

Въпреки големия списък с полезни свойства, нарът има и недостатъци. За хора, страдащи от повишена киселинност на стомаха, пептична язва, панкреатит, сок от нар е противопоказан. Деца доЕдна година сок от нар не се препоръчва, а малките деца (до 7 години) трябва да се разреждат. Пресен сок с регулаторна употреба разрушителен ефект върху зъбния емайл.

В кора от нар има много вредни вещества (изоплетиерин, пелетиерин, алканоиди) и преди консумация на препарати на основата на кора от нар, се препоръчва консултация с лекар. При деца с нестабилно столче сок от нар може да предизвика запек.

Употребата на нар при лечението на

\ t

На първо място, наръте ефективен за лечение на анемия . След няколко дни на прием хемоглобинът се нормализира. Предимството на използването на сок от нар за отстраняване на отоци е, че действа като диуретик и не се измива, а напротив, обогатява тялото с калий. За лечение на диария използвайте благоприятните стягащи свойства на танина, който е част от нар. Пектин в състава на плодовете, нормализира дейността на стомашно-чревния тракт и се препоръчва при оздравителни пациенти след сериозни заболявания и операции.

За бременни жени сокът от нар отлично помага за справяне стоксикозата . Наличието на фолиева киселина позволява редовната му консумация по време на бременност, за да се предотврати развитието на патологии и да се осигури правилното развитие на плода. В случаи на бронхиална астма и болки в гърлото, сокът от нар помага за лечението. Бързо се справят с ТОРС и болки в гърлото помага гаргара с разреден сок от субсидията.

Лосиони за сладък сок се използват катопрофилактично средство за развитие на миопия . Изследвания, проведени в Калифорнийския университет, показаха високо ниво на ефективност на плодовете от нар в борбата срещу злокачествените тумори. Това е особено вярно за лечението и превенцията на рака на простатата при мъжете. При жените редовната консумация на нар осигурява непрекъсната функция на яйчниците, предотвратява развитието на рак на гърдата.

Нарът допринасяза отстраняването на радиацията от тялото . Прахът от кора от нар, който предотвратява проникването на инфекцията, лекува рани и драскотини по-бързо и лекува кожни заболявания. За диабетици нарът е полезен за понижаване на нивата на кръвната захар. Способността на плодовете да облекчат възпалението се използва при лечение на заболявания на белите дробове, бъбреците и черния дроб.

Съвети за правилна употреба

Най-полезен епрясно изцеден сок от нар , който не може да се съхранява. Когато купувате в магазин, трябва да обърнете внимание на опаковката, която трябва да бъде стъклена, което показва, че това е естествен продукт на пряк добив от най-висок клас. Отворена бутилка се съхранява не повече от 3 дни. Препоръчва се бременните жени и децата силно да разреждат сока с вода или други сокове (морков, ябълка, цвекло и др.). При редовна консумация на концентриран сок тя се изпива чрез сламка, изплаква устата след поглъщане или се разрежда.

За децата оптималното използване на соке не повече от 2 пъти седмично , докатонапитката се изчислява въз основа на възрастта на детето Не се препоръчва децата до 10 години да поглъщат пулпа от нар с камъни, за да не предизвикат апендицит. Лекарства на базата на кори и сок от нар за терапевтични цели се разрешават да се приемат след консултация с лекар. Здравите хора, които приемат сок от нар за превенция, трябва да го използват в разредена форма.

Заключение

Биологичната активност на нар е много по-висока от тази на много други плодове и зеленчуци. Един от най-добрите антивирусни, противовъзпалителни лекарства, той перфектно предпазва и почиства тялото, докато лесно се абсорбира. При липса на противопоказания и правилно използване, плодът на дървото нар успешно се справя с много заболявания, укрепва имунната система.