Сурови яйца - ползите и вредите за здравето

Яйцата се считат за много полезни и необходими за нормалното функциониране на телесния продукт. Има много начини за приготвяне на яйца - различни опции за омлети, познати на всички яйца ... Без яйца е невъзможно да си представим много видове печене (или по-скоро тесто). Накратко, този продукт играе важна роля в човешката диета.

Възможно ли е да се ядат яйца, които не са били подложени на топлинна обработка? Опасно ли е за здравето? Подробен анализ на този въпрос - по-късно в статията.

Яйца - основна информация за продукта

Повечето хора се запознават с този продукт през детството и продължават да консумират в една или друга форма през целия си живот. Яйцата могат да бъдат приготвени като пълноценно ястие (например, бъркани яйца или бъркани яйца) и да се използва като съставка в много салати и сосове. Също така, както знаете, яйцата са основният компонент на печенето и се използват при смесването на сладкиши.

Продуктът е изключително богат на протеин- елемент, необходим за нормалното развитие на нашето тяло и растеж на мускулната маса. В допълнение, яйчен жълтък е богат на наситени мастни киселини, както и полезни минерали и витамини. Жълтъкът е източник на холестерол - противно на общоприетото схващане, холестеролът е необходим за нашиятялото, но за да го използвате е разумно.

Струва си да се отбележи, че продуктът е известен със своето достатъчно съдържание на мазнини, което е от съществено значение за функционирането на всички органи и особено на репродуктивната система.

Яйцата също са много питателни, имат високо калорично съдържание и много добре се справят с чувството на глад, те се насищат доста дълго време.

Храненето на суров продукт се дължи на факта, че съдържа много по-високо съдържание на хранителни вещества и витамини, тъй като те не се разрушават по време на излагане на температура. Въпреки това, когато абсорбира сурови яйца, трябва да бъдете много внимателни, за да не навредите на здравето.

Полезни качества

Суровите яйца наистина са много полезни за организма, но само ако се наблюдава важното условие -свежест на продукта . Но продукт с лошо качество, с изтекъл срок на годност, може сериозно да навреди на тялото. Ето защо, за да се избегнат неприятни последствия, е необходимо да се избират и ядат само добри яйца, закупени на проверено място.

 • Яйчният жълтък е изключително богат на мастни киселини . Така, полиненаситените киселини Омега-3 и Омега-6 служат като източник на енергия, укрепват имунната система, подобряват състоянието на сърцето и влияят положително върху нервната система и мозъка. Липсата на тези киселини е изпълнена с влошаване на умствената дейност, нарушения на менструалния цикъл и проблеми с репродуктивната система при жените, слабост и загуба на сила.
 • Мастните киселини инхибиратпоявата на ракови клетки , укрепване на организма и регулиране на обмяната на веществата.
 • Жълтъците са много богати на витамин Аили каротин. Тази субстанция играе важна роля за здравето на костите и зъбите, има засилващ ефект върху опорно-двигателния апарат, подобрява зрението и предотвратява появата на очни заболявания.
 • Яйца -източник на калций , освен това те имат много високо съдържание на протеин (в суровия продукт е много по-високо, отколкото в миналата топлинна обработка). Тези елементи участват в образуването на костна тъкан и мускулна маса, намаляват риска от наранявания на костите и ставите.
 • Яйцето съдържавитамини от група В , които са необходими за нормалното функциониране на храносмилателната система, регулиращи важни метаболитни процеси, протичащи в организма, както и участие във функционирането на нервната система. В допълнение, витамин В12 е важен за нормалното функциониране на кръвоносната система.
 • Витамин D , присъстващ в яйчния жълтък, укрепва костите, има благоприятен ефект върху състоянието на кожата и служи за предотвратяване на рахит при деца.
 • Токоферолът и витамин Еспомагат за поддържането на здравето на женската репродуктивна система, нормализират цикъла и помагат при болезнена менструация. В допълнение, витамин Е е полезен за красотата на косата и ноктите.
 • Консумирането на продукт помага за преодоляване на болката в мускулите и възстановяване на тялото след интензивен стрес или заболяване.
 • От древни времена е известно, че суровите яйца помагат за връщането на изкоренениглас иукрепване на гласните струни .

Каква е вредата

 • Всички обезщетения могат да бъдат намалени до „не“, като се използва продукт с изтекъл срок на годност или продукт с ниско качество.
 • Основната опасност от сурови яйца е рискът от заразяване с червата (салмонелоза). При липса на топлинна обработка вътре в продукта, както и на неговата обвивка, могат да останат бактерии и инфекции, които при изпускане в червата причиняват сериозни нарушения.
 • Продукт с лошо качество може да предизвика хранително отравяне или някои от неговите симптоми: гадене, повръщане, диария.
 • В някои случаи яйцата могат да предизвикат алергии.

Съвети

 1. Изяждайте продукт само ако сте сигурни, че е свеж! Не забравяйте да измиете обилно черупката под гореща вода - това ще помогне да се убият бактериите, които живеят на повърхността на продукта. Не трябва да има пукнатини по черупката.
 2. Също така преди употреба проверете яйцето за свежест - натопете я в чаша вода. Разглезеният продукт ще се издигне до повърхността на водата.
 3. Най-известната рецепта за суровия продукт е яйчен прах. Трябва да смесите мляко, захар и бял хляб (по избор), след това чукнете в жълтъка и бялото и разбъркайте добре. Това ястие укрепва имунната система, подобрява храносмилането и помага за борба с различни заболявания.
 4. Въпреки това можете да правите различни коктейли. Подправки и подправки ще ви помогнат да направите напитката вкус и аромат. Можете също да добавите сок, мляко, конфитюр или нарязанплодове или плодове.
 5. Важно е да не се злоупотребява с продукта, в противен случай може да получите изключително неприятни симптоми вместо полза. Един ден се препоръчва да се яде или пие не повече от 2-3 яйца.

Заключение

За да получите максимална полза и минимална вреда, трябва да използвате само пресен и висококачествен продукт. Само в този случай ще укрепите здравето си и значително ще подобрите имунитета си.