Бъркани яйца за закуска: какво е добро и кое е лошо

Сутринта няма много време за приготвяне на вкусна закуска. В този случай, бърканите яйца помагат - той е подхранващ, полезен и бързо подготвен. Но напоследък възникна много спорове за това дали бърканите яйца за закуска са полезни за здравето или причиняват вреда?

Състав на яйца

Ястието може да бъде приготвено от пиле, пъдпъдъци, гъска, патица, пуйка и дори щраусови яйца. Но най-често те използват пилета , тъй като те са най-достъпни и се продават във всеки супермаркет или магазин.

Яйцето се състои от бял и жълтък, в който има голям брой елементи. Протеинът съдържа комплекс от полезни аминокиселини, витамини А, В1, В2, В6, Е, калий, калций, манган и желязо. Веществото не съдържа мазнини и холестерол, така спортистите и диетата предпочитат да приготвят бъркани яйца само от протеини или от протеини и 1 жълтък.

Жълтъкът, от своя страна, е по-калоричен от протеина -приблизително 320 kcal на 100 грама(калоричното съдържание на протеина е приблизително40-45 kcal на 100 грама ). Жълтъкът съдържа също холестерол, мастни киселини, витамини А, В1-В12, Е, D, холин, биотин, тиамин, лутеин, лецитини и богат комплекс от микро и макро елементи: натрий, калий, калций, магнезий, селен, хлор, йод , цинк, сяра, фосфор, желязо.

Ползи

 • Пържени яйца за закускасе насищат постоянно и осигуряват на организма необходимите вещества.. Калорийното съдържание на ястието е приблизително 230-300 калории, в зависимост от броя на изливаните яйца и масло. 1 яйце съдържа 60-70 калории.
 • Холинът , който е част от яйцата, стимулира мозъчната дейност, подобрява паметта, намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и други патологии на мозъка. Хората, чиято дейност е свързана с висок умствен стрес, се препоръчва да се използват яйца поне веднъж седмично.
 • Осигурява организма с протеини и аминокиселини . Както знаете, яйцата съдържат чист животински протеин, който помага на човешкото тяло да изгражда мускули.
 • Продуктът съдържа в големи количествавитамин А , който има благоприятен ефект върху здравето на очите и зрението. Този витамин предотвратява развитието на катаракти и късогледство. Бърканите яйца са богати и на други витамини и минерали, които са полезни за кожата, косата и ноктите.
 • Жълтъкът съдържа веществотолутеин- антиоксидант, който също е важен за зрението. Голямо количество лутеин се намира в ретината, в зоната на жълтото петно. С възрастта количеството на лутеина на място намалява, настъпва дегенерация, намалява зрителната острота. Редовната употреба на бъркани яйца ще помогне за предотвратяване на промените във визията, свързани с възрастта.
 • Калций и фосфор , съдържащи се в протеиновата част на яйцата, укрепват костите и допринасят за предотвратяването на остеопороза. Хората, които страдат от това заболяване, се съветват дори да използват черупки от яйце, тъй като са богати на тези вещества. Протеинът съдържа и витамин D, койтоподобрява абсорбцията на калций и фосфор и участва във важни жизнени процеси на организма. Яйцето е едно от малкото храни, които са естествен източник на този витамин.

Вреди

Някои лекари и специалисти по хранене смятат, че бърканите яйца са абсолютно нездравословни и вредни. Все още има някаква истина в тяхното мнение.

 • Холестерол . Първата причина, поради която яйцата са вредни, е наличието на холестерол в продукта. Едно голямо яйце съдържа около 200-210 mg вещество, а дневната нужда от човешко тяло е 300 mg. Излишният холестерол води до атеросклероза и други сърдечно-съдови патологии. Заслужава да се отбележи, че яйцата съдържат добър холестерол. Но когато се пържи в масло, той се превръща в вреден и не носи никаква полза.
 • Салмонелоза . Яйцата могат да бъдат заразени със салмонела, бактерия, която заразява човешкия храносмилателен тракт и причинява остри чревни инфекции. При заразяване има тежка диария, повръщане, дехидратация. Заболяването е трудно за лечение и единственият начин да се предотврати е излагането на яйцата на задълбочена топлинна обработка. Препоръчва се да не се оставя жълтъкът в течно или полутечно състояние, а да се изпържи до края, т.е.
 • Алергия и непоносимост . Тъй като яйцата съдържат големи количества вещества, някои от тях могат да предизвикат алергии. Най-често се проявява от деца. Алергиите се дължат главно на приема на протеинитъй като съдържа албумин, лизозим и други аминокиселини.
  Яйцата и ястията от тях могат да причинят стомашно храносмилане и диария, ако тялото не възприема веществата, съставляващи продуктите.
 • Проблеми с храносмилането . Тъй като бърканите яйца са пържени с определено количество масло, приемането му на празен стомах може да причини гадене, повръщане, газове, подуване на корема, коремна болка и други проблеми с храносмилането.

Как да се направи по-малко вредно

За да направи сутрешните яйца възможно най-полезни, човек трябва да знае как да ги приготви правилно.

Първо, яйцата трябва да бъдат с високо качество и без дефекти. По-добре е да ги купувате в супермаркети или в големи доказани ферми, тъй като ваксинират пилета срещу различни заболявания, включително салмонелоза. Не се препоръчва закупуването на яйца от селските фермери.

По-добре е чинията да се запържва със слънчоглед или зехтин. В идеалния случай, кокос, тъй като не отделя канцерогени по време на пържене. Не е необходимо да се добавя голямо количество масло, достатъчно е1-2 капки , които трябва да се разпръснат върху тенджерата с тънък слой.

По-добре е да се отстранят някои жълтъци в пържените яйца. Например, ястие се приготвя от 3 яйца - трябва да се изпържи3 катерици и само 1 жълтък . Това значително ще намали холестерола и калориите.

Не се препоръчва да се добавя наденица към яйцата, по-добре е да се поръси с малко настъргано сирене. Можете също да добавите зеленчуци: домати, чушки и зелен лук (в много малки количества).

Пържените яйца за закуска могат да наситят тялото за дълго време и да се презаредят с енергия за целия ден. Но не го използвайте твърде често, защото може да доведе до храносмилателни и сърдечно-съдови заболявания. Ястията трябва да бъдат разнообразни, така че 3-4 пъти седмично си струва да се заменят пържените яйца с нещо друго - например каша или ласкател.