Дюля - ползите и вредите

Дюля е плод, който изглежда много подобен на обикновената ябълка. Въпреки това, неговата гъста жълта кожа крие невероятно проститутка и ароматно месо. Много хора третират плодовете двусмислено, защото неговата структура не е толкова сочна и нежна, както например при обикновената круша или ябълка.

Но оригиналните плодове могат да бъдат обичани за незабравим вкус и приятен деликатен аромат. Дюля ще бъде не само отличен деликатес, но и подходяща като съставка за зеленчукова салата или печени месни ястия.

Дюля - какво е това?

Дюля е уникален плод, тъй като е единственият представител на еднородния род. Растението принадлежи към обширното семействона Rosaceae , в което дюните влизат заедно с добре познатите плодови култури (ябълка, череша, круша, слива, малина, ягода, праскова).

Историята на познаването на човечеството с необичаен плод еповече от 4 хиляди години . На територията на Кавказ растат първите плодни дюли, а след това са донесени в страните от Средиземноморието и Мала Азия. В древни времена плодовете на дърветата обгръщат много легенди и традиции. Например древните гърци разглеждали дюлята като символ на плодородието и любовта и я посветили на Венера, богинята на любовта. Европейците считат, че дюлята е много ценен плод и я е представила като подарък като знак за голямо признаниечовек.

Днес дюлята растат на почти всички световни континенти. Най-големите доставчици на плодове са страните от Африка и Южна Америка. Дървета могат да бъдат намерени дори в Шотландия и Норвегия. Дървото е непретенциозно в грижата и носи плодове добре, като осигурява плодове с големи маси от населението.

Плодовете са доста големи и покрити с гъста ярко жълта кора. На външен вид дюлята е много подобна на ябълка, с която е лесно да се обърка. Отличителна черта на младите неузрели плодове е специалната структура на кората, която е покрита с малък пух.

Целулозата от дюли съдържа много малко количество влага, което я прави изключителноплътна и непоследователна . Състои се от много гъсто разположени каменисти клетки. Този имот помага да се направи плодът отлична основа за приготвяне на конфитюр, мармалад, желе, конфитюр или захаросани плодове. Някои готвачи, знаейки твърдостта и аромата на плодовете, ги пекат във фурната заедно с месо или птици, което придава на ястията необичаен акцент и приятен плодов мирис.

Дюля - Ползи за здравето

Дюля е рядък гост на масата, но в ежедневната диета трябва да й се обърне повече внимание. В крайна сметка, този плод е истински склад на полезни вещества.

 • Почти една четвърт от плодовете се състоят отслуз и танини . Известни са с обгръщащи и леки слабителни действия. Ето защо плодът е подходящ за хора, страдащи от запек и хроничен гастрит. Дюля е способназащита на лигавицата на стомаха и червата от негативни влияния и повишаване на местната имунна защита на органите. Това свойство на дюля се използва в комплексното лечение на вирусни заболявания на горните дихателни пътища. Топли бульон от плода на дюля помага да се справят със симптомите на бронхит и намаляване на кашлицата.
 • Плодовете съдържатголямо количество желязо . За нормален живот човек трябва да приема от 10 до 15 mg желязо на ден, а при бременни жени тази нужда се увеличава 2 пъти. Няколко плода от дюля на ден ще помогнат за запълване на железното депо в тялото. Този микроелемент участва в синтеза на червени кръвни клетки и хемоглобин, а неговият недостиг води до анемия с типични симптоми на слабост, умора, бледност, тъпи нокти и загуба на коса.
 • Антисептичните и диуретичните свойства на плода имат благоприятен ефект върху органите на урогениталната система. Плодовете ще помогнат за предотвратяване на развитието на уролитиаза и пиелонефрит, както и за справяне с отокния синдром.
 • Зрелите плодове на дюля са шампиони в съдържанието наябълчна, янтарна и лимонена киселина . Те са ценни източници на аскорбинова киселина и други антиоксиданти. Киселините спомагат за стабилизирането на клетъчните мембрани, ускоряват метаболизма и повишават устойчивостта на организма към остри вирусни инфекции.
 • Жълтият цвят на кората на плода се дължи на повишеното съдържание накаротеноиди- провитамини от група А. Витаминът участва в синтеза.визуални пигменти на ретината - родопсин и йодопсин, което подобрява зрителната острота.
 • Семената на дюля, както и семената на свързаните с нея ябълки и круши, са изключително богати на микроелементйод . Той участва във всички видове метаболизъм и е отговорен за синтеза на тироидни хормони.
 • Плътната структура на пулпа на плода и изобилието от мукозни вещества в състава му придават леко антиеметично свойство.

Увреждане на дюля

 • Плодовете иматвисок гликемичен индекси съдържат многофруктоза , която се разгражда в организма на глюкоза. Неконтролираният прием на такива въглехидратни въглехидрати може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, което е особено опасно за пациенти с диабет.
 • Покриването на кожата на неузрели плодове може да доведе до дразнене на гласните струни и глотиса, което ги засяга и може да доведе до ларингит.
 • Не се препоръчва да се използват дюли и хора с синдром на раздразнените черва и диария, тъй като плодът има слабително действие.
 • Киселини и каротеноиди в състава могат да причинятопасни алергични реакции .

Как правилно да се използва дюля

 1. Плодовото качество на зрели дюли трябва да имагладка жълта кожас леко восъкоподобно покритие. Позволено е малко количество кафяви точки от едната страна на плода.
 2. При употребата на плодове е важно да се знае кога да спрете; два средни плода на ден . Ако има желание да се яде голям брой дюли, можете да премахнете кората от плодовете и да използвате само плодова каша.
 3. Следва да се обърне внимание на продуктите, произведени от дюля. Конфитюри, бонбони, консерви, желе и мармалад са не по-малко вкусни и здравословни от пресни плодове.

Заключение

Сладки, проститутки и ароматни плодове са около дюля. Неговият вкус и необичайна пулпа не могат да бъдат сравнени с нищо, просто трябва да опитате. Незаменим източник на каротеноиди, желязо и йод ще бъде не само отличен десерт, но и допълнение към обичайните месни ястия.