Миди: добро и вреда

Една популярна морска храна е миди. Тези двучерупчести животни са получили одобрение от готвачи и специалисти по хранене по целия свят. Поради разнообразния състав и лесното усвояване на тялото, мидите могат да се конкурират с много храни.

Какви ползи могат да донесат на тялото? Или възможната вреда от тяхната употреба обхваща всички полезни качества?

Какво представляват мидите?

Мидите саморски мекотели от семейството на митилиди . Мидачката се състои от две половини с овална форма, дълги около 6 см. Черупката може да бъде синя, зелена или кафява. Мидите растат в големи колонии от няколко хиляди екземпляра, един по един много рядко. Най-бързо нарастващата в солена вода.

Те могат да останат без вода в продължение на няколко дни, докато черупките на мивката се затварят плътно, за да запазят водата вътре.

Варено-пулпа от миди има консистенция като яйчен белтък, само по-гумен. Има вкус на пиле или заек. Месото от мекотели е много полезно поради факта, че освен протеините, има и витамини и аминокиселини.

Липсата на мазнини и въглехидрати, както и ниското съдържание на калории в мидите,само 75 Kcal /100 грама , позволяват тяхното използване за диетично хранене.

Основната част от прибраните мекотели се отглеждат на специални ферми и оттам отиват до потребителите.

Състав на месо

Съставът на месото от миди е доста разнообразен. Освен протеин, той съдържа малко количество мазнини и въглехидрати, холестерол, както и:

 • Микроелементи (Fe, Cu, Se, Mn, Zn).
 • Макроелементи (Ca, Mg, N, K, P, S).
 • Витамини от група В, С, А.
 • Никотинова киселина.
 • Гликоген.
 • Каротин.
 • Заменяеми и незаменими аминокиселини (аргинин, лизин, валин, треонин, левцин, глицин, таурин)
 • Киселини (глутаминова, аспарагинова, арахидонова, фолиева)

Ползи

Поради разнообразния си състав консумацията на миди от мидиспомага за подобряване на много процеси в организма . Мастните киселини участват в мозъчната дейност, микроелементите подпомагат укрепването на имунната система и предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания. Освен това тези мекотели са най-добрият източник на лесно абсорбиращи се витамини и микроелементи:

 • Калцият , който е богат на мидово месо, участва в образуването на кости, предпазва ги от артрит. Ако редовно ядете тези мекотели като храна, след известно време, състоянието на зъбите, косата и ноктите започва да се подобрява. Естествено, сами по себе си, мидите не дават терапевтичен ефект. Но в комбинация с лекарства, те могат да засилят ефекта от лечението.
 • Наличието на миди в дажбата на месото е полезно за хора, които имат патологии на сърдечно-съдовата система, поради съдържанието накалий имагнезий . Тези микроелементи помагат за отстраняването на излишния холестерол от организма и участват в производството на червени кръвни клетки.
 • За заболявания на стомашно-чревния тракт важен е и деликатесът с морски дарове. Помогнете в борбата срещу продължителния запек, газове.
 • Те садобри антиоксиданти , способни да отделят токсини, соли, а също и радионуклиди.
 • Някои вещества, намерени в месото от миди , подпомагат борбата с раковите клетки . Следователно месото от мекотели трябва да присъства на масата при пациенти с онкологични заболявания.
 • Желязотопомага при нисък хемоглобин
 • Отдавна е известно, че тази морска хранаподобрява либидото , така че се използва като афродизиак. Редовната му употреба помага за подобряване на репродуктивните функции на тялото и увеличава потентността.
 • Мидите също могатда поддържат общия воден баланси тонуса на тялото.
 • Потреблението на месо от мекотели по време на бременност ви позволява да наситите организма с вещества, които са необходими за пълното развитие на плода.
 • Поради съдържанието на висококачествен протеин мидите са задължителни в диетата на спортистите. Хората, които водят протеин с активен начин на живот, също ще бъдат полезни.

Възможна вреда

Морски храни -силни алергени . Ето защо, месото от миди не трябва да се консумира от тези, които страдат от алергични реакции. В допълнение, значението на улова на мекотело. Факт е, че мидитете притежават свойството да филтрират вода чрез себе си и всичко, което се съдържа в него. Ето защо морските храни от райони с лоша екология не само ще намалят всички полезни качества до „не”, но и ще навредят на човешкото тяло. Не яжте миди за хора със слабо съсирване на кръвта, поради способността на тази морска храна да разреди кръвта.

За да не се причинят значителни вреди, е важно да се изберат правилно мекотелите:

 • Мивката трябва да бъде плътно затворена (отворената мивка е знак за многократно размразяване на продукта).
 • Миризмата трябва да е свежа, морска (други неприятни миризми говорят за продукт с ниско качество).
 • Черупката от мекотели не трябва да има чипс, пукнатини, ожулвания.
 • Цветът на месото на мекотелото се оставя да бъде бял или розов, не трябва да има други нюанси.
 • Когато се продават замразени мекотели, не трябва да има лед върху черупките.
 • Ако мидите се използват под формата на консерви или морски коктейли, трябва да обърнете внимание на марината. тя трябва да е лека, прозрачна и еднаква по консистенция.

Препоръки за употреба

Суровите миди могат да се консумират само ако са приготвени в близост до мястото, където са били уловени. Ако се купуват в замразено състояние, продуктът трябва да бъде подложен на топлинна обработка. Това може да бъде кипене, задушаване, печене, задушаване и дори пушене.

Най-добрият вкус може да бъде постигнат чрез поръсването им с лимонов сок или бяло вино по време на готвене. В готовия вид не се препоръчва да си тръгнете за утре,по-добре да се яде веднага, за да се избегне отравяне.

Рецепти

Готвени миди

Изсипете чаша вода или бяло вино в тенджера и заври. Потопете мидите в кипяща вода и гответе няколко минути, докато черупките бъдат отворени. След това отстранете скимера, охладете се и го сервирайте със зеленчуци, лимонов сок или сос, без да издърпвате черупките.

Пържени миди с лук в масло

Един лук е фино нарязан и пържен на масло за няколко минути. След това300 грама мекотели се добавят към лука . След 10 минути, преди края на готвене морски дарове, осолени и пипер на вкус.

Сервирайте на масата може да бъде топло и студено.

По този начин правилно приготвените миди са не само вкусна деликатес, но и продукт с много полезни качества.