Мая - полезната и възможна вреда

Дрождите са основна съставка за хляб и други печени изделия. На пръв поглед прост продукт, но изисква внимателно внимание. Ако не може да се подготви правилно за употреба, можете да забравите за свежестта.

Какво е това

Печене, варене, вино, млечни продукти - това са четирите най-често срещани вида дрожди, които се използват за готвене. Първото, както може да се досетите, се използва при печене, бира - при производството на хмелни напитки, млечните продукти са част от кефир, а лекото покритие върху гроздето е едно от сортовете вино.

Разредените дрожди се използват в рамките на следващите 24 часа . Пакетиранза около 2 седмици .

При самоопределяне на качеството се извършва внимателна проверка. Свежият продукт има кремав, деликатен цвят, лесно се разпада, но не се размазва.

Ползи

Пресованите дрожди са подходящи като допълнителен източник на хранителни вещества. Това е важно за спортисти и диети.

 • Гъбите съдържат многовитамини от група В- елемент, необходим за нормалното функциониране на нервната система и добрата памет. Осигурява висококачествен метаболизъм в организма. Аскорбиновата киселина е помощно средство за укрепване на костната и съединителната тъкан. Повишава имунитета, което е много важно през есента и зимата. На парс витамин В подобрява нервната система.
 • Дрождите съдържатмного протеини , докато показателите за хранителна стойност и смилаемост са по-високи от тези на месо, риба и млечни продукти.
 • Те помагатда се възстановятв периода на силно психическо натоварване и бързо изтощение. Някои жени се страхуват да използват дрожди поради високото си съдържание на мазнини. Това е разбираемо, тъй като 100 g от продукта съдържаповече от 300 калории . Въпреки това, трябва да се има предвид, че толкова много дрожди за 1 път обикновено не се използват. А количеството, което не надвишава предписаното, по калорично съдържание е в приемливи граници.
 • Този продукт често се използва от спортисти, за да се развие мускулна маса . Но трябва да помним, че с активното използване може да се предизвика обратен ефект. В крайна сметка, някои витамини в състава ускоряват обменните процеси в организма.
 • Много момичета добавят дрожди към списъка на домашно приготвената козметика. Продуктът произвежда отлични маски за лице и коса, богати на витамини и микроелементи. Благодарение на тяхната употреба къдриците стават по-дебели и кожата е прясна.
 • Поради балансирания им съставте имат благоприятен ефект върху органите на стомашно-чревния тракт . Хранителните вещества се усвояват по-добре и храносмилането се нормализира. Затова лекарите могат да предписват дрожди на хора, страдащи от проблеми в тази област.
 • Подходяща катодопълнителна храна с нискокалорични диети . Например коктейл оттрици, захар и малко количество мая. Преди да приготвите тези напитки, трябва първо да се консултирате с Вашия лекар.

Вреди

Ако се използва прекомерно, продуктът може да причини много неприятни последици. Същото се наблюдава при хронични заболявания. Преди да го използвате постоянно в диетата, трябва да обсъдите някои подробности с Вашия лекар.

  Първо, въпросът се отнася до жените. Твърде честата употреба на продукта е сериозен риск от придобиване на млечница, поради което се изисква консултация с гинеколог. Те могат да бъдат виновницитена увеличеното образуване на газв стомаха.
 • Предозиране - причината забери-бери и тежки алергични реакции .
 • Ако ги използвате в периода, когато имунната система е отслабена, можете да печелите много кожни проблеми (включително дерматит).
 • Излишните дрожди в храната са една от причините, поради които клетките на тялото могат да станат по-уязвими.
 • Не се препоръчва за гастрит, язви, хронично заболяване на червата. Проблемът може да се влоши, ако игнорирате това правило.

Напоследък хората станаха популярни сред вярващите, че хлебната мая може да причини непоправима вреда на организма. Привидно, те се натрупват, заменяйки чревната микрофлора и причинявайки сериозно заболяване.

Но тук има едно съществено изменение. Хлебната мая, влизаща в човешкото тяло след термична обработкалеченията загиват. Следователно те простоне са в състояние да извършват активна разрушителна дейност .

Разбира се, ако ги използвате пресни и в неограничени количества, можете да провокирате появата на някаква болест. Това правило обаче важи и за други продукти, а не само за хлебни дрожди.

Освен това, можете да си спомните, че в човешкото тяло, и така има много бактерии. Включително вредни. Когато имунната система е отслабена, те също могат да имат неблагоприятен ефект върху него. Но е необходимо да се проведе курс на лечение, тъй като имунитетът започва активно да се бори.

Следователно умереното количество дрожди само по себе си е малко вероятно да причини значителна вреда на дадено лице. Разбира се, ако не говорим за индивидуална нетърпимост към този продукт. В други случаи можете спокойно да купувате всички печени изделия, без да се страхувате от сериозни негативни последици.

Как да се готви правилно

Съществуват три категории хлебни дрожди: пресовани, сухи и бързо действащи.

Методът на приготвяне зависи от техния вид:

 • Натискане.Маята се излива с вода при температура около 35-38 градуса в съотношение 1/3 и се извлича, докато се появят мехурчета.
 • Активен. Една част от праха отнема 3 пъти повече вода и настоява 15 минути.
 • Суха бързо.За предварително накисване не е необходимо предварително накисване. Те се смесват веднага с брашно и се използват в тестото. По-добре да се използва, когато печенето е планирано.пица.

Заключение

В менюто му не се препоръчва прекалено много мая. Особено ако има сериозни заболявания (ендокринна система, язва, гастрит и др.). Но продуктите, произведени без химически добавки, няма да навредят повече от тези, които съдържат консерванти и емулгатори. Заключението тук е едно: дрождите ще бъдат напълно безопасни и дори полезни, ако се използват без злоупотреба.