Язовец - полза и вреда

Често можете да чуете разговори и дискусии за ползите от мазнините от язовец. Но в същото време месото му много рядко се споменава. Това е доста екзотично ястие, което е достъпно предимно за тези, които имат запалените ловци в семейството. Затова си заслужава да разкриете някои от характеристиките на този продукт, така че тези, които желаят да се лекуват с нещо необичайно, ще получат максимална полза от ястието.

Характеристики на месото от язовец

\ t

При изучаването на тематични ресурси може да се видят много противоречиви мнения за това месо. Много често тези, които са опитвали ястия от язовира, твърдят, че теимат много отблъскваща миризма и изключително специфичен вкус . Но казва едно нещо - ястието се приготвя погрешно. Нарушавайки технологията на преработка, лесно е да развалят месото на язовец, а знаейки правилата за лечение, можете да получите нежен деликатес с голям аромат.

Следва да се припомни, че следните фактори могат да засегнат вкуса и свойствата на месото:

 • В есенния сезон геймплеят съдържамаксимално съдържание на мазнини и полезни микроелементи . Тъй като животното ще зимува, в тъканите му има резерви за зимата. Обратно, ако трупът е събран през пролетта, тогава количеството на хранителните вещества ще бъде минимално.
 • Ако едно животно е хванато от примки или в капан, тогава месото му ще има доста неприятномиризма, а също така ще бъде много трудно.
 • Когато се разрязва труп на животно самостоятелно, трябва да се внимава. Особено внимание трябва да се обърне на ингвиналната област на животното, тъй като след повреждането му по време на клането месото може да придобие миризмата на урея и други секрети. Важно е да се отреже трупът възможно най-скоро след клането.
 • Ако продуктът се съхранява и транспортира дълго време, той става много труден. И дори дълго лечение няма да помогне да се отървете от прекомерна твърдост.

Използване на месото от яздя

Язовец е диво животно, хищник. Така той води доста активен и агресивен начин на живот. Ето защо, диетата му трябва да бъде наситена с различни полезни и хранителни вещества за поддържане на тялото. Следователно основното свойство на язовец месо - високото съдържание на следните полезни елементи:

 • Витамини от групи А и Е . Те спомагат за укрепване на имунната система, ускоряват производството на колаген, което има благоприятен ефект върху кожата.
 • Витамини от група В . Те стимулират метаболизма в човешкото тяло, могат да подобрят баланса на течности в различни тъкани. Те също участват в кръвообращението в мускулната тъкан.
 • Витамини от група К . Благодарение на тях се подобрява съсирването на кръвта.
 • Ненаситени мастни киселини . С тяхна помощ се намалява износването на сърдечносъдовата система.

При такова голямо количество хранителни вещества техният обем в месото е балансиран. А това означава, че няма причина да се страхуваме.пренасищане на тялото.

Месо от вредител

Тъй като съставът на микроелементите в месото е балансиран и не вреди, дори когато се консумира в големи количества, следва да се има предвид друг риск - 45 - рискът от заболяване . Тъй като язовецът е диво животно, той може да бъде източник на инфекция с хелминти или инфекциозни заболявания, сред които може да бъде изключително опасно за хората. И дори дългосрочна топлинна обработка не може да даде стопроцентова гаранция, че всички носители и патогени ще бъдат унищожени. Особено внимателно трябва да лекувате закупения продукт. Ето защо, преди употреба, ако е възможно, се препоръчва да се провери в лабораторията. Но такава процедура изисква много време.

Като се има предвид всичко казано по-горе, ако след хранене се появи неестествена реакция на тялото, болезнени усещания и други симптоми на заболявания, тогава трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Въпреки големия списък от положителни свойства, язовецът не е подходящ за постоянно потребление. Най-добре е да го приемате в дози, в малки, но такива приятни порции.

Съвети за готвене и пиене

Както бе споменато по-горе, технологията на готвене е важна. Опитните готвачи и ловци ви съветват да готвите месо от язовец по следните начини:

 1. Сварете . Трупата на животното се нарязва на малки парченца и се приготвя с леко осолено бульонзеленчуци, докато са готови. В същото време месото може да бъде сварено. Това зависи от възрастта на язовец и размера на парчетата. Необходимо е да се вари, докато влакната на тъканите започват лесно да се отделят един от друг. Бульонът е много дебел и практически няма хранителни вещества, така че не се препоръчва да се яде.
 2. Задушено . Зеленчуците се приготвят с месо. Те са напълно съчетани с него и позволяват на вкуса му да се разкрие напълно. Времето за готвене варира от половин до три часа, в зависимост от същите фактори като при готвенето. В този случай повечето от веществата се разрушават по време на процеса на приготвяне, така че не трябва да разчитате на ползите от яхния.
 3. Печене . За да не стане твърде суха, най-добре е да се използва специален ръкав, защото дори и във фолио месото ще изсъхне. Когато печете, най-добре е да добавите подправки и билки, и преди месото да влезе във фурната, то може да се накисва в марината.

Не е препоръчително месото на яздените да се паратува, тъй като то ще бъде много сухо и твърдо ястие, както и повечето от полезните микроелементи се губят.

Също така не се препоръчва запържване. Както в случая с парата, полезни вещества се губят, а също така съществува риск, че причиняващите болест елементи ще останат.

Заключение

Месото от барсук, подобно на месото на всяко друго диво животно, е богато на микроелементи. Въпреки това, наличието на паразити и други организми, дълъг транспорт, неправилно съхранение инедостатъчната обработка на месото може не само да развалят вкуса на ястието, но и да увредят здравето. Ето защо, за да получите не само вкусна, но и здравословна храна, трябва правилно да готвя месото, спазвайки всички нюанси описани по-горе.